Η Σουηδία είναι ανοιχτή σε σχέδιο καλωδιακής μεταφοράς ενέργειας εάν η Γερμανία μεταρρυθμιστεί, λέει η υπουργός

Η υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Ebba Busch είναι έτοιμη να προχωρήσει στο έργο Hansa PowerBridge εάν το Βερολίνο αναμορφώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η Σουηδία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εγκρίνει ένα καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τη Γερμανία με τη νότια Σουηδία, εάν το Βερολίνο αναδιοργανώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να σταματήσει να αντλεί τόσο πολύ ενέργεια χαμηλότερου κόστους από το εξωτερικό.

Η Ebba Busch, υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας, δήλωσε στους Financial Times ότι το έργο Hansa PowerBridge, ένας σύνδεσμος 700 μεγαβάτ που σχεδιάζεται να συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και της Σουηδίας, θα αναβληθεί «έως ότου η Γερμανία βάλει σε τάξη το σύστημά της».

Αλλά, πρόσθεσε, «η σουηδική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να προχωρήσει» στο έργο, εάν η Γερμανία διαιρέσει την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ζώνες υποβολής προσφορών που θα αύξαναν την αποτελεσματικότητα των δικτύων της και θα μείωναν τις τιμές.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα εμπόδιζαν τη Γερμανία να προσελκύσει τόσο πολύ από τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια της Σουηδίας, η οποία παράγεται σε μεγάλο βαθμό από υδροηλεκτρική ενέργεια, και θα απέτρεπαν την αύξηση του κόστους για τους Σουηδούς καταναλωτές. Η ηλεκτρική ενέργεια ρέει στα δίκτυα προς όποιο σημείο υπάρχει ζήτηση με την υψηλότερη τιμή.

Το δίκτυο της Σουηδίας είναι ήδη συνδεδεμένο με τη Γερμανία μέσω ενός διασυνδετήριου αγωγού, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η συζήτηση σχετικά με τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει όλο και πιο έντονη φέτος, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ σπεύδουν να προσθέσουν στο σύστημα ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βάση τις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να απομακρυνθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό έχει προκαλέσει περιόδους σημαντικής υπερπαραγωγής όταν ο ήλιος λάμπει και ο άνεμος φυσάει, αλλά και περιόδους πολύ χαμηλής παραγωγής όταν δεν υπάρχει ήλιος ή άνεμος.

Ως αποτέλεσμα, αρκετές χώρες έχουν καταγράψει εξαιρετικά ασταθείς τιμές.

Η Busch δήλωσε ότι οι τιμές έκαναν άλματα από «τιμές μείον» έως περίπου 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα στη νότια Σουηδία την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη. «Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την επιχειρηματική υπόθεση» για επενδύσεις, πρόσθεσε.

Το καλοκαίρι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τους ανεξήγητα υψηλούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, περιγράφοντας το ενεργειακό σύστημα του μπλοκ ως «μαύρο κουτί» που πρέπει να ελεγχθεί καλύτερα.

«Αν θέλουμε να έχουμε μια αγορά ενέργειας που να λειτουργεί καλά και να αξιοποιεί πραγματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να σκεφτούμε κάποιο είδος ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής που θα εξετάζει αυτά τα ζητήματα και θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ Acer προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι το κόστος των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2050 «θέτοντας σε κίνδυνο τη συνολική προσιτότητα των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας», καθώς θα επιβαρύνονται περισσότερο τα υφιστάμενα δίκτυα.

Νορβηγοί πολιτικοί δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, ότι θέλουν να επανεξετάσουν τις διασυνδέσεις μεταξύ της Νορβηγίας και της Δανίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι τιμές έχουν έκτοτε μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για τον Δεκέμβριο.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες του Όσλο, η Busch δήλωσε ότι είναι «μια θλιβερή στιγμή για την Ευρώπη όταν μια ανοιχτή, προοδευτική χώρα που της αρέσει να είναι μέρος του υπόλοιπου κόσμου, σηματοδοτεί ότι μπορεί να μην θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του διασυνδεδεμένου ενεργειακού συστήματος … είναι ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Η Busch επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές της Γερμανίας στην απόφασή της να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσιά της και να αντιταχθεί στη στήριξη της πυρηνικής ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ μετά το περιστατικό της Φουκουσίμα το 2011.

Η Σουηδία έλαβε παρόμοια απόφαση υπό την προηγούμενη κυβέρνησή της, αλλά ανέτρεψε την πολιτική της και έγινε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο – μια συζήτηση που προκάλεσε βαθύ διχασμό μεταξύ της Γερμανίας και της έντονα φιλοπυρηνικής Γαλλίας.

Το ενεργειακό σύστημα της ίδιας της Σουηδίας υποφέρει συχνά από τεράστιες περιφερειακές αποκλίσεις τιμών, καθώς υπάρχουν ανεπαρκείς συνδέσεις μεταφοράς από το βορρά, όπου βρίσκονται τα περισσότερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Σουηδίας. Την περασμένη εβδομάδα οι καταναλωτές στο Γκέτεμποργκ – έδρα της Volvo Cars, της Volvo Trucks και της SKF – πλήρωσαν 190 φορές περισσότερο για την ηλεκτρική ενέργεια από εκείνους στη βόρεια πόλη Luleå.

«Η ενεργειακή μας πολιτική ήταν απελπιστική. Αν δεν τακτοποιήσουμε τα πράγματα σύντομα, μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος σουηδικών επιχειρήσεων.

Η Busch δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να εμπλέκεται σε «πολιτικούς αγώνες» για την πυρηνική ενέργεια και να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις στην τεχνολογία για να σταθεροποιηθεί το σύστημα.

Σε μια αποστροφή προς τον Γερμανό υπουργό Ενέργειας Robert Habeck, μέλος του αντιπυρηνικού κόμματος των Πρασίνων, ο Busch είπε: «Καμία πολιτική βούληση δεν μπορεί να παρακάμψει τους βασικούς κανόνες της φυσικής, ούτε καν ο δρ Ρόμπερτ Χάμπεκ».

Alice Hancock και Richard Milne

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο