Οι τεχνικές που έχουν πρωτοπορήσει στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη μέθοδο fracking έχουν ξεκλειδώσει μια δυνητική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας από τον φλοιό της γης, η οποία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το κόστος παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας εντός μιας δεκαετίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Η δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος άνω των 3 χιλιομέτρων στη γη και η οριζόντια γεώτρηση θα μπορούσε να καταστήσει τη γεωθερμική ενέργεια – που σήμερα είναι εφικτή μόνο σε λίγες περιοχές του κόσμου – διαθέσιμη σε «σχεδόν όλες τις χώρες», ανέφερε ο ΔΟΕ σε νέα έκθεσή του.
Η γεωθερμική ενέργεια καλύπτει σήμερα μόνο λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης.
Όμως ο ΔΟΕ, μια από τις πιο σεβαστές πηγές ενεργειακών δεδομένων και αναλύσεων στον κόσμο, δήλωσε ότι αν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις επενδύσουν τα 2,8 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού, θα μπορούσε να παρέχει έως και το 8% της παγκόσμιας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050.
«Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν τη δυνατότητα κάλυψης ενός σημαντικού μέρους της ταχέως αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με ασφάλεια και καθαρότητα», δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του ΙΕΑ. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ευκαιρία να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Η ιδέα της γεώτρησης φρεατίων για την άντληση θερμότητας από υπόγειες δεξαμενές στην επιφάνεια είναι παλαιότερη από έναν αιώνα, αλλά χρησιμοποιείται σήμερα σε κλίμακα μόνο σε μια χούφτα χώρες που διαθέτουν κατάλληλες πηγές κοντά στην επιφάνεια, κυρίως στις ΗΠΑ, την Ινδονησία, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, την Κένυα, την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.
Δύο νέες τεχνολογίες προσφέρονται να μεταμορφώσουν τον τομέα, δήλωσε ο ΙΕΑ. Η μία περιλαμβάνει την τεχνητή διάρρηξη πετρωμάτων για τη δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται για την έγχυση και τη θέρμανση του νερού. Η άλλη είναι ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος όπου το νερό περιέχεται σε σωλήνες που κατασκευάζονται βαθιά μέσα στη γη.
Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι «με τη σωστή υποστήριξη, το κόστος για τη γεωθερμία επόμενης γενιάς θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80 % έως το 2035». Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως η επιτάχυνση των εγκρίσεων έργων και η επίτευξη σημαντικών εταιρικών επενδύσεων.
Σε αυτό το σημείο, εκτιμάται ότι οι γεωθερμικές μονάδες θα μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 50 δολάρια ανά μεγαβατώρα, καθιστώντας τες «μία από τις φθηνότερες διαθέσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, ισότιμη ή κατώτερη από την υδροηλεκτρική, την πυρηνική και τη βιοενέργεια». Ο ΙΕΑ πρόσθεσε ότι η γεωθερμία θα ήταν επίσης «εξαιρετικά ανταγωνιστική» με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με αποθήκευση μπαταριών.
Κατά το προηγούμενο έτος, οι εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας που αναζητούν καθαρές πηγές ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων τους άρχισαν να επενδύουν σε έργα γεωθερμίας.
Τον Μάιο, η Microsoft δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την G42, την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων που θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με γεωθερμική ενέργεια στην Κένυα.
Τον επόμενο μήνα, η Google δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά δυναμικότητας 115MW από ένα εργοστάσιο που πρωτοστάτησε η Fervo Energy στην πολιτεία Νεβάδα των ΗΠΑ. Η Fervo, η οποία υποστηρίζεται από τις Macquarie, BHP και Mitsubishi Heavy Industries, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε την εμπειρία της στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για να δημιουργήσει οριζόντιες σήραγγες μέσα σε γεωθερμικές δεξαμενές.
Τον Αύγουστο, η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, δήλωσε ότι συνεργάστηκε με την Sage Geosystems για να διερευνήσει τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας για κέντρα δεδομένων, με ένα πρώτο έργο να τίθεται σε λειτουργία το 2027 και να παρέχει έως και 150MW γεωθερμικής ενέργειας βασικού φορτίου.
Malcolm Moore, Financial Times
Τ.Σ.