Τι θέλει να πετύχει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την αιφνιδιαστική επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων στο ρωσικό Κουρσκ. Χτύπησαν αεροπορική βάση κατά την διάρκεια της νύχτας.
Πεδίο μαχών μεταξύ των Ουκρανικών και των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί για τέταρτη ημέρα το Κουρσκ στη Ρωσία μετά την αιφνιδιαστική επιδρομή των Ουκρανών που έχουν καταφέρει να σπάσουν την γραμμή άμυνας και να εισέλθουν 10 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Επιδρομή με drones σε αεροπορική βάση
Κατά την διάρκεια της νύχτας βάση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τυλίχθηκε στις φλόγες στην περιφέρεια του Λίπετσκ, σχεδόν 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, μετά από επιδρομή με drones.
«Προσοχή! Η Λίπετσκ έγινε στόχος μαζικής επίθεσης drones», ανακοίνωσε ο κ. Αρταμόνοφ μέσω Telegram. «Ενεργειακή υποδομή υπέστη ζημιά» με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές της ηλεκτροδότησης, πρόσθεσε κατόπιν, διαβεβαιώνοντας πως αποκαταστάθηκε ήδη στα περισσότερα από τα νοικοκυριά που επλήγησαν.
Ο περιφερειάρχης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας, ενώ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι τεσσάρων χωριών στα περίχωρά της «για την ασφάλειά τους» – το μέτρο αφορά 416 νοικοκυριά. Ζήτησε εξάλλου από τους κατοίκους της πόλης Λίπετσκ να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι τη λήξη του συναγερμού.
Άλλη ουκρανική επιδρομή με drones αναφέρθηκε στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, που γειτονεύει με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εφόδου κι αναφέρθηκαν υλικές ζημιές, πάντως όχι τραυματισμοί.
Τι επιδιώκει η Ουκρανία
Η εισβολή εντός του ρωσικού εδάφους από τα ουκρανικά στρατεύματα κίνηση μπορεί να μην αλλάζει για την ώρα την εικόνα του πολέμου όμως σίγουρα μπορεί να εξυπηρετεί επιμέρους στόχους από πλευράς του Κιέβου. Αρχικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση την ώρα που ο πλανήτης έχει στρέψει τα βλέμματά του στη Μέση Ανατολή.
Ακόμη το Κίεβο ενδεχομένως να επιδιώκει την προσέλκυση ρωσικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Ρωσία είχε εξαπολύσει μια δική της διασυνοριακή επίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, προέλαση που επιβραδύνθηκε από τη στιγμή που το Κίεβο έλαβε ουσιαστικά την άδεια για χρήση δυτικών πυραύλων σε στόχους εντός της Ρωσίας.
Δεν αποκλείεται φυσικά να ήταν βάσιμοι οι φόβοι της Ουκρανίας για παρόμοια ρωσική επίθεση στη βόρεια περιοχή του Σούμι. Ετσι, ένας από τους στόχους θα μπορούσε να είναι η αποστολή ρωσικών εφεδρειών στην περιοχή του Κουρσκ προς αποδυνάμωση των επιχειρήσεων σε άλλες περιοχές όπως αυτή του Ντονέτσκ όπου έχουν ενταθεί οι ρωσικές επιθέσεις.
Επίσης αν και στρατιωτικά η επίθεση των Ουκρανών δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη, μια ουκρανική εισβολή στο ρωσικό έδαφος είναι ένα πλήγμα για τον πρόεδρο Πούτιν. Αντίθετα ενισχύει το προφίλ του ουκρανού προέδρου, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
«Οι πάντες μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πώς να αιφνιδιάζει. Και ξέρει πώς να πετυχαίνει αποτελέσματα» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, επαινώντας τον ουκρανικό στρατό.
Τέλος, το Κίεβο μπορεί να θέλει έτσι να πιέσει την Μόσχα προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. «Οσο περισσότερη πίεση ασκείται στον επιτιθέμενο που έφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, «τόσο πιο κοντά θα είναι η ειρήνη» κι αυτή η τοποθέτηση δίνει επίσης μια εξήγηση.
Με πληροφορίες από BBC, The Guardian