Η Σουηδία θα αυξήσει απότομα τις αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ

Η αύξηση που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μέσω δανεισμού θα πληρώσει τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό από τον ψυχρό πόλεμο, λέει ο πρωθυπουργός

Η Σουηδία δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2030, αποτελώντας την τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προτείνει μια απότομη αύξηση, καθώς επικαλέστηκε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αβεβαιότητα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ.

Η αύξηση από το σημερινό 2,4%, που θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό με δανεισμό, καθορίστηκε από τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Ulf Kristersson την Τετάρτη και έχει συμφωνηθεί με τα τέσσερα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του. «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό της σουηδικής άμυνας από τις ημέρες του ψυχρού πολέμου», δήλωσε ο Kristersson στους δημοσιογράφους.

Οι ευρωπαϊκές χώρες τρέχουν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες υπό τη διπλή απειλή της ρωσικής επιθετικότητας και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που τις προειδοποιεί ότι πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος για τη δική τους άμυνα. Τα κράτη πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, στοχεύουν στο 5% του ΑΕΠ για την άμυνα από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον πιο επιθετικό στόχο του Τραμπ. Πολλοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη αυτό το καλοκαίρι είναι πιθανό να αυξήσει τον στόχο της στρατιωτικής συμμαχίας από το σημερινό 2% σε περίπου 3,5%.

Ο Kristersson δήλωσε ότι το σημερινό επίπεδο δαπανών της Σουηδίας «δεν είναι αρκετό».

Πρόσθεσε: «Η εκτίμησή μας είναι ότι το ΝΑΤΟ – ειδικά οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ – θα πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός τα επόμενα χρόνια…. Πιέζουμε στην Ευρώπη να αποφασιστεί ένας νέος και υψηλότερος στόχος για το ΝΑΤΟ … μεταξύ 3% και 4%».

Η Σουηδία υπερηφανεύεται εδώ και καιρό ότι δεν έχει πολεμήσει σε πόλεμο για περισσότερα από 200 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα είχε επίσης ουδέτερη στάση. Όμως η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 οδήγησε σε πλήρη μεταστροφή τόσο της κοινής γνώμης όσο και της πολιτικής σκέψης, με τη Σουηδία να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ ως το 32ο μέλος της αμυντικής συμμαχίας πέρυσι.

Η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες μετά από δεκαετίες υποεπένδυσης λόγω του «μερίσματος της ειρήνης» και έχει επαναστρατιωτικοποιήσει το κρίσιμο νησί της Βαλτικής Θάλασσας Γκότλαντ. Διπλωμάτες λένε ότι ο ρόλος της Σουηδίας στα νέα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Βαλτική θα είναι κυρίως να ενεργεί ως ζώνη εφοδιασμού για να βοηθήσει στην υποστήριξη των γραμμών του μετώπου αλλού.

Όμως η Σουηδία – και ο κύριος αμυντικός εργολάβος της, η Saab, που ελέγχεται από την οικογένεια βιομηχάνων Wallenberg – έχει μακρά εμπειρία σε μαχητικά αεροσκάφη, αεροπλάνα επιτήρησης και τομείς όπως ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος. Στέλνει επίσης στρατιώτες στη Λετονία και μαχητικά αεροσκάφη Gripen στην Πολωνία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

αμυντικές δαπάνες

αμυντικές δαπάνες

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι η Σουηδία θα δανειστεί περίπου 300 δισ. σκουπίδια (30 δισ. δολάρια) έως το 2035 για να χρηματοδοτήσει τον επανεξοπλισμό, σε μια συμφωνία που εγκρίθηκε από τα τρία κόμματα του συνασπισμού του και τους εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες.

Η Σουηδία έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη, γεγονός που της δίνει πολλά περιθώρια για να δανειστεί περισσότερα. Long Story Short, τις Παρασκευές Οι γυναίκες των FT σας ξεναγούν στην πιο έξυπνη δημοσιογραφία της εβδομάδας Διαγραφή από το ενημερωτικό δελτίο Long Story Short

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο