Η Tesla ξεμένει από δικαιολογίες για την παρατεταμένη πτώση των πωλήσεών της

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα αναφέρει την Τρίτη ότι παρέδωσε 441. 019 ηλεκτρικά οχήματα το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 5,4% από πέρυσι. Αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση, την οποία η Tesla δημοσίευσε τελευταία φορά όταν κατάργησε σταδιακά το πρώτο μοντέλο της, το Roadster, το 2012.

Tesla

Η Tesla έχει γυρίσει σελίδα σε πολλά από τα ζητήματα που συνέβαλαν στους αγώνες της στις αρχές του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας ύποπτης εμπρηστικής επίθεσης στο εργοστάσιό της κοντά στο Βερολίνο και των εκτροπών της ναυτιλίας που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό αφήνει την εταιρεία με λίγες δικαιολογίες για την επιβράδυνση των πωλήσεών της, εκτός από ένα σχετικά απλό πρόβλημα: η παλαιότερη σειρά οχημάτων της Tesla δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τις πιο φρέσκες προσφορές από τους ανταγωνιστές κατασκευαστές EV.

«Είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθείς όταν έχεις αυξημένο ανταγωνισμό και η τρέχουσα σειρά μοντέλων είναι λίγο μπαγιάτικη», δήλωσε ο Tom Narayan, παγκόσμιος αναλυτής αυτοκινήτων στην RBC Capital Markets, ο οποίος έχει το ισοδύναμο μιας αξιολόγησης αγοράς για τη μετοχή της Tesla.

Tesla

Ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk έχει δοκιμάσει κάθε είδους κινήσεις για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για τα οχήματα της Tesla, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τιμών και της προσφοράς συμφωνιών μίσθωσης με μειωμένο επιτόκιο. Αλλά η έκπτωση δεν εμπόδισε τις πωλήσεις της εταιρείας να επιβραδυνθούν το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, πριν δώσουν τη θέση τους στην πτώση καθώς η ευρύτερη αγορά EV ψύχεται.

Tesla

Ο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, στο Milken Conference 2024 τον Μάιο. REUTERS/David Swanson (REUTERS/Reuters)

Ο Musk ανακοίνωσε επίσης βαθιές περικοπές προσωπικού τον Απρίλιο, οι οποίες επηρέασαν περισσότερο από το 10% των εργαζομένων της Tesla, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού πωλήσεων.

Ενώ αυτό μπορεί να βοήθησε την εταιρεία να εξοικονομήσει μετρητά, μπορεί επίσης να έχει συνυπολογίσει τους αριθμούς παράδοσης του δεύτερου τριμήνου.

Οι πελάτες που είναι νέοι στα ηλεκτρικά οχήματα έχουν συνήθως πολλές ερωτήσεις σχετικά με την αυτονομία της μπαταρίας, τους σταθμούς φόρτισης και τις λειτουργίες που βασίζονται σε λογισμικό.

Ωστόσο, ο Musk στοιχηματίζει όλο και περισσότερο σε μια κυρίως διαδικτυακή διαδικασία πωλήσεων και ενθαρρύνει τους καταναλωτές να παραγγείλουν Teslas χωρίς καν να επισκεφθούν εκθεσιακό χώρο.

Tesla

Ένα κινεζικής κατασκευής SUV Tesla Model Y στον εκθεσιακό χώρο του κατασκευαστή EV στο Πεκίνο το 2021. REUTERS/Tingshu Wang (REUTERS / Reuters)

Η Tesla δυσκολεύεται να αξιοποιήσει την επιτυχία του Model Y, το οποίο ήταν το όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο πέρυσι. Το sport utility vehicle κυκλοφορεί στην αγορά από το 2020, ενώ το sedan Model 3 έκανε το ντεμπούτο του τρία χρόνια νωρίτερα.

Το πρώτο pickup της εταιρείας, το εμπνευσμένο από το Blade Runner Cybertruck, ξεκίνησε αργά από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή στα τέλη του περασμένου έτους. Η Tesla έχει ανακαλέσει το φορτηγό αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με το πεντάλ γκαζιού και τον υαλοκαθαριστήρα.

Tesla

Οι επενδυτές έχουν αγνοήσει αρκετούς αναλυτές που μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τις παραδόσεις οχημάτων της Tesla τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ η μετοχή εξακολουθεί να υποχωρεί κατά 20% για το έτος, ο Musk έχει ενισχύσει τις μετοχές υποσχόμενος νέα μοντέλα μόλις στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μίλησε επίσης για τις προοπτικές για τα ανθρωποειδή ρομπότ της εταιρείας και σχεδιάζει να αποκαλύψει ένα ειδικό robotaxi τον Αύγουστο.

Ο Μασκ έλαβε μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, όταν οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της επανέγκρισης του πακέτου αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tesla

«Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό επενδυτών να μετατοπίζουν τις προοπτικές τους στην εκδήλωση Robotaxi στις 8 Αυγούστου», έγραψε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο Ben Kallo, αναλυτής του Robert W. “Βλέπουμε τις παραδόσεις του 2ου τριμήνου ως ιδιαίτερα σημαντικές για τους αριθμούς ολόκληρου του έτους και αν το 2024 θα είναι έτος ανάπτυξης, ωστόσο, αναμένουμε ότι η εστίαση θα παραμείνει ασύμμετρη μακροπρόθεσμα μέχρι την αποκάλυψη του Robotaxi.

Ο Kallo αναμένει ότι η Tesla θα παραδώσει 435. 200 μονάδες αυτό το τρίμηνο και περίπου 1,83 εκατομμύρια για το έτος, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το σύνολο του 2023. Ενώ η εταιρεία δεσμεύτηκε τον Απρίλιο να εισαγάγει νέα μοντέλα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, δεν παρείχε λεπτομέρειες για τα αυτοκίνητα και επανέλαβε ότι η ανάπτυξη θα είναι «σημαντικά χαμηλότερη» το 2024.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο