Ο Opec+ ανέβαλε απροσδόκητα μια σημαντική συνάντηση σχετικά με το μέλλον των περιορισμών της παραγωγής του, καθώς τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με τη συμμόρφωση με τις υφιστάμενες ποσοστώσεις.
Η ομάδα, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, δήλωσε ότι η συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης θα μετατεθεί από την Κυριακή έως τις 5 Δεκεμβρίου. Επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση σε σύγκρουση με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Κουβέιτ την Κυριακή. Πέντε από τα επτά μέλη του GCC ανήκουν επίσης στην Opec+.
Ωστόσο, η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα μετά τις τριμερείς συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και ο ομόλογός τους στο Καζακστάν. Η χώρα της κεντρικής Ασίας έχει εξοργίσει σταθερά τα άλλα μέλη της ομάδας των 22 χωρών υπερβαίνοντας τους στόχους παραγωγής που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω.
Ο Σαουδάραβας υπουργός – πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν – και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ επισκέφθηκαν την Τρίτη τη Βαγδάτη, πρωτεύουσα του Ιράκ, ενός άλλου τακτικού υπερπαραγωγού. Η Amrita Sen, διευθύντρια της εταιρείας αναλύσεων Energy Aspects, δήλωσε ότι η συμμόρφωση αναμένεται να αποτελέσει «βασικό επίκεντρο» της υπουργικής συνάντησης.
Ο Χόρχε Λεόν, πρώην στέλεχος της Opec, ο οποίος είναι επικεφαλής της γεωπολιτικής ανάλυσης στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Rystad, δήλωσε ότι υπάρχει «ένταση» σχετικά με τη θέση του Καζακστάν, το οποίο θέλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μετά την ανάπτυξη του νέου κοιτάσματος πετρελαίου Tengiz στη χώρα. Το Ιράκ και το Καζακστάν υπέβαλαν νωρίτερα φέτος σχέδια στην Opec για μείωση της παραγωγής τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να αντισταθμίσουν την υπέρβαση των συμφωνηθέντων ποσοστών τους κατά το πρώτο εξάμηνο.
Το Καζακστάν είναι ένα από τα οκτώ μέλη του ομίλου που ακολουθούν από τον περασμένο Νοέμβριο μια πολιτική εθελοντικών περικοπών της παραγωγής με στόχο τη στήριξη της τιμής του πετρελαίου. Η χώρα διεκδικεί το δικαίωμα να επανεκτιμηθεί η παραγωγική της ικανότητα ώστε να μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή της.
Μια διαφωνία σχετικά με τις ποσοστώσεις πέρυσι ώθησε την Αγκόλα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στην Αφρική, να εγκαταλείψει την Opec. Ο Λεόν δήλωσε ότι το Καζακστάν πίεζε για μια υψηλότερη «γραμμή βάσης» – ο βασικός αριθμός παραγωγικής ικανότητας για μια χώρα με βάση τον οποίο μετρώνται οι συμφωνημένες περικοπές στην πραγματική παραγωγή. «Το πρόβλημα … είναι ότι τη στιγμή που μια χώρα ζητά υψηλότερη γραμμή βάσης, όλες οι χώρες θα ζητήσουν υψηλότερη γραμμή βάσης», πρόσθεσε.
«Δεν νομίζω ότι [το Καζακστάν] θα αποχωρήσει, αλλά μπορεί να υπάρξει μια μικρή ένταση εκεί». Μια έκθεση του σαουδαραβικού πρακτορείου Τύπου για την τριμερή συνάντηση ανέφερε ότι ο υπουργός του Καζακστάν επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να τηρήσει τα συμφωνηθέντα ποσοστά παραγωγής. Η συνάντηση στη Βαγδάτη παρήγαγε παρόμοιες διαβεβαιώσεις σχετικά με την ετοιμότητα του Ιράκ να τηρήσει τα μελλοντικά δικαιώματα παραγωγής.
Κατά την επαναπρογραμματισμένη συνάντηση, τα μέλη της Opec+ αναμένεται ευρέως να συμφωνήσουν την παράταση τόσο των σημερινών περικοπών στις ποσοστώσεις παραγωγής όσο και των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών για τουλάχιστον αρκετούς ακόμη μήνες. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για το αργό πετρέλαιο, παρουσίασε μικρή μεταβολή την Πέμπτη, με άνοδο 0,4% στα 73,09 δολάρια το βαρέλι.
Robert Wright and Malcolm Moore & Ahmed Al Omran, Financial Times
Τ.Σ.