Η Σιγκαπούρη ενισχύει την άμυνα των… «δηλητηριωδών γαρίδων» καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας

Chris Wright, Financial Times

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο ωθούν την πόλη-κράτος να επανεξετάσει την παραδοσιακή στάση ασφαλείας

Η Σιγκαπούρη είχε την τρίτη υψηλότερη κατά κεφαλήν στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο πέρυσι, από την πέμπτη το 2021, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο © Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης Roslan Rahman/AFP via Getty Images

Ελικόπτερα Chinook διέσχισαν τον ουρανό της Σιγκαπούρης, πλαισιωμένα από κανονιοφόρα Apache, ενώ γερμανικά άρματα μάχης Leopard παρέλασαν στους δρόμους κάτω και μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής έκαναν αεροπορική επίδειξη.

Η έκθεση της περασμένης εβδομάδας, μέρος του ετήσιου εορτασμού της Εθνικής Ημέρας της Σιγκαπούρης, προσέφερε μια ζωντανή επίδειξη των στρατιωτικών πόρων μιας χώρας που, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, είχε την τρίτη υψηλότερη κατά κεφαλήν στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο το 2023. Κατέλαβε την πέμπτη θέση το 2021.

Η φετινή παρέλαση, η πρώτη υπό τον νέο πρωθυπουργό Lawrence Wong, πραγματοποιείται καθώς οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο ωθούν την πόλη-κράτος να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να επανεξετάσει την παραδοσιακή στάση προετοιμασίας και αποτροπής.

Την Εθνική Ημέρα, ο Wong προειδοποίησε ότι «οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται. Προς το παρόν, δεν θέλουν να συγκρουστούν. Αλλά εμπλέκονται σε μια στρατηγική αντιπαλότητα που μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, ειδικά σε αυτή την περιοχή». Αυτές ήταν, είπε, «ισχυρές δυνάμεις».

«Είναι αυτά που με κρατούν ξύπνιο τη νύχτα», είπε.

“Πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν για τη σκλήρυνση των πολιτικών συστημάτων και την ψυχολογική προετοιμασία του πληθυσμού για αναστάτωση σε περίπτωση που η Σιγκαπούρη εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση εξουσίας”, δήλωσε ο Ja Ian Chong, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Η στρατιωτική στρατηγική της Σιγκαπούρης συμπυκνώνεται εδώ και καιρό στην παρατήρηση του ιδρυτή πρωθυπουργού Lee Kuan Yew το 1966 ότι η πόλη-κράτος θα πρέπει να είναι μια «δηλητηριώδης γαρίδα» – μικρή αλλά επικίνδυνη για τα αρπακτικά.

«Τελικά, η Σιγκαπούρη προσπαθεί να αποτρέψει τον εξαναγκασμό που στρέφεται εναντίον της πόλης-κράτους, χωρίς πραγματικά να προσπαθεί να προβάλει ισχύ πολύ μακριά προς τα έξω», δήλωσε ο Scott Harold, αναπληρωτής διευθυντής του Rand Center for Asia-Pacific Policy.

Σε μια ένδειξη αυξημένης εστίασης στην άμυνα, η Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο περιέγραψε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 20,25 δισ. δολαρίων (15 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) για το τρέχον οικονομικό έτος. Πρόκειται για αύξηση 13% σε σχέση με τον προηγούμενο ετήσιο προϋπολογισμό, αν και οι αναθεωρήσεις των δαπανών του περασμένου έτους σημαίνουν ότι η πραγματική αύξηση είναι 2,5%. Το 2014, ο προϋπολογισμός ήταν 12,6 δισ. δολάρια.

Η Σιγκαπούρη επιδιώκει εδώ και καιρό να διατηρήσει φιλικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ, έναν σημαντικό σύμμαχο εκτός συνθήκης, όσο και με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. Αλλά αυτή η γεωπολιτική πράξη εξισορρόπησης δοκιμάζεται σε ένα όλο και πιο εριστικό περιβάλλον.

Μια άμεση πηγή ανησυχίας είναι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα έχει κάνει τεράστιες θαλάσσιες διεκδικήσεις που αμφισβητούνται από χώρες όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες και όπου οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις έχουν πυροδοτήσει εντάσεις.

«Οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες στη Σιγκαπούρη, επειδή δεν έχει δικές της εδαφικές διεκδικήσεις εκεί, αλλά αναπόφευκτα θα παρασυρθεί σε πιθανή σύγκρουση», δήλωσε ο Jonah Blank, ανώτερος ερευνητής στο NUS και ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στη Rand. «Από την οπτική γωνία της Σιγκαπούρης, δεν υπάρχει σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας που θα ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από καταστροφή».

  • Η Σιγκαπούρη εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον ενισχύει το δίχτυ ασφαλείας της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Σύμφωνα με ένα μνημόνιο κατανόησης που ανανεώθηκε το 2019, τα αεροπλάνα και τα πλοία των ΗΠΑ μπορούν να περάσουν από τη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, οι πολιτικοί της Σιγκαπούρης ήταν προσεκτικοί για να αποφύγουν την άμεση κριτική της ολοένα και πιο διεκδικητικής περιφερειακής στάσης της Κίνας. Μιλώντας στο Aspen Security Forum τον Ιούλιο, ο υπουργός Άμυνας της Σιγκαπούρης Ng Eng Hen δήλωσε ότι η κίνηση του Πεκίνου βαθύτερα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έκανε «τέλεια στρατιωτική στρατηγική λογική . . . από τη δική τους σκοπιά».

  • Μεγάλο μέρος του στρατιωτικού υλικού και της τεχνολογίας της Σιγκαπούρης προέρχεται από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, μια ευθυγράμμιση που θα καθιστούσε την πόλη-κράτος «εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ ή άλλους δυτικούς συμμάχους» σε μια σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε ο Τσονγκ. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ζητηθεί από τη Σιγκαπούρη να παράσχει διέλευση για τον αμερικανικό στρατό – κάτι που η Κίνα θα πιέσει να μην επιτρέψει, πρόσθεσε.

Η αμυντική στρατηγική της Σιγκαπούρης εξακολουθεί να κλίνει προς τις συμβατικές χερσαίες δυνατότητες, ανέφεραν οι αναλυτές – μια ξεπερασμένη εστίαση όταν η πόλη-κράτος συνδέεται μόνο χερσαία με τη Μαλαισία, σύμμαχο. «Εάν πρόκειται να υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια λόγω των ζητημάτων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και οποιασδήποτε πιθανής σύγκρουσης γύρω από την Ταϊβάν. . . Η Σιγκαπούρη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι θαλάσσιοι διάδρομοι και οι αεροπορικές διαδρομές της είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Chong.

  • Η Σιγκαπούρη έχει παραγγείλει 20 F-35 της Lockheed Martin, τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία πρόκειται να αρχίσουν να φτάνουν το 2026, καθώς και τέσσερα υποβρύχια κατηγορίας Type 218SG Invincible από τη γερμανική Thyssenkrupp Marine Systems, τα οποία αναμένεται να είναι επιχειρησιακά μέχρι το 2028.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη επεκτείνουν τη συνεργασία τους στις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Τον Ιούλιο, ο Ng και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin συμφώνησαν να συνεργαστούν σε δεδομένα, αναλύσεις και τεχνητή νοημοσύνη. Η Σιγκαπούρη επιδιώκει να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στη στρατιωτική σκέψη: ξεκίνησε έναν τέταρτο κλάδο των ενόπλων δυνάμεών της, την Ψηφιακή Υπηρεσία και Υπηρεσία Πληροφοριών, το 2022 και πραγματοποίησε αμυντικές ασκήσεις γύρω από κρίσιμες υποδομές και ψηφιακές επιθέσεις.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να διαμορφώσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Collin Koh Swee Lean, ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam, επισημαίνοντας τη δυνατότητά της να εντοπίζει απειλές στον «περιορισμένο και ακατάστατο θαλάσσιο τομέα» κοντά στη Σιγκαπούρη, ο οποίος περιλαμβάνει κρίσιμες λωρίδες για την παγκόσμια ναυτιλία.

Τελικά, «υπάρχει αναγνώριση ότι πολλές από τις δυνατότητες σύγκρουσης στο μέλλον θα περιλαμβάνουν βασικές υποδομές που μπορεί να μην είναι φυσικές», δήλωσε ο Chong.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ 

κυβερνοχώρο Σιγκαπούρη

Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο