Η νέα ανάγνωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να κρατήσει τη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου στο τραπέζι για τη Fed

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve δεν ήταν θερμότερος από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει μια μείωση των επιτοκίων στα μέσα του έτους στο τραπέζι.

Η ετήσια μεταβολή του λεγόμενου «πυρήνα» του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 2,8% για τον μήνα Φεβρουάριο.

Αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων και μειώθηκε από 2,9% τον Ιανουάριο. Οι βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, γεγονός που ήταν επίσης σύμφωνο με τις προσδοκίες και χαμηλότερο από 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η νέα ανάγνωση του PCE θα μπορούσε να είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη για ορισμένους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα τους τελευταίους μήνες σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού μετά από κάποιους θερμότερους από τους αναμενόμενους αριθμούς στις αρχές του 2024.

πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός των βασικών υπηρεσιών επιβραδύνεται και πιθανότατα θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του έτους, ανέφερε σε σημείωμα ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial.

«Μέχρι τη στιγμή που η Fed θα συνεδριάσει τον Ιούνιο, τα στοιχεία θα πρέπει να είναι αρκετά πειστικά ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των επιτοκίων. Αλλά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, οι αγορές πρέπει να έχουν την ίδια υπομονή που επιδεικνύει η Fed».

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed προειδοποιούν τους επενδυτές να είναι υπομονετικοί σχετικά με τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων.

Image

Ο διοικητής της Fed, Chris Waller, για παράδειγμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν βιάζεται να μειώσει και πρέπει να δει τουλάχιστον δύο μήνες καλύτερων δεδομένων προτού έχει αρκετή εμπιστοσύνη ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα διατηρήσει τον πληθωρισμό στην πορεία του προς τον στόχο του 2% της Fed.

«Δεν υπάρχει βιασύνη να μειωθεί το επιτόκιο της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Waller σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επί του παρόντος ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα συμβεί τον Ιούνιο, αφού μείωσαν τις προβλέψεις τους στις αρχές του 2024 ότι η πρώτη μείωση θα συμβεί τον Μάρτιο. Από την Πέμπτη, οι έμποροι είχαν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο σχεδόν στο 64%.

Ο Waller δεν είναι ο μόνος που έχει ζητήσει “CAUTION”. Ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic, δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει τώρα μόνο μία μείωση επιτοκίων φέτος και πιστεύει ότι η μείωση θα συμβεί αργότερα μέσα στο έτος από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο