Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις προσπάθειές τους να αμφισβητήσουν τους κανονισμούς της ΕΕ, πιστεύοντας ότι η νέα υποστήριξη από την κυβέρνηση Τραμπ θα τους επιτρέψει να καταπολεμήσουν τους εχθρικούς, κατά τη γνώμη τους, κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη και την κυριαρχία στην αγορά.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Meta του Facebook ηγήθηκε φέτος της επίθεσης κατά του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη στρατηγική της, με τους λομπίστες της τεχνολογίας στο μπλοκ να πιστεύουν ότι μπορούν να μειώσουν με επιτυχία την εφαρμογή ενός νόμου που θεωρείται το αυστηρότερο καθεστώς στον κόσμο για την τεχνολογία αιχμής.
Η Silicon Valley πιέζει επίσης τις Βρυξέλλες να περιορίσουν την εφαρμογή του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος περιορίζει την κατάχρηση της αγοράς από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μπορεί να επιβάλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στις εταιρείες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο σκοπός τους έχει ενισχυθεί από τη νέα κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος JD Vance χρησιμοποίησε το πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη για να ξεσπάσει κατά της νομοθεσίας της ΕΕ για την τεχνολογία, καταγγέλλοντας τους «επαχθείς διεθνείς» κανόνες του μπλοκ. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ρύθμιση για την τεχνητή νοημοσύνη που να μην «στραγγαλίζει» τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα.
Οι λομπίστες από άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επισήμαναν τη σειρά των στελεχών της τεχνολογίας που βρέθηκαν στο προσκήνιο της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ -μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Google Σούνταρ Πιτσάι, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ- ως παράδειγμα της νέας πολιτικής πραγματικότητας στην Ουάσινγκτον.
Η επικεφαλής τεχνολογίας της ΕΕ Henna Virkkunen δήλωσε στους Financial Times ότι η Ευρώπη είναι «πλήρως δεσμευμένη να επιβάλει τους κανόνες μας», παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ.
Όμως, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε τη σχεδιαζόμενη οδηγία για την ευθύνη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είχε σχεδιαστεί για να κάνει τις εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν για οποιαδήποτε ζημία προκαλούν τα εργαλεία ή τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ώθησης για απορρύθμιση από τις Βρυξέλλες.
Ο Virkkunen δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στην ΤΝ λόγω της πίεσης από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της βιομηχανίας και νομοθέτες ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως ένδειξη ότι ο περιορισμός των ενεργειών κατά μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στις διατλαντικές διαπραγματεύσεις για το εμπόριο ή ακόμη και για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η πιο άμεση μάχη θα επικεντρωθεί στον κώδικα πρακτικής για την τεχνητή νοημοσύνη, που αναμένεται τον Απρίλιο, ο οποίος θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόζουν τους κανόνες του νόμου-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να χειρίζονται τους «συστημικούς» κινδύνους στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η Meta έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπογράψει τον εθελοντικό κώδικα, με τον κορυφαίο λομπίστα της εταιρείας Joel Kaplan να δηλώνει σε ακροατήριο των Βρυξελλών στις αρχές του μήνα ότι επιβάλλει «ανεφάρμοστες και τεχνικά ανέφικτες απαιτήσεις». Προειδοποίησε επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να κερδίσει την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς μια συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο όμιλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του οποίου ηγείται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αισθάνθηκε εγκαταλελειμμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν στην αντίθεσή του στον κανονισμό της ΕΕ, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Αλλά τώρα αισθάνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την προοπτική της και μπορεί επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο μπλοκ.
Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία πρωτοστάτησε σε μια ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν άλλες 50 ομάδες, μεταξύ των οποίων η σουηδική Ericsson και η Spotify, υποστηρίζοντας ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρώπης καταπνίγει την καινοτομία και αφήνει την ήπειρο πίσω στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Meta έχει επίσης δηλώσει ότι δεν μπορεί να στείλει πολυτροπικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και τον πιο πρόσφατο βοηθό AI στην ΕΕ λόγω των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής του μπλοκ. Άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, έχουν επίσης εντείνει τις επικρίσεις τους για τον κανονισμό σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.
Μια άλλη βασική πίεση πίεσης από τη Μεγάλη Τεχνολογία είναι η επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία των λεγόμενων ψηφιακών gatekeepers των μεγαλύτερων διαδικτυακών πλατφορμών.
Εάν κριθούν ένοχες για μη συμμόρφωση, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.
Η Apple, η Meta και η Alphabet, ιδιοκτήτρια της Google, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ερευνών μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων το 2023. Αλλά μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκτιμά τις έρευνές της.
Ο Τραμπ επιτέθηκε ευθέως στα πρόστιμα της ΕΕ στις αμερικανικές εταιρείες, αποκαλώντας τα «μορφή φορολογίας» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα.
Οι όμιλοι της Silicon Valley επιδιώκουν είτε την επαναλειτουργία της DMA είτε την έκδοση διευκρινίσεων που θα οριοθετούν το πεδίο εφαρμογής της και θα δίνουν πιο σαφείς οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της, δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ενός αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα.
Η ασθενέστερη επιβολή θα σήμαινε ότι η ΕΕ θα απέφευγε να επιβάλλει πρόστιμα βάσει του κανονισμού, δήλωσε το πρόσωπο αυτό, το οποίο πρόσθεσε ότι το «φαινόμενο Τραμπ» σημαίνει ότι υπάρχει απειλή διπλωματικών επιπτώσεων εάν επιβληθούν κυρώσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται απρόθυμοι να αντιπαρατεθούν με τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις και επιπτώσεις στην ασφάλεια, δήλωσε ο Γιώργος Βέρντι, συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Υποστήριξε ότι αυτό όχι μόνο θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο για τη ρυθμιστική προσέγγιση της ΕΕ, «αλλά θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει τον Τραμπ και τους συμμάχους του στον τομέα της τεχνολογίας, οι οποίοι θα θεωρούσαν την αδράνεια ως ένδειξη αδυναμίας».
Δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας και ΜΚΟ έχουν ήδη καλέσει την ΕΕ να εφαρμόσει σωστά τους ψηφιακούς της κανόνες και κατηγόρησαν τη Μεγάλη Τεχνολογία ότι «επιδιώκει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση Τραμπ» και να «καταπνίξει πιθανούς ανταγωνιστές».
Ο Virkkunen της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η άσκηση πίεσης δεν θα αλλάξει τους κανόνες της, υπενθυμίζοντας στις αμερικανικές εταιρείες ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για τη Μεγάλη Τεχνολογία».
Barbara Moens, Hannah Murphy και Michael Acton, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

