Η Microsoft και η OpenAI σχεδιάζουν έργο data center ύψους 100 δισ. δολαρίων

Η Microsoft και η OpenAI σχεδιάζουν ένα έργο κέντρου δεδομένων (data center) που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισ. δολάρια και θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία “Stargate”, ανέφερε η Information την Παρασκευή σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  • Η OpenAI δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει σε εκτόξευση της ζήτησης για κέντρα δεδομένων AI ικανά να χειριστούν πιο προηγμένες εργασίες από τα παραδοσιακά κέντρα δεδομένων.

  • Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Microsoft πιθανότατα θα χρηματοδοτήσει το έργο, το οποίο αναμένεται να είναι 100 φορές πιο δαπανηρό από μερικά από τα μεγαλύτερα υπάρχοντα κέντρα δεδομένων, επικαλούμενο άτομα που εμπλέκονται σε ιδιωτικές συνομιλίες σχετικά με την πρόταση.

Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής με έδρα τις ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος σε μια σειρά που οι εταιρείες προσπαθούν να κατασκευάσουν τα επόμενα έξι χρόνια, πρόσθεσε η έκθεση.

  • Οι πληροφορίες απέδωσαν το προσωρινό κόστος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα άτομο που μίλησε με τον Altman γιαυτό και σε ένα άτομο που έχει δει μερικές από τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους της Microsoft. Δεν προσδιόρισε τις πηγές αυτές.

Ο Altman και η Microsoft έχουν διανείμει τους υπερυπολογιστές σε πέντε φάσεις, με το Stargate ως πέμπτη φάση. Η Microsoft εργάζεται σε έναν μικρότερο υπερυπολογιστή τέταρτης φάσης για το OpenAI που θα κυκλοφορήσει γύρω στο 2026, σύμφωνα με την έκθεση.

  • Η Microsoft και η OpenAI βρίσκονται στη μέση της τρίτης φάσης του σχεδίου πέντε φάσεων, με σημαντικό μέρος του κόστους για τις επόμενες δύο φάσεις να περιλαμβάνει την απόκτηση των απαραίτητων τσιπ AI, ανέφερε η έκθεση.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο