Η Παγκόσμια Τράπεζα θα υποστηρίξει τις αλλαγές για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους

    Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πιέσει για την επίλυση των αυξανόμενων προβλημάτων χρέους των φτωχών χωρών και μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα μεγαλύτερα οδοφράγματα αναδιάρθρωσης στις εαρινές συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

    Οι ιδέες θα παρουσιαστούν στο Global Sovereign Debt Roundtable, μια συνάντηση υπό την ηγεσία των θεσμών του Bretton Woods και της προεδρίας της Ομάδας 20 της Ινδίας στην Ουάσιγκτον, DC, δήλωσε ο Πρόεδρος David Malpass σε μια ανάρτηση του σε blog την Κυριακή.

    Μια πρόταση είναι να μοιραστεί η κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ για τα έθνη με όλους τους πιστωτές που συμμετέχουν σε συζητήσεις ταυτόχρονα, με αυξημένη διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών που βοηθούν στον υπολογισμό του μεγέθους των αναγκών ελάφρυνσης του χρέους, είπε ο Malpass.

    Η Κίνα, ο μεγαλύτερος δημόσιος πιστωτής των αναπτυσσόμενων χωρών, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις υποθέσεις των θεσμών, επιβραδύνοντας τη διαδικασία.

    Επίσης, η αναδιάρθρωση θα επιταχυνθεί και θα ενισχυθεί με τη δημιουργία σαφών χρονοδιαγραμμάτων για τα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού επιτροπών πιστωτών, της παροχής εγγυήσεων χρηματοδότησης και της υπογραφής των πραγματικών συμφωνιών αναδιάρθρωσης, είπε ο Malpass.

    Η αναστολή των πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους στην αρχή της διαδικασίας θα έδινε επίσης κίνητρα για την επίτευξη συμφωνίας και θα προστατεύσει την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, είπε. 

    Σε μεμονωμένες περιπτώσεις χωρών, ο Malpass είπε ότι η επίσημη επιτροπή πιστωτών της Ζάμπια, με επικεφαλής την Κίνα και τη Γαλλία, σχεδιάζει να συναντηθεί την εβδομάδα της 16ης Απριλίου και ότι αναζητά ένα «καλό αποτέλεσμα». Σχετικά με τη Γκάνα, είπε ότι η πρόοδος των τεχνικών συναντήσεων είναι θετικό σημάδι και τόνισε την ανάγκη για ταχύτερη πρόοδο στην Αιθιοπία.

    «Με την κρίση χρέους να μεγαλώνει, πρέπει να προσεγγίσουμε τις συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα με αποφασιστικότητα και επείγουσα ανάγκη», είπε ο Μάλπας. «Τώρα είναι η ώρα για όλα τα μέρη να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξη».

    Περισσότερες από τις μισές χώρες χαμηλού εισοδήματος στον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρέους ή βρίσκονται ήδη σε αυτό, και αρκετές έχουν χρεοκοπήσει. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες της G-20 συμφώνησαν το 2020 σε ένα σχέδιο που ονομάζεται Κοινό Πλαίσιο για την εξομάλυνση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης δανείων που οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά να εξυπηρετήσουν ή να αποπληρώσουν, ούτε ένα έθνος δεν έχει λάβει πραγματικά ανακούφιση βάσει αυτού μέχρι στιγμής. 

    Οι καθυστερήσεις προήλθαν εν μέρει από διαφωνίες μεταξύ των πλούσιων χωρών που παραδοσιακά καθοδηγούσαν τις αναδιαρθρώσεις του δημόσιου χρέους και της Κίνας, η οποία είναι πλέον σημαντικός διεθνής πιστωτής.

    Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα ήταν πιο δίκαιο εάν τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση. Οι θεσμοί αντιστάθηκαν στο αίτημα, μαζί με πολλά ανεπτυγμένα έθνη και πιο έντονα οι ΗΠΑ.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο