Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,3% το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες

Η οικονομία της Κίνας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο, υψηλότερα από το 5,2% το δ’ τρίμηνο του 2023 και το 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6% το α’ τρίμηνο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση 1,4% και την αναθεωρημένη επέκταση του δ’ τριμήνου κατά 1,2%. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξης για το 2024 περίπου στο 5%.

Η ανάπτυξη οφείλεται εν μέρει στην εξωτερική ζήτηση, καθώς ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. Η ισχυρή ανάπτυξη του α’ τριμήνου θα κάνει την κυβέρνηση να αισθάνεται άνετα με την τρέχουσα πολιτική της, ανέφερε.

“Με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed να μειώνεται, νομίζω ότι μειώνεται και η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας” (PBOC), πρόσθεσε.

Η βιομηχανική παραγωγή για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες για 6%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 4,6%.

Η ασθενέστερη του αναμενόμενου αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο συνδέεται με τον υποτονικό ρυθμό χρησιμοποίησης του βιομηχανικού δυναμικού, ενώ η επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων ήταν “μη αναμενόμενη”, δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας για την ευρύτερη Κίνα στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και ακινήτων JLL.

Η ανεργία στις μεγάλες πόλεις μειώθηκε στο 5,2%, διακόπτοντας ένα τρίμηνο σερί αυξήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Morgan Stanley αύξησε την πρόβλεψή της για το πραγματικό ΑΕΠ της Κίνας το 2024 στο 4,8%, από 4,2% που ανέμενε προηγουμένως.

Στο μεταξύ, ο τομέας των ακινήτων της Κίνας συνέχισε να παρουσιάζει αδυναμία, με τις επενδύσεις σε ακίνητα να μειώνονται κατά 9,5% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο.

Η επιφάνεια των νέων εμπορικών κτιρίων που πωλήθηκαν ήταν 226,68 εκατ.  τετραγωνικά μέτρα, σημειώνοντας πτώση 19,4% σε ετήσια βάση. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ο πρώην γίγαντας ακινήτων Evergrande διατάχθηκε να εκκαθαριστεί και η Country Garden Holdings αντιμετώπισε αίτηση εκκαθάρισης.

Η China Vanke ανέφερε πρόσφατα σε συνάντηση με αναλυτές ότι αντιμετωπίζει “λειτουργικές δυσκολίες” και “βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας”.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι, ενώ η επέκταση της οικονομίας της Κίνας ήταν ταχύτερη από τις προβλέψεις, είναι σε “μη ισορροπημένο” ρυθμό, δήλωσε ο Πανγκ. “Η αισιοδοξία πιθανότατα θα μετριαστεί από την υποτονική εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αποτελέσει το κύριο αδύναμο σημείο”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο