Η Toyota εξετάζει το ενδεχόμενο να εξάγει από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ για να μειώσει τις επιπτώσεις των δασμών του Τραμπ

Ανώτερο ευρωπαϊκό στέλεχος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο προειδοποιεί επίσης για περισσότερες αναταράξεις στον κλάδο

Η Toyota δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τις «εξαγωγικές δυνατότητες» του εργοστασίου της στο Ηνωμένο Βασίλειο για να στείλει μικρές ποσότητες οχημάτων στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού που θέτει ο πόλεμος δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ανώτερο ευρωπαϊκό στέλεχος.

«Εάν η επιχειρηματική εξίσωση έχει νόημα και το προϊόν που παράγουμε είναι επιθυμητό από μια άλλη περιοχή … θα μελετούσαμε φυσικά [τα περιουσιακά μας στοιχεία]», δήλωσε στους Financial Times ο Matt Harrison, ο επικεφαλής εταιρικής διεύθυνσης στην Ευρώπη για τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

Ο Harrison προειδοποίησε για περισσότερες «πολιτικές δίνες» στο μέλλον, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προετοιμάζεται για μια σειρά δασμών που έχει απειλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ εναντίον των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της.

Ο Τραμπ έχει δώσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες αναστολή ενός μηνός για τους δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά, αλλά η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα εκτεθεί εάν προχωρήσει στην επιβολή δασμών μετά από 30 ημέρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι «αμοιβαίοι» δασμοί, που επιτρέπουν στον Τραμπ να αντιστοιχίσει τους εισαγωγικούς δασμούς με εκείνους που επιβάλλονται σε αμερικανικά προϊόντα από άλλες χώρες, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν στις 2 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η ΕΕ, η οποία επιβάλλει 10% στις εισαγωγές αυτοκινήτων σε σύγκριση με το 2,5% που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι ένας από τους κύριους στόχους των «αμοιβαίων» δασμών.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρει να αποφύγει τους αμερικανικούς δασμούς και ο Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του για δασμούς εναντίον άλλων εμπορικών εταίρων, το εργοστάσιο της Toyota στο Burnaston θα μπορούσε να έχει περισσότερες «εξαγωγικές δυνατότητες», δήλωσε ο Harrison.

Αλλά προειδοποίησε ότι οι δυνητικοί όγκοι θα είναι περιορισμένοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μικρότερα μοντέλα που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση των καταναλωτών για οχήματα μεγαλύτερου μεγέθους στις ΗΠΑ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε κάποια ευκαιρία, αλλά πιθανότατα μικρός όγκος. Όχι τεράστιος», πρόσθεσε.

Η Toyota είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος της πώλησης μιας ευρείας ποικιλίας οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών και μοντέλων που κινούνται με υδρογόνο. Η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων, εν τω μεταξύ, έχει επιβραδυνθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Αλλά θα ενισχύσει τη σειρά EV στην Ευρώπη φέτος με τρία νέα αμιγώς ηλεκτρικά σπορ οχήματα για την κύρια μάρκα Toyota και άλλα τρία EV μοντέλα για τη Lexus. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αναμένει να διαθέτει τουλάχιστον 14 μοντέλα μόνο με μπαταρία και να πουλάει μόνο οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2035.

Η Toyota δήλωσε ότι δεν θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή EVs στα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της στο εγγύς μέλλον. Επί του παρόντος, τα EVs της παράγονται στην Ιαπωνία, την Ινδία και σε ευρωπαϊκά εργοστάσια που ανήκουν στη Stellantis.

«Ίσως το 2025, τα EVs με μπαταρία να αποτελούν το 10% της επιχείρησής μας, αλλά ακόμα και στο 10% της επιχείρησής μας, η κρίσιμη μάζα δεν είναι εκεί για να είμαστε πλήρως ανταγωνιστικοί με την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Harrison.

Ο Andrea Carlucci, αντιπρόεδρος της Toyota Europe, δήλωσε στους FT ότι η ποικιλόμορφη προσφορά EV της Toyota θα τη βοηθήσει να μην παρασυρθεί σε πόλεμο τιμών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αγωνιστεί να βγάλουν χρήματα από τα EVs, τα οποία είναι πιο ακριβά στην παραγωγή από τα βενζινοκίνητα οχήματα και συχνά απαιτούν εκπτώσεις για να πείσουν τους καταναλωτές να κάνουν την αλλαγή.

«Θα ήταν αφελές να σας πω ότι μπορούμε να σωθούμε από έναν πόλεμο τιμών», δήλωσε ο Carlucci. «Αλλά νομίζω ότι έχουμε λίγο μεγαλύτερη ελευθερία».

Ένα άλλο πεδίο μάχης για τον όμιλο στην Ευρώπη είναι τα plug-in υβριδικά, όπως το μοντέλο Prius της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Καθώς η αύξηση των πωλήσεων EV επιβραδύνεται στην Ευρώπη, η BYD και άλλοι Κινέζοι ανταγωνιστές αυξάνουν τις υβριδικές προσφορές τους, οι οποίες επίσης δεν υπόκεινται στους δασμούς κατά των επιδοτήσεων της ΕΕ.

«Ο ανταγωνισμός είναι πολύ ευπρόσδεκτος», δήλωσε ο Carlucci. «Είμαι έτοιμος να δεχτώ οποιαδήποτε πρόκληση από οποιονδήποτε».

, FT

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο