Η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε για τρίτο μήνα στην ευρωζώνη

αποταμιευτές

ευρωζώνη

Η κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη υποχώρησε για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει και αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Πέμπτης που έδειξε ότι η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών παρέμεινε εντός της ζώνης συρρίκνωσης.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, ανήλθε στο 46,6 τον Ιανουάριο από το 44,4 του Δεκεμβρίου, συμφωνώντας με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.

Ένας δείκτης μέτρησης της παραγωγής, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται τη Δευτέρα και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 46,6 από την τελική μέτρηση του Δεκεμβρίου (44,4), σύμφωνα με την εκτίμηση του flash.

“Για όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, το σύνολο των δεικτών PMI για τη μεταποίηση προσφέρει μια δόση αισιοδοξίας. Πρώτον, ο γενικός δείκτης PMI σημείωσε τρεις συνεχόμενους μήνες αύξησης, τάση που αντικατοπτρίζεται στον εμπροσθοβαρή δείκτη για τις νέες παραγγελίες”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

“Δεύτερον, υπάρχει μια ευρεία ανοδική τάση στους επιμέρους δείκτες, που περιλαμβάνει το απόθεμα αγορών, τα ανεκτέλεστα έργα και την παραγωγή”

Σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν προς θετική κατεύθυνση, ενώ εκείνοι που καλύπτουν την τιμολόγηση έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να έχουν εξασθενήσει τον περασμένο μήνα.

Αυτό θα ήταν πιθανότατα ευπρόσδεκτο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα άφησαν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Με τα πράγματα να φαίνεται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος ήταν η υψηλότερη από τον Απρίλιο. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής ανήλθε στο 57,1 από 55,8.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο