Η πείνα το μεγαλύτερο πρόβλημα για μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς γεωργικών προϊόντων

Ινδία

Ρύζι, σιτάρι, γάλα και ζαχαροκάλαμο – η Ινδία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών αυτών των γεωργικών προϊόντων, ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να λιμοκτονούν στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

“Η πείνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ινδία”, δήλωσε εκπρόσωπος της παγκόσμιας αγροτικής επιχείρησης Bunge στο CNBC στο περιθώριο της Εβδομάδας Εμπορίου Εμπορευμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.

“Υπάρχουν ακόμα [εκατομμύρια] άνθρωποι που πεινάνε. Εξακολουθούν να μην παίρνουν το φαγητό που θέλουν. Αν παίρνουν το φαγητό, δεν είναι θρεπτικό”, δήλωσε ο Amit Sharma, επικεφαλής της ομάδας παγκόσμιας εμπορικής εκτέλεσης της Bunge.

Μπορεί η Ινδία να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο με βάση την περιεκτικότητα σε θερμίδες, ωστόσο η χώρα κατέλαβε την 111η θέση μεταξύ 125 χωρών στον πρόσφατα δημοσιευμένο Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας, ο οποίος χαρακτήρισε το επίπεδο της πείνας στον πληθυσμό της Ινδίας ως “σοβαρό”

Η Ινδία, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των υποσιτιζόμενων στον κόσμο και φιλοξενεί πάνω από 190 εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους.

Εφοδιαστική και αλυσίδες εφοδιασμού

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στις υλικοτεχνικές δυσκολίες.

“Ο μόνος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει αλυσίδα εφοδιασμού. Κανείς δεν μιλάει για την αλυσίδα εφοδιασμού. Κανείς δεν μιλάει για την υλικοτεχνική υποδομή”, δήλωσε ο Sharma.

Η “κακή υποδομή” της Ινδίας έχει οδηγήσει σε απώλειες μετά τη συγκομιδή σχεδόν κατά 40% για ορισμένα προϊόντα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Διοίκηση Εμπορίου, τμήμα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Τροφίμων και Δημόσιας Διανομής της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Οι απώλειες μετά τη συγκομιδή αναφέρονται στα τρόφιμα που χάνονται στην αλυσίδα εφοδιασμού από τη συγκομιδή των καλλιεργειών έως τη διαδικασία κατανάλωσης. Τα λαχανικά και τα φρούτα λήγουν ταχύτερα όταν υπάρχει έλλειψη ψυκτικών χώρων και εκατοντάδες τόνοι σπόρων τροφίμων κινδυνεύουν να σαπίσουν στις αποθήκες.

Άλλοι λόγοι για τη χαμηλή παραγωγικότητα της Ινδίας είναι τα “αναποτελεσματικά” συστήματα διανομής τροφίμων, οι ακανόνιστες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, οι βαριές κανονιστικές ρυθμίσεις, καθώς και η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους αγρότες, ανέφερε η ITA.

Το διατροφικό πρόβλημα της Ινδίας επιδεινώνεται επίσης από το γεγονός ότι η ανερχόμενη μεσαία τάξη είναι έτοιμη να απαιτήσει περισσότερα τρόφιμα – και μάλιστα καλύτερης ποιότητας.

“Το πρώτο πράγμα για το οποίο ξοδεύει κάποιος χρήματα για να αποκτήσει ένα επιπλέον εισόδημα είναι για καλύτερο φαγητό”, δήλωσε η Garima Jain, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος σιτηρών της Louis Dreyfus, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου. Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες σε πρωτεΐνες στην Ινδία πρόκειται να αυξηθούν.

Η ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια έχει καταστεί ύψιστης σημασίας, δήλωσαν τόσο ο Jain όσο και ο Sharma. Είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη χώρα.

Η προστατευτική προσέγγιση της Ινδίας

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού, σιταριού, λαχανικών και φρούτων.

Η χώρα λέει ότι είναι “αυτοδύναμη και διεθνώς ανταγωνιστική”, ωστόσο κατά το τελευταίο έτος, οι ασταθείς προμήθειες και οι διακυμάνσεις των τιμών για τα ζωτικής σημασίας προϊόντα διατροφής οδήγησαν την κυβέρνηση να περιορίσει τις υπερπόντιες αποστολές.

Η Ινδία αντιμετώπισε ορισμένες ασταθείς προμήθειες και μεταβολές των τιμών για ζωτικής σημασίας προϊόντα διατροφής κατά το προηγούμενο έτος, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να περιορίσει τις υπερπόντιες αποστολές.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις εγχώριες τιμές, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές κρεμμυδιών από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Τον Οκτώβριο, η χώρα επέκτεινε τους περιορισμούς στις εξαγωγές ζάχαρης που άρχισαν τον Σεπτέμβριο.

Η Ινδία, ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε επίσης τον Ιούλιο τις εξαγωγές λευκού ρυζιού μη μπασμάτι.

Οι τιμές των ντοματών, ένα σημαντικό βασικό συστατικό των τοπικών πιάτων, εκτοξεύτηκαν επίσης πέρυσι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ορισμένοι ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα μέτρα για να βοηθηθεί το διατροφικό οικοσύστημα της χώρας.

“Ο επερχόμενος προϋπολογισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής και γεωργικής κοινότητας, καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες διαταραχές λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και των αρχόμενων πληθωριστικών πιέσεων”, δήλωσε στο CNBC η Radhika Rao, ανώτερη οικονομολόγος της DBS Bank, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η Ινδία πρόκειται να δημοσιεύσει τον προσωρινό προϋπολογισμό της την Πέμπτη.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο