Η Τουρκία ετοιμάζεται να επιβάλλει φόρο στις εταιρείες ακινήτων

REITs ακίνητα

Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να περιορίσει την απαλλαγή από τον εταιρικό φόρο που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, ως μέρος μιας εκτεταμένης πρότασης που στοχεύει στη δημοσιονομική σύσφιξη.

Τα καταπιστεύματα, γνωστά ως REITs, και άλλα επενδυτικά κεφάλαια σε ακίνητα θα πρέπει να πληρώσουν έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο επί των κερδών που πραγματοποιούνται από πωλήσεις ή ενοικιάσεις ακινήτων, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό. Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κίνηση, που σχεδιάστηκε για να συμπληρώσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, θα φέρει περίπου 7,2 δισεκατομμύρια λίρες (221 εκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικά έσοδα το επόμενο έτος και θα επηρεάσει δεκάδες εισηγμένες εταιρείες. Συνολικά 35 REITs και 125 επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων επωφελήθηκαν από τις απαλλαγές το 2023, με τον ετήσιο φορολογικό αντίκτυπο να φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Οι τουρκικές REITs απολαμβάνουν απαλλαγές από τον εταιρικό φόρο για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ένα κίνητρο που βοήθησε στη μετατροπή δεκάδων κατασκευαστών σε εισηγμένες εταιρείες. Ο δείκτης REITs της Borsa Istanbul έχει 47 εταιρείες-μέλη, με την κρατική Emlak Konut να έχει το μεγαλύτερο βάρος. Ο δείκτης έχει κερδίσει 17% φέτος, ακολουθώντας την άνοδο 41% του χρηματιστηριακού δείκτη αναφοράς.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης ένα άλλο μέτρο για την επιβολή φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη που πραγματοποιούν ορισμένες εταιρείες από τις αγορές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, τέτοια κέρδη δεν φορολογούνται έως ότου τα μέταλλα μεταπωληθούν από την εταιρεία.

πηγή:www.boomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο