Σε μία πρωτοφανή κίνηση η νέα ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε να εξαιρεθεί από το σύστημα μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να απαντούν φυσικά «όχι»:
«Κατά κανόνα δεν γίνεται ένα κράτος να εξαιρεθεί από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες απλώς με ένα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
- «Και δικαίως η τελευταία επεσήμανε πως ένα “opt-out” της ολλανδικής κυβέρνησης από την πολιτική ασύλου θα απαιτούσε τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ, […] οι οποίες μπορούν να αλλάξουν μόνο ομοφώνως. Εξ ου και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει αρκετά απίθανο, μιας και ουδείς στην Ευρώπη δεν θέλει να επωμιστεί τα βάρη των Ολλανδών».
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά πως στόχος αυτού του αιτήματος είναι «με μία ρήξη με τις Βρυξέλλες να υπάρξει πιθανώς μία δικαιολόγηση για μία εθνική στρατηγική δράσης – σε μία περίπτωση παρόμοια με αυτήν της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη προβεί σε ορισμένα μέτρα ανάγκης».
Σε κάθε περίπτωση «εάν τα εύπορα κράτη δικαίου στην Κεντρική Ευρώπη ξέρουν μόνο να αντιδρούν για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, τότε υπάρχει κάτι θεμελιωδώς λάθος:
- και με το μέγεθος της πρόκλησης της παράνομης μετανάστευσης και με τη νομική πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η συζήτηση αναφορικά με το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου δεν έχει τελειώσει με την πρόσφατη μεταρρύθμιση».