Η Τράπεζα της Αγγλίας αραίωσε το σενάριο κρίσης που χρησιμοποιεί για να εξετάσει την ανθεκτικότητα των βρετανικών τραπεζών, επιλέγοντας μικρότερη αύξηση του πληθωρισμού και ηπιότερη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με το περσινό τεστ αντοχής.
Το σενάριο για το φετινό τεστ αντοχής, το οποίο η BoE δημοσίευσε τη Δευτέρα, απαιτεί από τους μεγαλύτερους δανειστές της Βρετανίας να μοντελοποιήσουν πώς θα αντιμετώπιζαν μια ανάκαμψη του βρετανικού πληθωρισμού στο ανώτατο επίπεδο του 10% και μια μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%.
Οι συνθήκες είναι ηπιότερες από το «σενάριο σοκ της προσφοράς» που χρησιμοποίησε η κεντρική τράπεζα το 2024, όταν εξέτασε τις επιπτώσεις μιας εκτίναξης του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 12% και μιας πτώσης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3%.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι άλλαξε τις υποθέσεις της στο σενάριο πίεσης, μεταξύ άλλων καθυστερώντας την κορύφωση μιας κρίσης και μειώνοντας το μέγεθός της, για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRS 9 που εφαρμόζεται πλήρως για πρώτη φορά.
«Σε κάθε άλλη περίπτωση, αυτή η επικαιροποιημένη μέθοδος είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αρχικού μεγέθους ορισμένων κλυδωνισμών στο σενάριο αντοχής, αν και ο αντίκτυπος στη συνολική ανάληψη κεφαλαίων είναι πιθανό να είναι μικρός», ανέφερε.
Η BoE δήλωσε ότι το νέο σενάριο «προορίζεται να είναι ένα συνεκτικό σενάριο “ουραίου κινδύνου” σχεδιασμένο να είναι αρκετά σοβαρό και ευρύ» ώστε να μπορεί να «αξιολογήσει την ανθεκτικότητα των βρετανικών τραπεζών σε μια σειρά από δυσμενείς διαταραχές».
Τα αποτελέσματα της άσκησης στην οποία συμμετέχουν οι επτά μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες και οικοδομικές εταιρείες θα «χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση σχετικά με τον καθορισμό των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας» για τον τομέα, πρόσθεσε.
Ένας τομέας στον οποίο το τεστ είναι πιο σκληρό είναι το εμπόριο, με τους δανειστές να πρέπει να μοντελοποιήσουν πώς θα χειρίζονταν μια πτώση 20% στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω «αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε η BoE.
Αυτό προκύπτει μετά από μια σειρά δασμών που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αντίποινα από την ΕΕ και την Κίνα, προκαλώντας φόβους για εμπορικό πόλεμο.
Ο αριθμός του σεναρίου είναι διπλάσιος από την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου που συνέβη μετά την πανδημία του Κόβιντ-19 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, και σκληρότερος από τη μείωση κατά 17% που διαμορφώνεται από το τεστ αντοχής της BoE για το 2023.
Η κεντρική τράπεζα πέρασε πρόσφατα από τα ετήσια τεστ αντοχής στη διεξαγωγή τους κάθε δύο χρόνια. Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν το τεστ ήταν μια άσκηση γραφείου που διεξήχθη από υπαλλήλους της BoE, φέτος οι δανειστές θα διεξάγουν και θα υποβάλλουν τις δικές τους προβλέψεις.
Η πλήρης εφαρμογή του λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 9 σημαίνει ότι οι τράπεζες απορροφούν ταχύτερα το πλήγμα μιας κρίσης στα κεφάλαιά τους.
Για να μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού του γεγονότος στο τεστ αντοχής, η BoE δήλωσε ότι καθυστέρησε τον χρόνο και τη μετάδοση των σοκ στο νέο σενάριο, καθώς και ότι μείωσε την κλίμακα του υποθετικού σοκ.
Η κεντρική τράπεζα υπέθεσε επίσης χαμηλότερες απώλειες στην καταναλωτική πίστη «έχοντας επανεξετάσει τις προηγούμενες κρίσεις και τα πρόσφατα στοιχεία» και δημιούργησε «χώρο για μεγαλύτερη ανάληψη κεφαλαίων» προσαρμόζοντας τις υποθέσεις της σχετικά με ένα ειδικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας που επιβάλλει στους δανειστές για την απορρόφηση των ζημιών σε μια κρίση.
Η BoE διενεργεί τεστ αντοχής στις τράπεζες από το 2014 και καμία δεν έχει αποτύχει από τότε που η Royal Bank of Scotland διατάχθηκε να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια ύψους 2 δισ. λιρών το 2016. Τα αποτελέσματα της τελευταίας άσκησης θα δημοσιευθούν τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

