Η Ρωσία ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας

πετρελαίου

Σαουδική Αραβία

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία για να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας το 2023, όπως έδειξαν στοιχεία το Σάββατο, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις για να αγοράσει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου με έκπτωση για τις μονάδες επεξεργασίας της.

Η Ρωσία απέστειλε πέρυσι στην Κίνα 107,02 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου ρεκόρ, που ισοδυναμεί με 2,14 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, πολύ περισσότερο από άλλους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, προηγουμένως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας, μειώθηκαν κατά 1,8% σε 85,96 εκατομμύρια τόνους, καθώς ο πετρελαϊκός γίγαντας της Μέσης Ανατολής έχασε μερίδιο αγοράς από το φθηνότερο ρωσικό αργό.

Το ρωσικό αργό πετρέλαιο, το οποίο αποφεύχθηκε από πολλούς διεθνείς αγοραστές μετά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία το 2022, διαπραγματευόταν με σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, εν μέσω ενός ανώτατου ορίου τιμών που είχε επιβληθεί από τη Δύση.

Η επιταχυνόμενη ζήτηση από τα κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια για το πετρέλαιο με έκπτωση αύξησε την τιμή του ρωσικού αργού ESPO μέχρι το 2023, ξεπερνώντας το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι που επέβαλε η Ομάδα των Επτά τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι εναλλακτικές επιλογές ναυτιλίας και ασφάλισης για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Τα φορτία αργού ESPO για παράδοση τον Δεκέμβριο τιμολογήθηκαν με έκπτωση περίπου 50 σεντς έως 20 σεντς ανά βαρέλι έναντι του ICE Brent αναφοράς, έναντι πριμοδότησης 1 δολαρίου για τα φορτία παράδοσης Οκτωβρίου και έκπτωσης 8,50 δολαρίων για τα φορτία που παραδόθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με εμπορικές πηγές.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για το Arab Light από τον Ιούλιο, ωθώντας ορισμένα διυλιστήρια να αναζητήσουν φθηνότερα φορτία.

Για να στηρίξουν τις τιμές, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή και τις εξαγωγές τους πέρυσι. Η Σαουδική Αραβία παρατείνει τις περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα αυτό το τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα εμβαθύνει τη μείωση των εξαγωγών της φέτος σε 500.000 βαρέλια ανά ημέρα από 300.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Τα κινεζικά διυλιστήρια χρησιμοποιούν μεσάζοντες έμπορους για να αναλάβουν τη μεταφορά και την ασφάλιση του ρωσικού αργού για να αποφύγουν την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων.

Οι αγοραστές χρησιμοποιούν επίσης τα ύδατα στα ανοικτά της Μαλαισίας ως σημείο μεταφόρτωσης φορτίων από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Οι εισαγωγές που χαρακτηρίστηκαν ως προερχόμενες από τη Μαλαισία αυξήθηκαν κατά 53,7% πέρυσι.

Η Κίνα δεν ανέφερε καμία επίσημη αποστολή αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο, παρά τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Καράκας τον Οκτώβριο, μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Οι αποστολές προς την Κίνα από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 81,1% πέρυσι, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, καθώς αυξήθηκε η αμερικανική παραγωγή αργού.

Οι συνολικές εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας για το 2023 αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 563,99 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, που αντιστοιχεί σε 11,28 εκατομμύρια bpd.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο