Η ομάδα των 7, οι φάκελοι των 10.000 ευρώ και τα έξτρα εισοδήματα – Όλη η δράση των εφοριακών της Χαλκίδας

Όλη η δράση του οργανωμένου κυκλώματος που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας με κεντρικά πρόσωπα την 50χρονη Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή και βραχίονες τρεις υπαλλήλους, έναν λογιστή και μια 56χρονη που εκτελούσε χρέη διεκπεραιώτριας, ξεδιπλώνεται μέσα από το διαβιβαστικό των “Αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ που μετά από έρευνες πολλών μηνών κατάφερε να το “ξεδοντιάσει” και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους επίορκους υπαλλήλους.

Μια καταγγελία στα τέλη Νοεμβρίου, από ένα “βαθύ λαρύγγι” ήταν αυτή που κάρφωσε στις αρχές την “ομάδα της διαφθοράς” στη ΔΟΥ Χαλκίδας, που έβαζε στο μάτι τα θύματα της και απαιτούσε εκβιαστικά “φακελάκια” πολλών χιλιάδων ευρώ έτσι ώστε όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό.

 “Να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει” και “να τακτοποιούν ευνοϊκά φορολογικές υποθέσεις”.

Στη δικογραφία μαζί με την “ομάδα των 7” εμπλέκονται και άλλα έξι άτομα τα οποία όμως δεν έχουν συλληφθεί. Το μπλόκο των αρχών έγινε στις 21 Μαΐου, μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 17 περιπτώσεις με την ομάδα να αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για «Εγκληματική Οργάνωση», «Δωροληψία Υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση», «Παράβαση καθήκοντος», «Εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα», «Δωροδοκία Υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση», και των διατάξεων «Περί όπλων».

Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, αποτυπώνεται η ακτινογραφία της εγκληματικής οργάνωσης με τις αρχές να αποδίδουν στην 50χρονη προϊσταμένη το ρόλο της “αρχηγού”. Η ίδια κατά την προφορική της εξέταση ισχυρίστηκε ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες. Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι οι οποίοι την έπεισαν να συμμετάσχει στο μεγάλο κόλπο για να έχει έξτρα εισόδημα…

Τους… κάρφωσε “βαθύ λαρύγγι”

Η υπόθεση όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ άρχισε να ψάχνεται από τους “Αδιάφθορους” στα τέλη Νοεμβρίου, όταν “Άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό Κέντρο της Υπηρεσία μας και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας που διαπράττουν επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι “Λίνα”, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου, ονόματι “Λίνα”. Ανωτέρω, τέθηκαν υπόψη της Εποπτεύουσας την Υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, η οποία με την ανωτέρω σχετική παραγγελία διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων.

Η διενέργεια περαιτέρω έρευνας από την Υπηρεσία μας, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε και την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών και συγκεκριμένα την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων και την καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας.

Από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική – νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας, αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες κ.λπ.), διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης αποτελούσαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας (Προϊστάμενοι γραφείων και λοιποί) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές)”.

Η ακτινογραφία του κυκλώματος και οι ρόλοι – Αρχηγός η Προϊσταμένη της ΔΟΥ 
Η δράση της ομάδας όπως αναφέρεται “ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της. Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η 50χρονη, είτε κάποιο σημαίνον μέλος της Οργάνωσης μια 67χρονη υπάλληλο και μια 56χρονη διεκπεραιώτρια, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την 50χρονη Προιστάμενη.

Η υπό έρευνα Οργάνωση, είχε έδρα την Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου η 50χρονη εκτελούσε καθήκοντα Προϊσταμένης, με τα λοιπά μέλη να είναι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών της Οργάνωσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την υποταγή των μελών σε αυτήν,
λόγω της υπηρεσιακής ιεραρχίας.

Για τον μέγιστο εντοπισμό υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες και την απαίτηση χρηματικού ποσού, η προϊσταμένη επικοινωνούσε τακτικά και με την 56χρονη διεκπεραιώτρια η οποία όντας διεκπεραιώτρια, παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες.

Διαρκούσης έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση μίας υποομάδας (Κλειστός πυρήνας Αρχηγού), αποτελούμενη από δύο μέλη την 56χρονη διεκπεραιώτρια και έναν 62χρονο λογιστή, η οποία είχε άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη.

Μάλιστα, η προϊσταμένη, προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της εν θέματι υποομάδας, αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές.

Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες (προϊστάμενης και διεκπεραιώτριας) για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της Οργάνωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο