Η Sony Music αποκάλυψε την κλίμακα της μάχης της με τις απομιμήσεις καλλιτεχνών της με τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι έχει αφαιρέσει περισσότερα από 75.000 παραδείγματα υλικού που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα αστέρια της, συμπεριλαμβανομένου του Harry Styles.
Η εταιρεία, μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες της μουσικής βιομηχανίας, έδωσε τον αριθμό αυτό σε μια εισήγηση σε διαβούλευση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τους κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων που η Sony φοβάται ότι θα επιδεινώσει τη ζημιά στη μουσική βιομηχανία από την τεχνητή νοημοσύνη.
Στελέχη της μουσικής λένε ότι οι απομιμήσεις που εντοπίστηκαν είναι πιθανότατα μόνο ένα κλάσμα των μουσικών απομιμήσεων AI που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, καθώς οι ομάδες που εργάζονται για το πρόβλημα πρέπει να ψάξουν χειροκίνητα τις υπηρεσίες streaming για αυτές και να απαιτήσουν την αφαίρεσή τους.
Η ικανότητα του νέου, ελεύθερα διαθέσιμου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης να παράγει τεράστιες ποσότητες πειστικού ψεύτικου υλικού έχει αναδειχθεί σε σημαντική ανησυχία για τις εταιρείες της δημιουργικής βιομηχανίας. Πολλοί φοβούνται ότι η ελεύθερη διαθεσιμότητα του υλικού θα υπονομεύσει την ικανότητά τους να κερδίζουν χρήματα από νόμιμες ηχογραφήσεις.
Η Sony ανέφερε στην εισήγησή της στη διαβούλευση, την οποία είδαν οι Financial Times, ότι οι ηχογραφήσεις που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες ροής μουσικής έχουν ως αποτέλεσμα «άμεση εμπορική ζημία για τους νόμιμους καλλιτέχνες ηχογραφήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου».
Τα στελέχη ανησυχούν ότι οποιαδήποτε αποδυνάμωση της βρετανικής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων θα επιδεινώσει την κατάσταση αυτή, ιδίως για τους μικρότερους καλλιτέχνες που δεν έχουν μια μεγάλη εταιρεία για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.
Ένα άτομο που γνωρίζει τις προσπάθειες της Sony δήλωσε ότι, για τις περισσότερες εταιρείες, οι καλλιτέχνες που αντιγράφηκαν ήταν οι πιο δημοφιλείς τους – ο Harry Styles, η Queen και η Beyoncé, στην περίπτωση της Sony.
Η εισήγηση της Sony ανέφερε: «Η Sony Music έχει δυστυχώς εκτεταμένη εμπειρία με τις ψηφιακές αντιγραφές».
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τις προτάσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ο πρωθυπουργός Sir Keir Starmer δήλωσε ότι έχει ως στόχο να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «το καλύτερο μέρος για την έναρξη και την κλιμάκωση μιας επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης».
Μια πρόταση θα επιτρέψει στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδεύουν δωρεάν τα μοντέλα τους για εμπορικούς σκοπούς σε μια σειρά περιεχομένου στο Ηνωμένο Βασίλειο – συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, του κινηματογράφου, των βιβλίων και των εφημερίδων. Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να ζητήσουν ειδική εξαίρεση για να εξαιρεθούν.
Τα στελέχη των δημιουργικών βιομηχανιών φοβούνται ότι το μοντέλο θα επιβάλει στους δημιουργούς ένα νέο διοικητικό βάρος για τη συνεχή υπεράσπιση του έργου τους στο διαδίκτυο.
Οι προτάσεις προκάλεσαν εβδομάδες διαμαρτυριών από καλλιτέχνες, μουσικούς, κινηματογραφιστές και ομάδες μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι ανησυχούν ότι το προτεινόμενο σύστημα θα είναι δυσκίνητο και δαπανηρό στη λειτουργία του.
Ωστόσο, οι υπουργοί επέμειναν ότι εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί σε διαφορετικές απόψεις στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε μια θέση για τα πνευματικά δικαιώματα που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των τεχνολογικών φιλοδοξιών του Ηνωμένου Βασιλείου, προστατεύοντας παράλληλα τις δημιουργικές βιομηχανίες.
Η Sony Music προσπάθησε στην εισήγησή της να τονίσει τα οφέλη του υφιστάμενου συστήματος, όπου οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων για την πρόσβαση σε περιεχόμενο για την εκπαίδευση των μοντέλων τους. Η Sony δήλωσε ότι επί του παρόντος εμπλέκεται σε «πολλαπλές διαπραγματεύσεις» για την παραχώρηση άδειας χρήσης της πνευματικής της ιδιοκτησίας σε εταιρείες AI. Είπε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι πιθανό να «μειώσουν, όχι να αυξήσουν, τη δραστηριότητα αδειοδότησης AI στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η απάντηση της Sony χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές «βιαστικές, μη ισορροπημένες και μη αναστρέψιμες», υποστηρίζοντας ότι τα πνευματικά δικαιώματα είναι «δικαίωμα και όχι ρύθμιση». Το σύστημα ήταν μια «αναγκαία κοινωνική ανταμοιβή» για τη δημιουργία και την επένδυση σε έργα που ωφελούν την κοινωνία και εμπλουτίζουν την ανθρώπινη ζωή, πρόσθεσε.
Οι προτάσεις «άδικα και χωρίς λόγο» στρεβλώνουν την αγορά υπέρ των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε η εταιρεία.
Η Sony υποστήριξε ότι οι προτάσεις θα βλάψουν ένα σημαντικό μέρος της βρετανικής οικονομίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ηχογραφημένης μουσικής παγκοσμίως και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ηχογραφημένης μουσικής στον κόσμο.
Daniel Thomas, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

