Η ναυαρχίδα και το μέταλλο του μέλλοντος (Του Απόστολου Μάνθου)

ΜΥΤΙΛ

Καλό είναι που και που να τραβιέστε από το ταμπλό και να κοιτάτε λίγο και στο “βάθος” πέρα από την “οθόνη”. Έτσι κοιτώντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές που υπάρχουν στο “βάθος” ξεκουράζετε και το μάτι που είναι κολλημένο για παράδειγμα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο  βραχυχρόνιο pullback  της μετοχής της Mytilineos (ΜΥΤΙΛ).

Ας κάνουμε λοιπόν ένα break και ας κοιτάξουμε στο “βάθος” ανοίγοντας τον χρονικό ορίζοντα για τον έναν μόνο από τους δύο ισχυρούς τομείς  του ομίλου, αυτόν της  Μεταλλουργίας (M Metals). Τον Ενεργειακό (M Energy) θα τον ανοίξουμε την επόμενη φορά.

 • Στο τομέα λοιπόν αυτό δώστε μεγάλη προσοχή στις στρατηγικές κινήσεις κυριαρχικής “περικύκλωσης” που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες ο όμιλος Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) στο επονομαζόμενο “μέταλλο του μέλλοντος”, έχοντας ως ναυαρχίδα τον γίγαντα της ελληνικής βιομηχανίας το Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Έναν ιστορικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με μεγάλες ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις.

 • Η πρώτη κίνηση κυριαρχίας πραγματοποιήθηκε με την εξαγορά της “Imerys Βωξίτες” και τη προσάρτησή της μαζί με την  “Δελφοί Δίστομον” στους “Ευρωπαίους Βωξίτες”  που ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Mytilineos. Με τη κίνηση αυτή ο όμιλος εξακοντίζεται στη κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη διασφαλίζοντας με αυτό το τρόπο το μακροχρόνιο εφοδιασμό του Αλουμινίου της Ελλάδος με πρώτη ύλη.

Όμως για να είναι υψηλή η ποιότητα του αλουμινίου χρειάζεται sweetening διαδικασία με τροπικό βωξίτη (τριϊδρικός) από την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική. Η επόμενη λοιπόν στρατηγική κίνηση είναι να εξασφαλίσει μακροχρόνιο εφοδιασμό και από αυτό το είδος βωξίτη κάτι που το επιτυγχάνει με την παραχώρηση από τη Γκάνα των γιγάντων κοιτασμάτων τροπικού βωξίτη  γεωλογικών αποθεμάτων άνω των  300 εκατ. τόνων,  όπου αναμένεται να παράγουν έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

 • Προσοχή όμως γιατί αυτή είναι η εκτίμηση καθώς κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Γκάνα μπορεί να έχει στα σπλάχνα της αποθέματα βωξίτη άνω των 650 εκατ. τόνων τοποθετώντας τη έτσι μέσα στην πρώτη οκτάδα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως. Είναι άλλωστε και συντοπίτισσα με τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως, τη Γουινέα.

Εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι με αυτές τις δύο κινήσεις ματ στο χώρο του αλουμινίου η Mytilineos εκτός από τη μακροχρόνια διασφάλιση της πρώτης ύλης θα εκτοξεύσει από το 2024 και έπειτα τόσο την παραγωγή βωξίτη, όσο και τη παραγωγή της αλουμίνας την ίδια ώρα μάλιστα που τα περισσότερα εργοστάσια αλουμίνας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας λόγω κυρίως και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

 • Αν μάλιστα ο όμιλος προχωρήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τη Ghana Integrated Aluminium Development Corporation (GIADEC) στη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 1,5 εκατ. τόνων, να φανταστείτε ότι η τρέχουσα παραγωγή αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως, τότε η τιμή στόχος των 45 ευρώ που δίνουν οι περισσότεροι αναλυτές για τη μετοχή του θα ανατιμηθεί τάχιστα  κατά 8 με 10 ευρώ πλησιάζοντας τα 55 ευρώ. Και αυτό φυσικά μόνο από την πλευρά της M Metals. Πάμε παρακάτω.

Προσέξτε τώρα από το διεθνή οικονομικό τύπο παρόμοιες κινήσεις από μεταλλουργικούς κολοσσούς όπως είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στον κόσμο η  Aluminium Corp of China,  η ιαπωνική UACJ, η ινδική Hindalco, η αυστραλιανή BHP Group η βρετανική Rio Tinto Aluminium, η αμερικανική  Alcoa και η ελβετική Glencore. Εύκολα θα διαπιστώσετε ότι οι μεγάλοι παίκτες προσπαθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα  να πάρουν τη καλύτερη θέση σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.

 • Στη συνέχεια ανακαλύψτε στη τελευταία πενταετία  τη “στενότητα” που υπάρχει στις συγκριτικές  ποσότητες εξόρυξης από τα κοιτάσματα βωξίτη των 12 μεγαλύτερων παραγωγών χωρών  παγκοσμίως. Από την κορυφή των τεσσάρων Αυστραλία, Γουινέα, Κίνα και  Βραζιλία έως και την ουρά των 12 που είναι η  Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία και το Βιετνάμ.

Βάλτε στην εξίσωση και το γεγονός της αναμενόμενης εκτόξευσης της ζήτησης στο πανταχού παρόν αλουμίνιο με το World Bureau of Metal Statistics (WBMS) να δηλώνει εκτενώς ότι  στα επόμενα χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση αλουμινίου θα έχει  εκθετική αύξηση σε πολλαπλούς κλάδους.

 • Μεταξύ αυτών, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας με τα ηλεκτρικά και ελαφρά οχήματα όπως επίσης και οι τομείς της μεταλλουργίας, χημικών, αεροδιαστημικής, άμυνας, συσκευασίας, τεχνολογίας, τσιμέντου, πυρίμαχων, λειαντικών, βιομηχανιών  χάλυβα και βενζίνης, πρώτων  υλών  για την κατασκευή κτιρίων και δρόμων, μεταφοράς  ηλεκτρικής ενέργειας, μηχανημάτων και εξοπλισμών.

Σε αυτό προσθέστε και το στοιχείο που φέρει την μεγάλη αύξηση που αναμένεται στην επόμενη πενταετία στην  κατά κεφαλήν κατανάλωση αλουμινίου. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος καταναλωτής αλουμινίου είναι η Νότια Κορέα, με κατά κεφαλήν κατανάλωση στα 43 κιλά. Η Γερμανία έχει  κατά κεφαλήν κατανάλωση αλουμινίου 31 κιλά ενώ η ανερχόμενη Ινδία έχει μόλις 3 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Τοποθετήστε τώρα στο παρονομαστή  και τη δήλωση του πάντοτε διορατικού Ευάγγελου Μυτιληναίου που ανέφερε προσφάτως στους αναλυτές ότι η εποχή αφθονίας του βωξίτη τελείωσε.

 • Τέλος πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα της εξίσωσης με τα νούμερα των πωλήσεων που θα φέρει το γάλλιο και το σκάνδιο ώστε να καλύψει η Mytilineos την υψηλή ζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλα τώρα τα παραπάνω θα πρέπει να συμπληρώσουμε και το  μεγάλο ατού του ομίλου Mytilineos που είναι μάλιστα αρκετά δύσκολο να το συναντήσεις σε οποιοδήποτε  μεταλλουργικό όμιλο παγκοσμίως ακόμα και στις κολοσσιαίες εταιρείες των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μιλάω φυσικά για το επιτυχημένο μοντέλο  Energy & Metals όπου με τις συνέργειες που προκύπτουν από αυτό σταθεροποιούν και αλλάζουν ριζικά τόσο τα κόστη όσο και τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

 • Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν η μεγάλη αντοχή του ομίλου στις υψηλές ενεργειακές τιμές με το energy management team της εταιρείας να πετυχαίνει να κρατάει απολύτως ανταγωνιστικό το Αλουμίνιο της Ελλάδος σε μια χρονιά όπου κάποιοι άλλοι οδηγήθηκαν σε  πλήρη διακοπή των εργασιών ή σε αξιοσημείωτες μειώσεις στις παραγωγικές τους ικανότητες .

Παραδειγματική είναι η περίσταση στην οποία ένα σημαντικό διυλιστήριο αλουμίνας στη Ρουμανία, με παραγωγική ικανότητα 600.000 μετρικών τόνων ετησίως, αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές του λόγω του άκρως απαγορευτικού ενεργειακού κόστους.

 • Το μοντέλο λοιπόν αυτό που είναι γέννημα θρέμμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχει φέρει μέχρι τώρα ισχυρά αποτελέσματα και αναμένεται να φέρει ακόμα πιο ισχυρά από τις αρχές του 2024 με την πλήρη τροφοδότηση των μεγάλων ηλεκτρικών αναγκών του Αλουμινίου της Ελλάδος από την άλλη θυγατέρα του ομίλου, τη Protergia.

Μια προμήθεια ρεύματος που  βασίζεται σε ποσοστό 50%-60% σε ενέργεια από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) με την  υπόλοιπη ενέργεια  να παράγεται, να παραδίδεται και να τιμολογείται από μονάδες φυσικού αερίου της Mytilineos, με μεταβλητές το κόστος του φυσικού αερίου (TTF). Η συνέργεια αυτή θα επιτύχει εξοικονόμηση κόστους έως και 20% ανεβάζοντας έτσι προς τα πάνω  τη κερδοφορία του ομίλου.

 • Αν μάλιστα γίνει κάτι ανάλογο και στο εργοστάσιο που θα δημιουργηθεί στη Γκάνα μιας που η Mytilineos κατέχει ήδη τη τεχνογνωσία του ενεργειακού τομέα της χώρας  τότε ο όμιλος θα βγει διπλά και τριπλά κερδισμένος από το μοντέλο  Energy & Metals αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη δίκαιη τιμή της μετοχής του ομίλου.

Τώρα λοιπόν που ξεκουράστηκε το μάτι από τα κοντόφθαλμα επενδυτικά γυαλιά ας δούμε και τη διαγραμματική ανάλυση όπου εντοπίζουμε τη μετοχή στο μηνιαίο chart τιμών να συσσωρεύει τις δυνάμεις της κάτω από το όριο των 38 ευρώ έχοντας ως ισχυρή ζώνη στήριξης το επίπεδο που εκτείνεται από τα 35,80 έως και τα 35 ευρώ.

 • Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν έχουν αλλάξει το μακροπρόθεσμο στόχο που είναι η ανοδική κίνηση της μετοχής μέσα στην περιοχή που εκτείνεται από τα 42 έως και τα 45,50 ευρώ. Το  “trigger” θα δοθεί με την ανοδική διάλυση των 38 ευρώ.

Mytilineos

Mytilineos

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο