Η Ουκρανία δεν αποτελεί οικονομικό βάρος, αλλά χρυσή ευκαιρία για την ΕΕ

Των Pierre-Alexandre Balland,  Olesya Grabova, Robert Praas, Andrea Renda

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη βοήθεια προς την Ουκρανία και την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ, το 59% πιστεύει ότι η ανοικοδόμηση θα είναι οικονομικό βάρος για την ΕΕ αντί για ευκαιρία. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμα κατανοητά τα τεράστια οφέλη που θα μπορούσε να φέρει η Ουκρανία στο τραπέζι της ΕΕ.

Η επερχόμενη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο στις 11-12 Ιουνίου θα επικεντρωθεί πράγματι στο ιλιγγιώδες ποσό των 486 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση. Αυτό γίνεται χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το κόστος του πολέμου, η φιλοξενία προσφύγων και η τελική διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Αλλά η εστίαση μόνο στο κόστος χάνει τη μεγαλύτερη εικόνα. Η Ουκρανία έχει πολλά να προσφέρει στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση και ιδιαίτερα την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτοί είναι τομείς όπου η ΕΕ αγωνίζεται να βρει μια  φόρμουλα για να κλείσει το χάσμα με άλλες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ως κόμβος τεχνητής νοημοσύνης στην ανατολική Ευρώπη με ένα ακμάζον οικοσύστημα startup, η Ουκρανία έχει γίνει μια “ψηφιακή τίγρης” τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και στην παρούσα κατάσταση, η κυβέρνηση επιτρέπει την ψηφιακή καινοτομία μέσω πρωτοβουλιών όπως η εφαρμογή Diia και η αμυντική τεχνολογική πλατφόρμα BRAVE1. Η έρευνα του CEPS διαπιστώνει ότι η Ουκρανία κατατάσσεται ως η δεύτερη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, μόνο μετά την Πολωνία. Και χάρη σε ένα εργατικό δυναμικό με υψηλή εξειδίκευση και παιδεία στον τομέα της πληροφορικής, το Κίεβο έχει περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των Grammarly, Ajax Systems και Reface) από πόλεις όπως το Μάντσεστερ και η Φρανκφούρτη.

Αυτά τα ευρήματα προκύπτουν από μια επερχόμενη μελέτη CEPS με τον Ηνωμένο Εθνικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO), όπου συγκεντρώσαμε δεδομένα σχετικά με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε 16 βιομηχανικούς τομείς που επιλέχθηκαν από την ουκρανική κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας δεδομένα για επιστημονικές δημοσιεύσεις, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, διαπιστώσαμε ότι η Ουκρανία έχει αναπτυχθεί σημαντικά στα σημεία τομής μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και τομέων όπως η άμυνα, η εκπαίδευση, η αεροπορία και η γεωργία.

Η μελέτη μας αποκάλυψε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ουκρανία, ξεκινώντας από τη σημαντική παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη – μεταξύ 2020 και 2022, τα ουκρανικά ιδρύματα δημοσίευσαν σχεδόν 3.000 εργασίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που την φέρνει στις 20 κορυφαίες χώρες σε αυτόν τον τομέα και τρίτη πιο παραγωγική χώρα όσον αφορά τις δημοσιεύσεις σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς όπως η αεροπορία.

Από την άλλη πλευρά, τομείς όπως η ιατρική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική και η ρομποτική, με υψηλή διείσδυση AI αλλά χαμηλή ανταγωνιστικότητα, θα απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου τοπικού οικοσυστήματος που μπορεί να τονώσει την ουκρανική οικονομία. Η χώρα θα μπορούσε να βελτιωθεί όσον αφορά τη μετάφραση της βασικής έρευνας σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και προϊόντα, ιδιαίτερα στη ρομποτική. Παρά αυτές τις προκλήσεις, ανακαλύπτουμε ότι το Κίεβο σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη ακόμη περισσότερο από κορυφαίες περιοχές όπως οι μητροπολιτικές περιοχές των Βρυξελλών και του Άμστερνταμ.

Οι ουκρανικές ικανότητες τεχνητής νοημοσύνης, εάν ενσωματωθούν επαρκώς στη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, μπορούν να ωθήσουν την Ευρώπη σε ένα ευημερούν μέλλον τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του. Εάν οι επενδύσεις είναι πολύ περιορισμένες, η Ουκρανία θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει στο περιθώριο. Ωστόσο, η επένδυση σε τομείς όπου η Ουκρανία υπερέχει και το όραμα μιας πορείας κοινού βιομηχανικού μετασχηματισμού μπορεί να καταστήσει την τελική ένταξη της χώρας μια πραγματική κερδοφόρα κατάσταση. Ενώ το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ είναι επί του παρόντος αποσυνδεδεμένο, το Κίεβο θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει ένας από τους κορυφαίους κόμβους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη που είναι βαθιά ενσωματωμένος με το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μόναχο και το Αϊντχόβεν, μεταξύ άλλων.

Η Ουκρανία γίνεται ακόμη περισσότερο βασικός εταίρος και απαραίτητο κράτος μέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα σχέδια της Ευρώπης για αύξηση των αμυντικών δαπανών και επίτευξη τεχνολογικής κυριαρχίας. Η χώρα δεν είναι μόνο ανταγωνιστική στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αλλά και σημαντικός καλλιεργητής γης ενώ αναπτύσσει γρήγορα τις δυνατότητές της στην αιολική ενέργεια. Αντί να εξετάζουν μόνο τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται για την ανάκαμψή της, οι αναλυτές και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τις οικονομικές δυνατότητες της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στον βιομηχανικό και οικονομικό ιστό της ΕΕ. Και θα έπρεπε να το κάνουν αυτό νωρίτερα παρά αργότερα.

Καθώς οι Ευρωπαίοι συζητούν μεταξύ τους για το πώς να μοιράσουν το κόστος, άλλοι έχουν ήδη εντοπίσει την ευκαιρία. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που υποστηρίζεται από δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση των ΗΠΑ, μόλις ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ένα Παγκόσμιο Τεχνολογικό Κέντρο Κυβερνήσεων στο Κίεβο, το δεύτερο του είδους του παγκοσμίως. Εταιρείες πληροφορικής όπως η Palantir και η SpaceX ανοίγουν επίσης γραφεία στο Κίεβο – και σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλές άλλες.

Η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο προσφέρει μια κρίσιμη και επίκαιρη ευκαιρία να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η ιεράρχηση των επενδύσεων σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς και την τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη μετατροπή τους σε μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας, αντί για ένα οικονομικό βάρος για τα άλλα κράτη μέλη.

Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ 

Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο