Κύρια σημεία
- Η Meta σχεδιάζει να επιτρέψει στις μάρκες να δημιουργούν και να στοχεύουν διαφημίσεις πλήρως μέσω τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους
- Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta θα επιτρέπουν στις μάρκες να δημιουργούν διαφημίσεις χρησιμοποιώντας την εικόνα ενός προϊόντος και έναν δημοσιονομικό στόχο
- Ορισμένες μάρκες ανησυχούν ότι οι διαφημίσεις που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έχουν την ίδια ποιότητα με αυτές που δημιουργούνται από τον άνθρωπο, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ευκολότερη δημιουργία διαφημίσεων
Meta Platforms ποντάρει ότι η αυτοματοποίηση είναι το μέλλον των διαφημίσεων.
Η εταιρεία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στοχεύει να επιτρέψει στις μάρκες να δημιουργούν και να στοχεύουν πλήρως τις διαφημίσεις χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.
Η πλατφόρμα διαφημίσεων της Meta προσφέρει ήδη ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν παραλλαγές υφιστάμενων διαφημίσεων και να κάνουν μικρές αλλαγές σε αυτές πριν στοχεύσουν τις διαφημίσεις στους χρήστες του Facebook και του Instagram. Τώρα, η εταιρεία στοχεύει να βοηθήσει τις μάρκες να δημιουργήσουν διαφημιστικά concepts από το μηδέν.
Η διαφήμιση με τεχνητή νοημοσύνη είναι μέρος του μεγάλου οράματος του Mark Zuckerberg, διευθύνοντος συμβούλου της Meta, για την εξέλιξη της εταιρείας του. Η διαφήμιση αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της Meta — το 2024, απέφερε περισσότερο από το 97% των συνολικών εσόδων της — και χρηματοδοτεί τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και κέντρα δεδομένων, καθώς και την εκπαίδευση σε προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία διαφήμισης που αναπτύσσει η Meta, μια μάρκα θα μπορεί να παρουσιάζει μια εικόνα του προϊόντος που θέλει να προωθήσει μαζί με έναν δημοσιονομικό στόχο, και η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργεί ολόκληρη τη διαφήμιση, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, του βίντεο και του κειμένου. Στη συνέχεια, το σύστημα θα αποφασίζει ποιοι χρήστες του Instagram και του Facebook θα στοχεύονται και θα προσφέρει προτάσεις για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.
Η Meta σχεδιάζει επίσης να δώσει τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να εξατομικεύουν τις διαφημίσεις χρησιμοποιώντας AI, έτσι ώστε οι χρήστες να βλέπουν διαφορετικές εκδοχές της ίδιας διαφήμισης σε πραγματικό χρόνο, με βάση παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Για παράδειγμα, ένα άτομο που βλέπει μια διαφήμιση για ένα αυτοκίνητο σε ένα χιονισμένο μέρος, μπορεί να δει το αυτοκίνητο να ανεβαίνει ένα βουνό, ενώ ένα άτομο που βλέπει μια διαφήμιση για το ίδιο αυτοκίνητο σε μια αστική περιοχή θα το δει να οδηγεί σε έναν δρόμο της πόλης.
Όλο και πιο εξελιγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αρχίζουν να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να δημιουργούν πλήρεις διαφημίσεις με φωτογραφίες και βίντεο χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα και να προσλαμβάνουν ομάδες παραγωγής. Η Google κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του εργαλείου δημιουργίας βίντεο που ονομάζεται Veo στην ετήσια διάσκεψη προγραμματιστών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν σύντομα βίντεο από ένα κείμενο
«Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, θέλουμε να φτάσουμε σε έναν κόσμο όπου κάθε επιχείρηση θα μπορεί απλά να μας πει τον στόχο που προσπαθεί να επιτύχει, όπως να πουλήσει κάτι ή να αποκτήσει έναν νέο πελάτη, πόσα είναι διατεθειμένη να πληρώσει για κάθε αποτέλεσμα, και να συνδέσει τον τραπεζικό της λογαριασμό, και εμείς θα κάνουμε τα υπόλοιπα για εκείνη», δήλωσε ο Zuckerberg κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα. Σε μια ξεχωριστή εμφάνιση σε podcast, το χαρακτήρισε «επαναπροσδιορισμό της κατηγορίας της διαφήμισης».
Η δημιουργία διαφημίσεων από το μηδέν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των διαφημιζόμενων στις πλατφόρμες της Meta και συχνά δεν διαθέτουν μεγάλα προϋπολογισμούς για τη δημιουργία διαφημίσεων.
Ορισμένες μεγάλες μάρκες είναι επιφυλακτικές στο να παρέχουν στη Meta ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στις διαφημιστικές τους προσπάθειες, δεδομένης της βαρύτητας της εταιρείας στον κλάδο, και ανησυχούν ότι οι καμπάνιες που δημιουργούνται με AI δεν θα έχουν την ίδια εμφάνιση και αίσθηση με τις διαφημίσεις που δημιουργούνται από ανθρώπους.
Αν και οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν μεγάλες προσδοκίες για τις διαφημίσεις που δημιουργούνται με AI, ορισμένες μάρκες υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία που υπάρχει σε ολόκληρο τον κλάδο συχνά παράγει παραμορφωμένα ή άχρηστα οπτικά στοιχεία. Η βελτίωση της ποιότητας αυτών των αποτελεσμάτων απαιτεί συχνά χρόνο και εργασία που απαιτεί πολλούς πόρους.
Τα νέα εργαλεία της Meta απαιτούν επίσης μεγάλη υπολογιστική ισχύ και τη δημιουργία μοναδικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για κάθε μάρκα, σύμφωνα με τις πηγές.
Νεότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης επίσης ανταγωνίζονται για να βοηθήσουν τους διαφημιστές να δημιουργήσουν περιεχόμενο. Πολλές μάρκες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ήδη εργαλεία τρίτων όπως το Midjourney και το DALL-E της OpenAI για να δημιουργήσουν τις διαφημίσεις που τοποθετούν σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της Meta. Η Meta δήλωσε ότι διερευνά τρόπους ενσωμάτωσης αυτών των εργαλείων στην πλατφόρμα της.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

