Η Ουκρανία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Οι ηγέτες της ΕΕ συσπειρώνονται γύρω από τον Volodymyr Zelenskyy, καθώς ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας απομονώνεται

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy poses at theFrench National Assembly before his address to lawmakers, Friday, June 7, 2024 in Paris. U.S. President Joe Biden was due to meet with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy in Paris on Friday as Kyiv's army endures its hardest days of fighting since the early weeks of the war with Russia and prepares for what officials say could be a tough summer ahead. (Julien de Rosa/Pool via AP)

Η Ουκρανία πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας το 2022, μετά από ημέρες έντασης μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις συνομιλίες καθώς ολοκλήρωσε την Πέμπτη μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον Ουκρανό πρόεδρο και δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις δικές τους αμυντικές δυνατότητες.

«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και η Ουκρανία είναι έτοιμη να εργαστεί 24/7 μαζί με τους εταίρους στην Αμερική και την Ευρώπη για την ειρήνη», δήλωσε ο Zelenskyy σε ανάρτηση στο Telegram μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, είναι προγραμματισμένο να επισκεφθώ τη Σαουδική Αραβία για να συναντηθώ με τον πρίγκιπα διάδοχο [Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν]. Μετά από αυτό, η ομάδα μου θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία για να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς εταίρους. Η Ουκρανία ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη».

Η είδηση της συνάντησης ακολούθησε μια εβδομάδα κατά την οποία ο Ζελένσκι συγκρούστηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη στρατιωτική βοήθεια και την υποστήριξη πληροφοριών προς το Κίεβο.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία, αποκλείοντας την Ουκρανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι η συνάντηση με την Ουκρανία θα επιδιώξει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για «μια ειρηνευτική συμφωνία και μια αρχική κατάπαυση του πυρός».

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συμφωνία για τα ορυκτά που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ με την Ουκρανία, καθώς και σε μια πιθανή εκεχειρία.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η «πρώτη προτεραιότητα» είναι να «καθιερωθεί και να παρακολουθείται πλήρως» η παύση των εχθροπραξιών από αέρος και θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένου ενός μορατόριουμ για τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και πολιτικές υποδομές, μια ιδέα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τη Γαλλία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις από την Ουάσινγκτον να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, χαρακτήρισε τα βήματα αυτά ως «πρόλογο για μια ευρύτερη και πιο ολοκληρωμένη διευθέτηση».

Ο Pete Hegseth, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το πάγωμα της Ουάσινγκτον στην προμήθεια όπλων στο Κίεβο ήταν μια «παύση, εν αναμονή μιας πραγματικής δέσμευσης για μια πορεία προς την ειρήνη», προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος είναι «πολύ ενθαρρυμένος από τα σημάδια που βλέπουμε».

Ωστόσο, το ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, η σύνοδος κορυφής των οποίων την Πέμπτη προοριζόταν ως αντίποινα στην εχθρική αντιμετώπιση του Ζελένσκι από την κυβέρνηση Τραμπ.

«Αγαπητέ Βολοντίμιρ, είμαστε μαζί σου από την πρώτη ημέρα», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου κορυφής των ηγετών. «Συνεχίζουμε να είμαστε μαζί σου τώρα και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αντίθετοι με μια «ψεύτικη εκεχειρία» στην Ουκρανία και ενωμένοι πίσω από την ανάγκη για μια εφαρμόσιμη κατάπαυση του πυρός και μια διαρκή διευθέτηση.

Αλλά ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να ενωθεί με άλλους ηγέτες και να υποσχεθεί «διαρκή» υποστήριξη στον Ουκρανό πρόεδρο. Αυτό ανάγκασε τους άλλους 26 ηγέτες της ΕΕ να εκδώσουν ένα κείμενο χωρίς αυτόν.

Η δήλωση της συνόδου κορυφής έκανε νεύμα για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και για την ετοιμότητα των κρατών να «συμβάλουν στις εγγυήσεις ασφαλείας με βάση τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και ικανότητές τους» σε ένα μετασυγκρουσιακό κράτος.

«Δεν έχει σημασία με ποια μορφή δηλώνουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, απλά ότι το κάνουμε», δήλωσε ένας διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες. «Στη συγκεκριμένη συγκυρία, θα ήταν καταστροφικό να μην το κάνουμε».

Σε χωριστή δήλωση, που συμφωνήθηκε και από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, εγκρίθηκαν οι νέες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης της άμυνας που πρότεινε η Επιτροπή. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στους κανόνες του μπλοκ για το χρέος και το έλλειμμα, ώστε να εξαιρείται η αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς και ένα μέσο που θα παρέχει δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ στις πρωτεύουσες για να δαπανηθούν για στρατιωτικές δυνατότητες.

Και οι δύο ιδέες έτυχαν ευρείας πολιτικής υποστήριξης, αλλά οι λεπτομέρειες και των δύο δεν έχουν ακόμη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης πριν από την έγκρισή τους από τις κυβερνήσεις.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για τη δική της άμυνα και καλύτερα εξοπλισμένη για να ενεργεί και να αντιμετωπίζει αυτόνομα τις άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις και απειλές με μια προσέγγιση 360°», ανέφεραν οι 27 ηγέτες στη δήλωση, η οποία δεν αναφέρθηκε στις ΗΠΑ.

Το δανειακό μέσο, το οποίο θα στοχεύει σε συγκεκριμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων της αεράμυνας και των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα είναι «όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και με όσο το δυνατόν λιγότερες δεσμεύσεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία υιοθέτηση. Θα χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα κριτήρια του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει ότι θα δαπανηθεί σωστά, πρόσθεσαν.

Η δομή επιτρέπει στην Επιτροπή να παρακάμψει την απαγόρευση της Συνθήκης της ΕΕ για τις άμεσες στρατιωτικές δαπάνες, ενισχύοντας αντ’ αυτού την παραγωγή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Μέρος αυτής της παραγωγής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει «αντίποινα για να διασφαλίσει την ασφάλειά μας» ως απάντηση στην ενίσχυση της ΕΕ.

«Αυτή η συγκρουσιακή ρητορική στην Ευρώπη και τις Βρυξέλλες έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Henry Foy, Paola Tamma, Ben Hall και Andy Bounds, Financial Times

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο