Η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 17 χρόνια για την Τράπεζα της Ιαπωνίας

μισθών

BOJ

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) τερμάτισε οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων και άλλων υπολειμμάτων της ανορθόδοξης πολιτικής της την Τρίτη, κάνοντας μια ιστορική μετατόπιση μακριά από την εστίασή της στην αναθέρμανση της ανάπτυξης με δεκαετίες μαζικών νομισματικών κινήτρων.

Ενώ η κίνηση ήταν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Ιαπωνίας εδώ και 17 χρόνια, εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια κολλημένα γύρω από το μηδέν, καθώς η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει περαιτέρω αυξήσεις του κόστους δανεισμού, λένε οι αναλυτές.

Η μετατόπιση καθιστά την Ιαπωνία την τελευταία κεντρική τράπεζα που βγαίνει από τα αρνητικά επιτόκια και τερματίζει μια εποχή κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω φθηνού χρήματος και μη συμβατικών νομισματικών εργαλείων.

«Επιστρέψαμε σε μια κανονική νομισματική πολιτική που στοχεύει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, όπως και με άλλες κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση.

«Εάν η τάση του πληθωρισμού αυξηθεί λίγο περισσότερο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων», δήλωσε ο Ueda, χωρίς να διευκρινίσει τον πιθανό ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.

Σε μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση, η BOJ εγκατέλειψε μια πολιτική που είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2016 από τον πρώην διοικητή Haruhiko Kuroda που εφάρμοζε χρέωση 0,1% σε ορισμένα πλεονάζοντα αποθεματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ήταν σταθμευμένα στην κεντρική τράπεζα.

Η BOJ όρισε το επιτόκιο κλήσης μίας ημέρας ως το νέο επιτόκιο πολιτικής της και αποφάσισε να το καθοδηγήσει σε ένα εύρος 0-0,1%, εν μέρει καταβάλλοντας επιτόκιο 0,1% στις καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα.

«Η BOJ έκανε σήμερα το πρώτο, διστακτικό βήμα προς την εξομάλυνση της πολιτικής», δήλωσε ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

“Η εξάλειψη των αρνητικών επιτοκίων σηματοδοτεί ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη της BOJ ότι η Ιαπωνία έχει βγει από τη λαβή του αποπληθωρισμού”.

Η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε επίσης τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), μια πολιτική που ισχύει από το 2016 και έθεσε ανώτατο όριο στα μακροπρόθεσμα επιτόκια γύρω από το μηδέν και διέκοψε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, η BOJ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει «σε γενικές γραμμές το ίδιο ποσό» κρατικών ομολόγων όπως και πριν και θα αυξήσει τις αγορές σε περίπτωση που οι αποδόσεις αυξηθούν γρήγορα, υπογραμμίζοντας την εστίασή της στην πρόληψη οποιασδήποτε επιζήμιας αύξησης του κόστους δανεισμού.

Σε μια ένδειξη ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μέτριες, η BOJ δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι «οι διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν».

Οι ιαπωνικές μετοχές αυξήθηκαν μετά την απόφαση. Το γεν υποχώρησε κάτω από τα 150 ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν την καθοδήγηση της BOJ ως ένδειξη ότι η διαφορά επιτοκίων μεταξύ της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών πιθανότατα δεν θα μειωθεί πολύ.

Κανονική χώρα

Με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της BOJ για περισσότερο από ένα χρόνο, πολλοί παράγοντες της αγοράς είχαν προβλέψει ένα τέλος στα αρνητικά επιτόκια είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο.

Οι προσδοκίες για αλλαγή αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν σημαντικά μετά τις ετήσιες μισθολογικές συνομιλίες των συνδικάτων με μεγάλες εταιρείες που οδήγησαν στις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και 33 χρόνια.

Το τέλος των κινήτρων της εποχής Kuroda στρέφει τώρα την προσοχή των αγορών, των αναλυτών και του ευρύτερου κοινού στο πότε η BOJ θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Ήδη την Τρίτη, οι εμπορικές τράπεζες ανακοίνωσαν σχέδια για αύξηση ορισμένων από τα επιτόκια καταθέσεών τους για πρώτη φορά από το 2007. Η Nomura και η BNP Paribas (OTC:BNPQY) αναμένουν ότι η BOJ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους.

“Ουσιαστικά είμαστε μια κανονική χώρα”, δήλωσε ο Bart Wakabayashi, διευθυντής υποκαταστήματος της State Street (NYSE: STT) στο Τόκιο.

«Πώς επηρεάζει αυτό τα νοικοκυριά σε τοπικό επίπεδο και την αγοραστική τους δύναμη; Νομίζω ότι αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη συζήτηση και με το βλέμμα σε αυτό δεν νομίζω ότι η BOJ μπορεί να κάνει τίποτα πέρα από αυτό που έχει ανακοινώσει».

Υπό τον Kuroda, η BOJ ανέπτυξε ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων το 2013, αρχικά με στόχο την αύξηση του πληθωρισμού σε στόχο 2% μέσα σε περίπου δύο χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα εισήγαγε αρνητικά επιτόκια και YCC το 2016, καθώς ο χλιαρός πληθωρισμός την ανάγκασε να τροποποιήσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας σε ένα πιο βιώσιμο.

Καθώς η απότομη πτώση του γιεν ώθησε προς τα πάνω το κόστος των εισαγωγών και αύξησε τη δημόσια κριτική για τα μειονεκτήματα των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας, ωστόσο, η BOJ πέρυσι τροποποίησε τη YCC για να χαλαρώσει τη λαβή της στα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Μια άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα ενισχύσει το κόστος χρηματοδότησης του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας, το οποίο, με διπλάσιο μέγεθος από την οικονομία της, είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.

Το τέλος των φθηνών κεφαλαίων θα μπορούσε επίσης να ταρακουνήσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν επενδύσεις στο εξωτερικό σε αναζήτηση αποδόσεων, μεταφέρουν χρήματα πίσω στην πατρίδα τους.

Ακόμη και όταν απέσυρε τα μέτρα τόνωσης, η BOJ υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την οικονομία και προειδοποίησε για αδυναμία κατανάλωσης.

Ο Ueda δήλωσε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι η BOJ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι έκαναν άλλες κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

“Εάν η πρόβλεψή μας για τις τιμές υπερβεί σαφώς ή, ακόμη και αν η διάμεση πρόβλεψή μας παραμείνει αμετάβλητη, βλέπουμε μια σαφή αύξηση του ανοδικού κινδύνου για τις προοπτικές των τιμών, αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής”, δήλωσε ο Ueda σχετικά με το πιθανό όριο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο