Η Νορβηγία θα διευκολύνει την μεταφορά των «παγωμένων» φορολογικών κεφαλαίων της ΠΑ

Νορβηγία

Η Νορβηγία συμφώνησε να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μεταφοράς των παγωμένων φορολογικών κεφαλαίων που προορίζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και εισπράχθηκαν από το Ισραήλ, δήλωσε η νορβηγική κυβέρνηση την Κυριακή, παρέχοντας ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση στην οντότητα που υποστηρίζεται από τη Δύση.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τη δεκαετία του 1990, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εισπράττει φόρους για λογαριασμό των Παλαιστινίων και πραγματοποιεί μηνιαίες μεταφορές στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά ξέσπασε διαμάχη σχετικά με τις πληρωμές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η προσωρινή λύση θα επιτρέψει την επανέναρξη των πληρωμών και θα αποτρέψει μια οικονομική κατάρρευση για την Παλαιστινιακή Αρχή, επιτρέποντάς της να πληρώνει μισθούς και να παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως σχολεία και υγειονομική περίθαλψη, δήλωσε η Νορβηγία.

«Αυτό είναι κρίσιμο για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και για την Παλαιστινιακή Αρχή να έχει νομιμότητα μεταξύ του λαού της», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Stoere.

Σύμφωνα με τη λύση που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η Νορβηγία θα χρησιμεύσει ως μεσάζων για τη διατήρηση εσόδων που το Ισραήλ έχει παρακρατήσει από τις 7 Οκτωβρίου.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι τότε πρόθυμη να δεχτεί τα άλλα κεφάλαια», δήλωσε η Νορβηγία.

Το μέρος των εσόδων που θα κρατήσει η Νορβηγία ισούται με το μερίδιο που εκτιμά το Ισραήλ για τη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρόσβαση στα έσοδα είναι το κλειδί για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλουν επίσης η ΠΑ να διαδραματίσει ρόλο στη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας εάν τελειώσει ο πόλεμος.

Στις 2 Νοεμβρίου, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μεταφορά φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, αλλά θα παρακρατήσει κεφάλαια που προορίζονται για τη Γάζα, που κυβερνάται από τη Χαμάς, αλλά όπου η ΠΑ βοηθά στην κάλυψη μισθών του δημόσιου τομέα, καθώς και προγραμμάτων ιατρικής και κοινωνικής πρόνοιας.

Αλλά στις 6 Νοεμβρίου, η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι ήθελε τα χρήματα στο ακέραιο και δεν θα δεχόταν όρους που την εμποδίζουν να πληρώσει το προσωπικό της. Εκτιμάται ότι δαπανά περίπου το 30% του προϋπολογισμού της στη Γάζα.

Στις 21 Ιανουαρίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είχε εγκρίνει ένα σχέδιο για το πάγωμα των φορολογικών κεφαλαίων που προορίζονταν για τη Λωρίδα της Γάζας να κρατηθούν από τη Νορβηγία αντί να μεταφερθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο