Όταν ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, οι μάρκες ένδυσης στράφηκαν στο σχέδιο Β – μεταφέροντας την παραγωγή σε άλλα μέρη της Ασίας, όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη και το Μπαγκλαντές.
Τώρα χρειάζονται ένα σχέδιο Γ.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη νέους δασμούς άνω του 25% σε προϊόντα από καθεμία από τις έξι κορυφαίες χώρες εξαγωγής ενδυμάτων στις ΗΠΑ. Η Κίνα εξακολουθεί να βγαίνει πρώτη, με συνολικό δασμολογικό συντελεστή που εκτιμάται από οικονομολόγους σε περίπου 65% έως 70%. Η αιφνιδιαστική επίθεση περιελάμβανε νέους δασμούς 49% για προϊόντα από την Καμπότζη, 46% για το Βιετνάμ και 37% για το Μπαγκλαντές.
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ηγέτης του Βιετνάμ Το Λαμ του είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι θα μειώσει τους δασμούς του Βιετνάμ «στο μηδέν, αν είναι σε θέση να κάνουν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ». Η είδηση του τηλεφωνήματος, για το οποίο ο Τραμπ έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε ώθηση στις μετοχές των εταιρειών που παράγουν τα προϊόντα τους στο Βιετνάμ.
Οι αμερικανικές εταιρείες από την Τετάρτη ψάχνουν τον κόσμο για άλλες επιλογές. Εάν οι εισφορές παραμείνουν σε ισχύ, οι κατασκευαστές ενδυμάτων και υποδημάτων -και οι Αμερικανοί καταναλωτές τους- πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις των δασμών.
Εκτός της Ασίας, λίγες χώρες διαθέτουν τα εργοστάσια και το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό για να παράγουν τις τεράστιες ποσότητες πουκαμίσων και παπουτσιών που απαιτούν οι Αμερικανοί αγοραστές. Στο βαθμό που υπάρχουν άλλες επιλογές -σε μέρη όπως η Τουρκία, η οποία τη γλίτωσε ελαφρά με τον ελάχιστο δασμό 10%-, ο συνωστισμός νέων αγοραστών αναμένεται να ανεβάσει γρήγορα τις τιμές των εργοστασίων.
Ο Chris Riccobono, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας ένδυσης Untuckit, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή από το Βιετνάμ, όπου κατασκευάζεται περίπου το 40% των πουκαμίσων, παντελονιών και σακακιών του. Στον κατάλογο των δυνατοτήτων του είναι το Περού και ο Μαυρίκιος, όπου ήδη παράγει ορισμένα προϊόντα και οι δασμοί είναι χαμηλότεροι. Ο νέος δασμός για το Περού είναι 10%.
Ο Μαυρίκιος, με πληθυσμό 1,3 εκατ. κατοίκους, δεν αρκεί για γιγαντιαίες μάρκες όπως η Nike NKE 4,81%αύξηση- πράσινο τρίγωνο και η H&M, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αλυσίδες εφοδιασμού της Ανατολικής Ασίας. Η Nike κατασκευάζει το 95% των παπουτσιών της σε τρεις πολυπληθείς ασιατικές χώρες με υψηλούς δασμούς -το Βιετνάμ, την Κίνα και την Ινδονησία- και θα δυσκολευτεί να βρει νέα εργοστάσια αλλού σε περίπτωση ανάγκης, λένε οι αναλυτές.
Οι μετοχές της Nike υποχώρησαν 13% την Πέμπτη και αυξήθηκαν 4% την Παρασκευή στην είδηση της πιθανής συμφωνίας με το Βιετνάμ.
Ψάχνοντας στο χάρτη
Το Βιετνάμ, όπου οι ΗΠΑ διεξήγαγαν 20ετή πόλεμο, ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός ορίων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν οι ΗΠΑ ήραν τους οικονομικούς περιορισμούς. Το Βιετνάμ άνθισε πιο πρόσφατα ως εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους στην κινεζική παραγωγή.
Η Saitex, η οποία κατασκευάζει τζιν στα εργοστάσιά της στο Βιετνάμ για μάρκες όπως η Ralph Lauren, η Madewell και η Everlane, εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή στο Λος Άντζελες, όπου λειτουργεί ένα εργοστάσιο που στελεχώνεται από 250 υπαλλήλους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sanjeev Bahl.
Θα ήταν μια ακριβή πρόταση λόγω του υψηλότερου εργατικού κόστους στις ΗΠΑ. Η κατασκευή τζιν στο Λος Άντζελες είναι δύο φορές πιο ακριβή από ό,τι στο Βιετνάμ, δήλωσε ο Bahl. Σκέφτεται να υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο, όπου κόβει και ράβει τα τζιν στο Βιετνάμ και τα πλένει στις ΗΠΑ -μια κίνηση που ελπίζει ότι θα μειώσει το δασμολογικό του λογαριασμό. Ελπίζει επίσης ότι το αμερικανικό εργοστάσιό του θα του κερδίσει πόντους με την κυβέρνηση Τραμπ.
Παρά το υψηλότερο κόστος παραγωγής στις ΗΠΑ, ορισμένες μικρότερες μάρκες δεν βλέπουν άλλη βιώσιμη επιλογή.
«Τελειώσαμε με αυτό το παιχνίδι του whack-a-mole», δήλωσε ο Aaron Luo, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής τσαντών Caraa. Είπε ότι δεν έχει πλέον νόημα να μεταφέρει την παραγωγή σε χώρες με χαμηλότερους δασμούς, όπως έκανε μετά την επιβολή δασμών από τον Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.
Αντ’ αυτού, ο Luo δήλωσε ότι επιδιώκει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής από την Ασία στο Λος Άντζελες ή τη Νέα Υόρκη. «Ως μικρή μάρκα, έχουμε ευελιξία», δήλωσε.
Ο Γουίλιαμ Γουόνγκ, σύμβουλος της Ένωσης Υποδημάτων του Χονγκ Κονγκ, μιας βιομηχανικής ομάδας, δέχεται πανικόβλητα ερωτήματα από Αμερικανούς λιανοπωλητές που αναζητούν νέες χώρες από τις οποίες μπορούν να προμηθεύονται παπούτσια. Αλλά είπε ότι οι ιδιοκτήτες εργοστασίων είναι απρόθυμοι να μετακινηθούν σε νέες τοποθεσίες όπως οι Φιλιππίνες ή οι αφρικανικές χώρες που υπόκεινται σε δασμούς 10%, δεδομένων των ετών που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής βάσης και της τάσης του Τραμπ να αλλάζει γνώμη.
«Αυτές οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν είναι σαν να ανάβεις ή να σβήνεις τα φώτα», δήλωσε ο Wong.
Η Steve Madden εδώ και χρόνια μεταφέρει την παραγωγή της από την Κίνα. Αν και εξακολουθεί να παράγει εκεί περισσότερα από τα μισά προϊόντα της, κατασκευάζει επίσης σε χώρες όπως η Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Μεξικό και η Βραζιλία.
«Δουλέψαμε σκληρά για μια πολυετή περίοδο για να αναπτύξουμε την εργοστασιακή μας βάση και την ικανότητά μας να προμηθεύουμε σε εναλλακτικές χώρες», δήλωσε ο Edward Rosenfeld, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στους αναλυτές τον Νοέμβριο. Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 17% την Πέμπτη και αυξήθηκαν κατά 3% την Παρασκευή.
Επίσης, μεταξύ των πωλήσεων μετοχών την Πέμπτη ήταν η μητρική εταιρεία Coach Tapestry, η οποία παράγει κυρίως στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες και την Ινδία- και η Lululemon LULU 2,17%αύξηση- πράσινο προς τα πάνω δείχνει το τρίγωνο Athletica, η οποία πριν από μια δεκαετία κατασκεύαζε το ένα πέμπτο των προϊόντων της στην Κίνα, αλλά τώρα κατασκευάζει το 86% των προϊόντων της στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία και το Μπαγκλαντές.
Οι δασμοί, αν επιμείνουν, θα έχουν επίσης επιπτώσεις στις χώρες που παράγουν μεγάλο μέρος των ενδυμάτων παγκοσμίως.
Η Rubana Huq, ιδιοκτήτρια εργοστασίου ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές, δήλωσε ότι οι νέες επιβαρύνσεις θα ασκήσουν πίεση στους εξαγωγείς της χώρας, οι οποίοι υπολογίζουν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη αγορά τους.
«Σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε μια τεράστια πίεση από τους αγοραστές των ΗΠΑ», είπε.
Η Huq και άλλοι κατασκευαστές ρούχων προσπαθούν να υπολογίσουν την ποσότητα του εισαγόμενου αμερικανικού βαμβακιού στα προϊόντα τους, ελπίζοντας ότι η επίδειξη της χρήσης αμερικανικών πρώτων υλών θα μπορούσε να μειώσει το βάρος των δασμών.
Η ίδια δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρη αν αυτό θα λειτουργήσει.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

