Η Toyota σχεδιάζει να παράγει περισσότερα αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το επόμενο έτος, ενισχύοντας τη βρετανική βιομηχανία, καθώς ο όμιλος επιδιώκει να αυξήσει την ευελιξία του για να ανταποκριθεί στην αναταραχή που προκάλεσαν οι δασμοί των ΗΠΑ.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής του υψηλών επιδόσεων hatchback GR Corolla από την Ιαπωνία στο εργοστάσιό του στο Μπέρναστον του Ντέρμπισαϊρ, καθιστώντας το το πρώτο εργοστάσιο εκτός της χώρας του που θα παράγει ένα όχημα GR.
Η Toyota δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της επένδυσης ούτε τον αριθμό των οχημάτων που θα παραχθούν.
Η επένδυση θα συμβάλει στη διατήρηση της παρουσίας της Toyota στον τομέα της κατασκευής στο Ηνωμένο Βασίλειο και έρχεται πριν από την ανακοίνωση της βιομηχανικής στρατηγικής της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Jonathan Reynolds, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Toyota αποτελεί «άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας και βασίζεται στα σχέδια της κυβέρνησης να καταστήσει τη Βρετανία προορισμό επιλογής για επενδύσεις».
Το εργοστάσιο του Burnaston παράγει σήμερα περίπου 98.000 οχήματα ετησίως και απασχολεί περίπου 2.300 άτομα. Πηγές κοντά στις συζητήσεις ανέφεραν ότι η επένδυση δεν αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σε συνέντευξή του τον Μάρτιο, ο Matt Harrison, διευθύνων σύμβουλος της Toyota στην Ευρώπη, είχε δηλώσει ότι το εργοστάσιο του Burnaston θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο «εξαγωγικό δυναμικό» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματευόταν καλύτερους εμπορικούς όρους με τις ΗΠΑ.
Η Toyota δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση αντανακλά τις «προσπάθειές της να βελτιστοποιήσει την παγκόσμια παραγωγική της παρουσία, ώστε να παράγει και να παραδίδει οχήματα στους πελάτες της το συντομότερο δυνατό».
Οι δασμοί 25% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές αυτοκινήτων ξένου κατασκευαστή έχουν αναγκάσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αναδιαμορφώσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, αυξάνοντας την παραγωγή στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν χορηγηθεί χαμηλότεροι δασμοί.
Αν και οι προετοιμασίες για τη μεταφορά στο Burnaston είχαν ξεκινήσει πριν από την επιβολή των δασμών, τα οχήματα που παράγονται από την Toyota στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθούν από τους χαμηλότερους δασμούς 10% που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Sir Keir Starmer με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ.
Η εμπορική συμφωνία θα μειώσει τους αμερικανικούς δασμούς από 27,5% σε 10% για τα πρώτα 100.000 αυτοκίνητα που θα αποσταλούν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα ποσόστωση αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των 101.870 οχημάτων που εξήχθησαν στις ΗΠΑ πέρυσι.
Ωστόσο, στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας αναφέρουν ότι παραμένει ασαφές πώς θα διαχειριστεί και θα κατανεμηθεί το σύστημα ποσοστώσεων μεταξύ των διαφόρων μαρκών, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι όλα τα οχήματα GR Corolla που ενδέχεται να εξαχθούν στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε δασμό 10%.
Ένας βασικός λόγος για την αύξηση της παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ελάφρυνση του φόρτου του εργοστασίου της Toyota στο Motomachi της Ιαπωνίας, το οποίο αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση για οχήματα όπως τα δημοφιλή υβριδικά μοντέλα με επικεφαλής το Prius.
Το Brexit συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της ελκυστικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου ως κόμβου για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που εξάγουν τα οχήματά τους στην ΕΕ. Η παραγωγή του Burnaston μειώθηκε από το υψηλό επίπεδο των 190.000 μονάδων το 2015 σε λιγότερο από 100.000 πέρυσι.
Το μέλλον του Burnaston — ένα βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της Toyota με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου — ενισχύθηκε από την απόφαση της Βρετανίας να επιτρέψει την πώληση υβριδικών αυτοκινήτων τύπου Prius μέχρι το 2035, στο πλαίσιο μιας τροποποίησης της νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.
Η Toyota έχει επενδύσει περισσότερα από 2,75 δισεκατομμύρια λίρες και απασχολεί 3.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου κατασκευής κινητήρων οχημάτων στο Deeside της βόρειας Ουαλίας.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

