Η παγκόσμια οικονομία θα επιταχυνθεί το 2025, αλλά η ανάκαμψη απειλείται από τους υψηλότερους δασμούς, λέει ο ΟΟΣΑ

Οι προβλέψεις προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές, πράγμα απίθανο δεδομένου ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να ψύχεται, αλλά θα μπορούσε να παραπαίει εάν αυξηθούν οι δασμοί και οι κυβερνήσεις αποτύχουν να μειώσουν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, δήλωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σε τριμηνιαία έκθεσή του, ο ερευνητικός οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι ανέφερε ότι αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,3% το επόμενο έτος, μια αύξηση από τον ρυθμό επέκτασης 3,2% που εκτιμά για φέτος.

Προηγουμένως ανέμενε ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει αμετάβλητος το 2025, αλλά τώρα αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4%, ενώ προηγουμένως προέβλεπε επέκταση 1,6%.

«Η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι ανθεκτική», δήλωσε ο Άλβαρο Περέιρα, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. «Βλέπουμε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρή».

Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές, και αυτό φαίνεται απίθανο, δεδομένου ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από ένα ευρύ φάσμα χωρών.

Ο Pereira προειδοποίησε ότι υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης από τις εμπορικές εντάσεις και τον προστατευτισμό, με τους υψηλότερους δασμούς να είναι πιθανό να αποδυναμώσουν την ανάπτυξη και να ωθήσουν τις τιμές καταναλωτή σε υψηλότερα επίπεδα.

Μια άλλη απειλή για την ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 και την έξαρση του πληθωρισμού είναι τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές της χώρας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την προοπτική μεγαλύτερων δημοσιονομικών ανισορροπιών στη δεύτερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Αν και οι αποδόσεις έχουν μειωθεί ελαφρώς μετά τον διορισμό του διαχειριστή hedge fund Σκοτ Μπέσεντ ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, οι ανησυχίες αυτές παραμένουν.

«Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, τα ελλείμματα είναι σχετικά μεγάλα και πιστεύουμε ότι είναι αρκετά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η δημοσιονομική πολιτική βελτιώνει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο Περέιρα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πακέτο περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων που αποσκοπούν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το προβλεπόμενο 6% της οικονομικής παραγωγής φέτος, αλλά στερείται υποστήριξης από τους νομοθέτες και αντιμετωπίζει ψήφο δυσπιστίας αργότερα την Τετάρτη. Το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του μακροπρόθεσμου χρέους της κυβέρνησης έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2012.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, αλλά είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να είναι διαχειρίσιμη», δήλωσε ο Περέιρα. «Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία».

Με τα ποσοστά πληθωρισμού να αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να φθάσουν τους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες χώρες έως το 2026, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα βασικά τους επιτόκια, αλλά με τρόπο που να είναι «προσεκτικά κρινόμενος», ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές των υπηρεσιών ιδίως θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται.

Αναμένει ότι το βασικό επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μειωθεί μεταξύ 3,25% και 3,5% έως το πρώτο τρίμηνο του 2026 και αναμένει ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειωθεί στο 2% έως το τέλος του 2025. Αναμένει επίσης ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο και θα φτάσει στο 1,5% μέχρι το τέλος του 2026.

Ο ΟΟΣΑ ανέβασε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2025 για την Ινδία -την οποία χαρακτήρισε «φωτεινό φως» για την παγκόσμια οικονομία- και την Κίνα. Ο Pereira δήλωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα συνεχίσει να συγκρατείται από τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων.

«Μερικές φορές χρειάζεται πολύς χρόνος για να διαλυθούν αυτές οι επιπτώσεις», είπε. «Οι εξαγωγές συνεχίζουν να πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά η κατανάλωση είναι πολύ υποτονική».

Ανταποκρινόμενος στον προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης του Νοεμβρίου, ο ΟΟΣΑ αύξησε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε 1,7% από 1,2%. Αντίθετα, μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας στο 0,7% από 1%.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να αναλάβουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Περέιρα για την προβληματική ατμομηχανή της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας το “έλλειμμα” στις ψηφιακές υποδομές της Γερμανίας.

Paul Hannon, The Wall Street Journal

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο