Η Παγκόσμια Τράπεζα επιτυγχάνει τον στόχο χρηματοδότησης ύψους 100 δισ. δολαρίων, αλλά αντιμετωπίζει την πρόκληση του Τραμπ

Η συμβολή των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν προετοιμάζει πιθανή μάχη στο νέο Κογκρέσο το επόμενο έτος

Η Παγκόσμια Τράπεζα πέτυχε τον στόχο να συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. δολαρίων για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου τα επόμενα τρία χρόνια, παρά το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και τις δημοσιονομικές πιέσεις που πλήττουν τις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, αντιμετωπίζει την προοπτική μιας προεδρίας Τραμπ που απειλεί τη μελλοντική άντληση κεφαλαίων από τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

Ο βραχίονας της τράπεζας International Development Association, ο μεγαλύτερος δανειστής του κόσμου προς τις φτωχές χώρες και η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης του κλίματος με ευνοϊκούς όρους, παρουσίασε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων στην ιστορία του, ακόμη και όταν οι προϋπολογισμοί βοήθειας σε όλο τον κόσμο παραμένουν στάσιμοι. Οι κυβερνήσεις των δωρητών συμφώνησαν να συνεισφέρουν 23,7 δισ. δολάρια σε μια συνάντηση δεσμεύσεων στη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα, μια μικρή μόνο αύξηση σε σχέση με τα 23,5 δισ. δολάρια που δεσμεύτηκαν την τελευταία φορά που η IDA συγκέντρωσε χρήματα, το 2021.

Η τράπεζα θα είναι σε θέση να το αυξήσει περαιτέρω στα 100 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 93 δισ. δολάρια το 2021, δανειζόμενη περισσότερα από τις αγορές, παίρνοντας χρήματα πίσω από τους αποδέκτες και αποσπώντας μεγαλύτερο περιθώριο από την κορυφαία πιστοληπτική της αξιολόγηση. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος δωρητής, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε 4 δισ. δολάρια, από 3,5 δισ. δολάρια την προηγούμενη φορά και 3 δισ. δολάρια κατά την πρώτη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά η συνεισφορά των ΗΠΑ χρειάζεται νομοθετική έγκριση, δημιουργώντας μια πιθανή μάχη στο νέο Κογκρέσο του επόμενου έτους για τη χρηματοδότηση, εάν δεν περάσει κατά τη φετινή περίοδο των καθυστερήσεων. Ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων ήταν εφικτός «λόγω της γενναιοδωρίας των δωρητών, αλλά και της εργασίας που έχουμε κάνει για την καλύτερη βελτιστοποίηση του ισολογισμού μας, την ανάληψη περισσότερων κινδύνων και την αύξηση της δυνατότητας μόχλευσης», δήλωσε ο Ajay Banga, επικεφαλής της τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να συμπληρώνει το IDA κάθε τρία χρόνια, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό της υποστήριξής της έρχεται με τη μορφή επιχορηγήσεων ή μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ χαμηλά επιτόκια, οπότε είναι λιγότερο ικανή από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες να χρησιμοποιήσει τις αποπληρωμές για την ανασυγκρότηση του κεφαλαίου. Ο Banga, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Mastercard, έχει αναλάβει αποστολή να απλοποιήσει τις λειτουργίες της τράπεζας και να αυξήσει τη δύναμη πυρός της από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της πέρυσι.

Οι απαιτήσεις για την τράπεζα αυξάνονται σε μια εποχή που πολλοί μεγάλοι δανειστές σε φτωχά έθνη τα τελευταία χρόνια, από την Κίνα μέχρι τις αγορές ομολόγων, έχουν κλείσει τις βρύσες και έχουν στραφεί στην αποπληρωμή. Ο φετινός στόχος αναπλήρωσης υπολείπεται της έκκλησης των αφρικανών ηγετών να αυξηθεί ο στόχος στα 120 δισ. δολάρια. Περισσότερα από τα μισά από τα έθνη που είναι επιλέξιμα για τη στήριξη της IDA είτε βρίσκονται ήδη σε δυσχερή κατάσταση χρέους είτε κινδυνεύουν να περιέλθουν σε αυτή, καθώς οι πληρωμές τόκων έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα έσοδα, όπως τα έσοδα από τις εξαγωγές, εδώ και δεκαετίες, ανέφερε η τράπεζα σε ξεχωριστή έκθεση αυτή την εβδομάδα.

«Τα γεγονότα αυτά υποδηλώνουν μια μεταστατική κρίση φερεγγυότητας που συνεχίζει να διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως πρόβλημα ρευστότητας σε πολλές από τις φτωχότερες χώρες», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Χώρες όπως η Κένυα και το Μπανγκλαντές βασίζονται στα μετρητά της IDA τα επόμενα χρόνια, καθώς αντιμετωπίζουν σκληρές διασώσεις του ΔΝΤ και ξηρασία ξένης χρηματοδότησης, ενώ προσπαθούν να αναρριχηθούν στη σκάλα της οικονομικής ανάπτυξης.

«Για αυτά τα έθνη, η χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της IDA είναι συχνά η μόνη βιώσιμη πηγή επενδύσεων σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Banga. Είναι επίσης ένα από τα λίγα αναπτυξιακά ταμεία που μπορούν να διαφημίσουν πολλούς πρώην αποδέκτες βοήθειας οι οποίοι επέστρεψαν ως δωρητές καθώς έγιναν πλουσιότεροι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Νότια Κορέα, η Χιλή, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τουρκία και η Κίνα.

Παρά το γεγονός αυτό, και τις διψήφιες στα χαρτιά ποσοστιαίες αυξήσεις στις υποσχέσεις πολλών χωρών φέτος, ένας μεγάλος αριθμός κυβερνήσεων δυσκολεύτηκε να συνεισφέρει περισσότερα σε δολάρια, καθώς το δολάριο ανέβηκε έναντι νομισμάτων όπως το ευρώ και το γεν. Οι πολιτικές αναταραχές και οι πιέσεις στον προϋπολογισμό επηρέασαν επίσης τους μεγάλους Ευρωπαίους δωρητές φέτος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε περίπου 2 δισ. στερλίνες ή 2,5 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 40% σε όρους στερλίνας σε σχέση με την τελευταία άντληση κεφαλαίων για την IDA το 2021, αλλά μειωμένο σε σχέση με την υπόσχεση του 2019 ύψους 3 δισ. στερλινών, αξίας τότε περίπου 3,8 δισ. δολαρίων. Έντεκα νέες χώρες έκαναν δωρεά στην IDA σε αυτόν τον γύρο, αυξάνοντας τη βάση δωρητών της κατά περίπου το ένα τέταρτο σε μια «ευπρόσδεκτη επίδειξη εμπιστοσύνης στην πολυμερή διαδικασία», δήλωσε η Amy Dodd, συνεργάτης στο E3G, ένα think-tank για την κλιματική αλλαγή.

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο