Η οικονομία και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά ανθεκτικές

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 8,1 εκατομμύρια παρά τα υψηλότερα επιτόκια Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς στα 8,1 εκατομμύρια τον Μάιο, παρά τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων που αποσκοπούν στην ψύξη της αγοράς εργασίας.

Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν από τα αναθεωρημένα 7,9 εκατομμύρια τον Απρίλιο, την πρώτη ανάγνωση κάτω από 8 εκατομμύρια από τον Φεβρουάριο του 2021, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. Οι απολύσεις αυξήθηκαν ελαφρώς και ο αριθμός των Αμερικανών που εγκατέλειψαν τις δουλειές τους – ένα σημάδι εμπιστοσύνης στις προοπτικές τους – παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος.

Η οικονομία και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ανθεκτικές απέναντι στην εκστρατεία της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της 11 φορές το 2022 και το 2023, ανεβάζοντάς το σε υψηλό 23 ετών.

Αψηφώντας τις προσδοκίες για ύφεση, η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να αναπτύσσεται και οι εργοδότες συνέχισαν να προσλαμβάνουν. Αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία χάνει κάποια δυναμική. Οι θέσεις εργασίας μειώνονται σταθερά από την κορύφωσή τους στα 12,2 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2022. Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Υπάρχουν 1,25 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο Αμερικανό, αλλά αυτό είναι χαμηλότερο από την αναλογία 2 προς 1 τον Ιανουάριο του 2023. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed καλωσορίζουν τις χαμηλότερες θέσεις εργασίας – έναν σχετικά ανώδυνο τρόπο για να δροσίσουν μια καυτή αγορά εργασίας και να μειώσουν την πίεση στις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς, γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,4%, με βραδύτερο ρυθμό από την άνοιξη του 2022. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν μόλις 1,5% αφού αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του 3% σε καθένα από τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2023.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αναφέρει την Παρασκευή ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 190. 000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, από 272. 000 τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δεδομένων FactSet. Η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει χαμηλή, στο 4%.

Τα υψηλά επιτόκια βοήθησαν να μειωθεί ο πληθωρισμός πιο κοντά στον στόχο της Fed για 2% ετησίως από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών 9,1% τον Ιούνιο του 2022. Η πρόοδος όσον αφορά τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών αναμένεται να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι επενδυτές της Wall Street αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τατιανή Σάλεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο