Η προσοχή παραμένει στραμμένη στις κεντρικές τράπεζες

Wall Street

επιτόκια

Οι διεθνείς μετοχές σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή, υποστηριζόμενες από το ράλι των κατασκευαστών τσιπ υπολογιστών, αν και οι επενδυτές συνέχισαν να επανεξετάζουν τα στοιχήματα τους σχετικά με το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκίασαν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης.

Το δολάριο κατευθύνθηκε προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, υποβοηθούμενο από την ανθεκτική αμερικανική οικονομία και την επιφυλακτικότητα σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Η επανεξέταση των στοιχημάτων για μείωση των επιτοκίων άφησε τον χρυσό σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων έξι ετών.

Οι αγορές ελπίζουν σε περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της όποιας χαλάρωσης του κόστους δανεισμού όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αργότερα το πρωί.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All Country σημείωσε άνοδο 0,3%, καθώς το ράλι των μετοχών ημιαγωγών, το οποίο προκλήθηκε από την TSMC της Ταϊβάν που προέβλεψε ισχυρή ανάπτυξη, βοήθησε τον δείκτη S&P 500 στη Wall Street να τερματίσει κοντά σε υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη.

Ο δείκτης MSCI, ωστόσο, υποχωρεί κατά 1,4% αυτόν τον μήνα μετά από ένα άλμα σχεδόν 20% το 2023.

Οι αγορές εκτιμούσαν ότι η πιθανότητα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων τον Μάρτιο ήταν 57%, από 75% πριν από μία εβδομάδα.

Ο Mike Hewson, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets (LON:CMCX), δήλωσε ότι είναι ευσεβής πόθος για τις αγορές να περιμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, εκτός αν υπάρξει μαζική κλιμάκωση των γεγονότων στη Μέση Ανατολή ή άλλο μεγάλο οικονομικό γεγονός.

“Η οικονομική υπόθεση για μείωση των επιτοκίων δεν έχει αλλάξει, απλώς πιστεύω ότι θα έρθει το δεύτερο τρίμηνο, ίσως η ΕΚΤ λίγο νωρίτερα”, δήλωσε ο Hewson.

“Εξακολουθούμε να κάνουμε συναλλαγές σε διάφορα εύρη και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί, αν και με αρκετά ασταθή τρόπο, μέχρι να αποκτήσουμε κάποια σαφήνεια ως προς το αν μπορούμε να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων”, πρόσθεσε ο Hewson.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX των 600 εταιρειών σημείωσε άνοδο 0,3%, αν και παραμένει περίπου 1,8% χαμηλότερος για το μήνα.

Ο Patrick Spencer, αντιπρόεδρος του τμήματος μετοχών της RW Baird, δήλωσε ότι η τάση αποπληθωρισμού συνεχίζεται χάρη στην Κίνα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της υπόθεσης για μείωση των επιτοκίων, ενώ η περίοδος εταιρικών κερδών που βρίσκεται σε εξέλιξη βοηθά επίσης το κλίμα.

“Η Κίνα εξάγει αποπληθωρισμό και η προσφορά χρήματος μειώνεται. Πιστεύω ότι η Fed θα κάνει στροφή, ίσως όχι με τόσες πολλές μειώσεις επιτοκίων όσες περιμένουμε, επομένως μπορεί να υπάρξει συνεχής απογοήτευση”, δήλωσε ο Spencer.

“Οι αριθμοί των κερδών, όπως πάντα, θα είναι ελαφρώς καλύτεροι από τους αναμενόμενους, και νομίζω ότι αυτό πιθανότατα θα σώσει την αγορά και δεν θα δείτε δραματική πτώση”, πρόσθεσε ο Spencer.

Τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών ήταν σταθερά.

Οι ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν την Παρασκευή, ενισχυμένες από το ράλι των παγκόσμιων κατασκευαστών τσιπ, ενώ το γεν θα έκλεινε την εβδομάδα με μεγάλες απώλειες.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,17% την Παρασκευή, αλλά εξακολουθούσε να υποχωρεί κατά 2,7% την εβδομάδα.

Η TSMC σημείωσε άνοδο 6,5% αφού ο γίγαντας της κατασκευής τσιπ προέβλεψε για το 2024 αύξηση εσόδων άνω του 20%. Οι μετοχές της στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν 10% κατά τη διάρκεια της νύχτας, τροφοδοτώντας ένα ευρύ τεχνολογικό ράλι στη Wall Street. [. N]

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά 1,4% και βρέθηκε λίγο κάτω από το ανώτατο επίπεδο 34 ετών που σημείωσε την Τετάρτη. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού των καταναλωτών στην Ιαπωνία επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας την εικασία ότι η BOJ δεν βιάζεται να σφίξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική.

Το γεν έχασε 0,04% στα 148,105 ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 2,5% την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. [FRX/]

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν και πάλι, αφού αναπήδησαν από τα χαμηλά πενταετίας μια μέρα πριν, λόγω ενδείξεων κρατικής στήριξης. [. SS]

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 0,058% και έχει κερδίσει περίπου 0,9% αυτή την εβδομάδα.

Τα κρατικά ομόλογα παρέμειναν ως επί το πλείστον σταθερά στην Ασία, αλλά είναι επίσης έτοιμα για μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,1456%, αυξημένη κατά 21 μονάδες βάσης για την εβδομάδα, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου διατηρήθηκε στο 4,3527% και αυξήθηκε κατά περίπου 20 μονάδες βάσης για την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωναν άνοδο 0,1% στα 74,19 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent στα 79,17 δολάρια, σημειώνοντας μικρή άνοδο εντός της ημέρας.

Ο χρυσός spot υποχώρησε κατά 0,3% στα 2. 029 δολάρια ανά ουγγιά.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο