Η Ουκρανία επιδιώκει να κερδίσει τον Τραμπ με φυσικούς πόρους και προτάσεις για στρατεύματα

Δύο ιδέες που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα την προεδρία του Ρεπουμπλικάνου

Christopher Miller, Max Seddon και Henry Foy, Financial Times

Η Ουκρανία οικοδομεί το «σχέδιο νίκης» της για την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, τονίζοντας πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες, πρόσβαση σε πρώτες ύλες και ανάπτυξη στρατευμάτων σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τον φημισμένα συναλλακτικό εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικανών, έχουν προσφέρει συμβουλές για το πώς να διαμορφώσουν καλύτερα τις προτάσεις που δίνουν κίνητρα για στενή συνεργασία με το Κίεβο αντί να διακόψουν την κρίσιμη βοήθεια προς τη χώρα, σύμφωνα με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι προτάσεις απορρέουν από τις ανησυχίες Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα για να σφραγίσει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, τορπιλίζοντας στην ουσία τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Δύο από τις ιδέες διατυπώθηκαν στο «σχέδιο νίκης» του Volodymyr Zelenskyy με τον Τραμπ ειδικά στο μυαλό του, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στην εκπόνησή του. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν αργότερα στον Τραμπ όταν ο Ουκρανός πρόεδρος τον συνάντησε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Μια ιδέα θα αντικαθιστούσε ορισμένα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ευρώπη με ουκρανικές δυνάμεις μετά τον πόλεμο.

Η άλλη – που επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, σύμμαχο του Τραμπ, σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετείχαν στον σχεδιασμό του «σχεδίου νίκης» του Ζελένσκι – προτείνει την κοινή χρήση των κρίσιμων φυσικών πόρων της Ουκρανίας με δυτικούς εταίρους. Το γραφείο του Γκράχαμ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Τραμπ «ενδιαφέρθηκε» για τα δύο σημεία, σύμφωνα με άτομο που ενημερώθηκε για τη συνάντηση. Ξεχωριστά, οι επιχειρηματίες στην Ουκρανία συζητούν επίσης με την κυβέρνηση για να προσφέρουν στον Τραμπ εξουσίες «διαλογής επενδύσεων», που θα του επιτρέπουν ουσιαστικά να επιλέγει ποιος μπορεί να κάνει επιχειρήσεις στη χώρα.

Ένα πρόσωπο που συμμετέχει στον σχεδιασμό περιέγραψε την ιδέα ως «ABC – οποιοσδήποτε εκτός από την Κίνα», κάτι που θα μπορούσε να παίξει ιδιαίτερα καλά με τον Τραμπ. Οι ουκρανικές βιομηχανίες που εξαρτώνται από την κινεζική τεχνολογία και τα υλικά, όπως οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το εμπλεκόμενο πρόσωπο, θα μπορούσαν να στραφούν σε προμηθευτές των ΗΠΑ και να προσελκύσουν περισσότερες δυτικές επενδύσεις.

Η ιδέα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά ορισμένοι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στο γραφείο του προέδρου πιστεύουν ότι θα μπορούσε να παίξει καλά με τον Τραμπ. Ο Zelenskyy δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε μια «υπέροχη» αρχική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ μετά την επανεκλογή του. Αλλά το Κίεβο και οι σύμμαχοί του φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη να μειώσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ρεπουμπλικάνου τον Ιανουάριο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενθαρρυμένος από το πλεονέκτημα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, θα μπορούσε να πιέσει για σκληρή διαπραγμάτευση και να ωθήσει τις ΗΠΑ να αποδεχθούν έναν ειρηνευτικό διακανονισμό που θα τερματίζει τον πόλεμο με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι. «Ο πρώτος που θα ανοιγοκλείσει τα μάτια χάνει αυτό το παιχνίδι», δήλωσε ένα πρόσωπο που συμμετείχε στη διαμόρφωση της πρότασης της Ουκρανίας προς τον Τραμπ. «Ο Πούτιν πιστεύει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο αυτή τη στιγμή και μπορεί να πάρει όλα όσα θέλει».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, ανησυχούν για το γεγονός ότι έχουν αποκοπεί από τις συνομιλίες υπό την ηγεσία του Τραμπ, γεγονός που δεν τους δίνει κανένα περιθώριο επιρροής σε μια πιθανή διευθέτηση που θα μπορούσε να καθορίσει τη μεσοπρόθεσμη ασφάλεια της ηπείρου. Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί μάλλον χλιαρά στο «σχέδιο νίκης», ιδίως στην έκκληση να προσκληθεί επίσημα το Κίεβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να το προμηθεύσει με πιο προηγμένο οπλισμό.

Η Ουκρανία άρχισε να επεξεργάζεται τις προτάσεις της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «για να επιβάλει το δικό μας αφήγημα πριν ο Τραμπ μπορέσει να επιβάλει το δικό του», δήλωσε άτομο που συμμετείχε στον σχεδιασμό. Το Κίεβο, το οποίο είναι εδώ και καιρό απογοητευμένο από τη διστακτικότητα του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης, ελπίζει ότι ο Τραμπ θα επηρεαστεί από τα σημεία που έχουν σχεδιαστεί ειδικά με αυτόν κατά νου. «Ο βαθμός δυσαρέσκειας με την κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν σε τέτοιο επίπεδο που αισθάνθηκαν ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή και ότι αυτή η αλλαγή προς [τον Τραμπ] θα μπορούσε ίσως να είναι καλή», δήλωσε το άτομο.

Ο Oleksandr Merezhko, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο ουκρανικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την πρόταση προς τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ ως μια «σοφή κίνηση για να δείξει ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί βάρος για τη Δύση». «Ο Τραμπ θέλει να είναι νικητής και όχι ηττημένος. Για να γίνει νικητής, πρέπει να δείξει στον Πούτιν τη θέση του», πρόσθεσε ο Merezhko. Αλλά ο Ζελένσκι θα πρέπει επίσης να δείξει την προθυμία του να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε η Αλιόνα Γκέτμαντσουκ, διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης New Europe Center με έδρα το Κίεβο.

Είπε ότι ο Ουκρανός ηγέτης «περιορίζεται» από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του και «τις προσδοκίες της ουκρανικής κοινωνίας». Ο Ζελένσκι, πρόσθεσε, «θα μπορούσε να προσφέρει στον Τραμπ την ευκαιρία να γίνει ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός όλων των εποχών». Το Κίεβο επιδιώκει επίσης να κατευνάσει το στρατόπεδο του Τραμπ αντικαθιστώντας την πρέσβειρά του στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της κατάστασης. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον απαίτησε την απόλυση της Μαρκάροβα αφού οργάνωσε τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του Ζελένσκι σε αμερικανικό εργοστάσιο πυρομαχικών, στην οποία συμμετείχαν μόνο Δημοκρατικοί.

Στον Ντμίτρο Κουλέμπα, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, προσφέρθηκε η θέση, αλλά αρνήθηκε, είπαν οι άνθρωποι. Ο Κουλέμπα, η πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και το υπουργείο Εξωτερικών στο Κίεβο δεν σχολίασαν. Ο Πούτιν εξήρε την περασμένη εβδομάδα τις ιδέες του Τραμπ για μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση και άνοιξε την πόρτα για συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Αλλά δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να ξεκινήσει τις όποιες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία από μια μαξιμαλιστική θέση παρόμοια με εκείνη που υιοθέτησε κατά την προετοιμασία του πολέμου πριν από τρία χρόνια, όταν απαίτησε από το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την ανατολική Ευρώπη.

Ο Ντμίτρι Τρένιν, καθηγητής έρευνας στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα ήταν «ανοιχτή για διάλογο» εάν ο Τραμπ παρουσίαζε «κάτι που ταιριάζει με τη ρωσική ιδέα της εξάλειψης των ριζών του προβλήματος της Ουκρανίας για τη Ρωσία». Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους απέκρουσαν τις προτάσεις το 2021.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε να στηριχθεί στην ανώτερη ανθρώπινη δύναμη και τη δύναμη πυρός της στην Ουκρανία για να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τον Τραμπ, σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο του Κρεμλίνου. «Όλα λειτουργούν υπέρ του Πούτιν αυτή τη στιγμή. Μπορεί να αποφασίσει να συνεχίσει αν δεν πάρει αυτό που θέλει, επειδή μπορεί να πιέσει το πλεονέκτημά του», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου. «Ο Πούτιν θα θέλει να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα του ΝΑΤΟ πέρα από την ίδια την Ουκρανία».

Η Ρωσία ενθαρρύνεται συγκρατημένα από την προθυμία του Τραμπ να κάνει μια συμφωνία, αλλά είναι επιφυλακτική ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να εφαρμόζει σκληρές πολιτικές εναντίον της Μόσχας, δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου. «Εξαρτάται από τους ανθρώπους που θα διορίσει για να κάνει μια συμφωνία. Την τελευταία φορά που ο Τραμπ και ο Πούτιν ήθελαν μια συμφωνία δεν είχαν τους κατάλληλους ανθρώπους επικεφαλής», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος. «Είναι απολύτως πιθανό όλα να πάνε κατά διαόλου». Ο Kirill Dmitriev, στέλεχος του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κρεμλίνου, ο οποίος στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε παρασκηνιακές συνομιλίες με άτομα από το περιβάλλον του Τραμπ, δήλωσε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εντολή να επιδιορθώσει τους φράχτες με τη Μόσχα.

«Αυτό μπορεί – και η λέξη κλειδί είναι μπορεί – να ανοίξει ευκαιρίες για διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, επειδή πιστεύουμε ότι ο Τραμπ και η ομάδα του έχουν τη φήμη ότι είναι ρεαλιστές και στοχαστικοί», δήλωσε ο Ντμίτριεφ. «Οποιοσδήποτε διάλογος είναι καλύτερος από το να μην υπάρχει διάλογος». Αλλά η αντιληπτή εγγύτητα του Τραμπ προς τη Ρωσία θα μπορούσε επίσης να γυρίσει μπούμερανγκ στο εσωτερικό της χώρας. «Αυτό που πήραμε από τον Τραμπ στην πρώτη του θητεία ήταν από κάποιον που προσπαθούσε να ξεφύγει από τους ισχυρισμούς . . ότι είναι μαριονέτα της Ρωσίας. Δεν ήταν ανθεκτικός σε αυτούς τους ισχυρισμούς», δήλωσε το άτομο που συμμετείχε στην πρόταση του Zelenskyy προς τον Trump. «Τώρα αν είναι ανθεκτικός σε αυτό, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο