Η σημερινή ημέρα και πως έκλεισε το 6μηνο στις ευρωπαϊκές αγορές –

  Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή και σημείωσαν ισχυρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο, σε μια ανάκαμψη που ήρθε παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις χρεοκοπίες των τραπεζών.

  • EUROPEAN MARKETS
  TICKER COMPANY PRICE CHANGE %CHANGE
  FTSE 100 7531.53 59.84 0.8
  DAX 16147.9 201.18 1.26
  CAC 40 Index 7400.06 87.33 1.19
  FTSE MIB 28230.83 302.39 1.08
  IBEX 35 Idx 9593 82.4 0.87
  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης έκλεισε 1,2% υψηλότερα για τη συνεδρίαση, με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο δείκτης σημείωσε άνοδο περίπου 8,8%.

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στην αύξηση των τιμών καταναλωτή.

  • Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει, δήλωσε η Λαγκάρντ στην εκδήλωση των κεντρικών τραπεζών της Σίντρα στην Πορτογαλία.

  Αρκετοί κλάδοι σημείωσαν κέρδη άνω του 1% την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των χημικών, των ασφαλιστικών και των μετοχών λιανικού εμπορίου.

  Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές μετά τη συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο.

  • Η γερμανική Kion Group σημείωσε άνοδο 6% την Παρασκευή, σκαρφαλώνοντας προς την κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς, αφού τόσο η Deutsche Bank όσο και η JPMorgan αύξησαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

  ****
  Η αυστριακή τράπεζα BAWAG, εν τω μεταξύ, έπεσε στον πάτο του δείκτη. Οι μετοχές της εταιρείας με έδρα τη Βιέννη υποχώρησαν κατά 6,1%, αφού ο ακτιβιστής επενδυτής Petrus Advisers επέκρινε τη διοίκηση.

  ****

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη υποχώρησαν στο 5,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στο 5,4%.

  Η μέτρηση αυτή σημαίνει ότι ο γενικός πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon, αλλά οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Πιστεύουμε ότι ο γενικός πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω και ότι ο πυρήνας θα υποχωρήσει, αν και θα παραμείνει κολλώδης, δήλωσε η Melanie Debono, ανώτερη οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την Ευρώπη, σε ερευνητικό σημείωμα.

  Melanie Debono (Capital Economics) στο mononews για Ελλάδα: Αναπτυξιακό άλμα 10% το 2021, ζητούμενο οι επενδύσεις | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική
  Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Gediminas Simkus δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο.

  Gediminas Šimkus

  Καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους φτάνει στο τέλος του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 7,47% από την αρχή του 2023.

  • Οι γερμανικές μετοχές έχουν σημειώσει ράλι από τον Ιανουάριο, με τον DAX με άνοδο 14,53% σε ετήσια βάση, ενώ οι γαλλικές μετοχές ακολούθησαν παρόμοια πορεία, με τον CAC 40 σημειώνοντας αύξηση 12,9%.
  • Ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημειώνει άνοδο 17,8%, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35
   έχει κερδίσει 15,57% και ο ελβετικός δείκτης SMI έχει αυξηθεί κατά 4,1%.
  • FTSE 100 της Βρετανίας: Εχει μείνει πίσω, σημειώνοντας κέρδη μόλις 0,27% τους τελευταίους έξι μήνες.
  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο