Η Βρετανία αναζητά τρόπους μείωσης των προμηθειών από Visa και Mastercard

Visa Mastercard

Visa Mastercard

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι μεγάλες αυξήσεις των προμηθειών που επιβλήθηκαν από το αμερικανικό δίδυμο Visa (NYSE:V) και Mastercard (NYSE:MA) στους λιανοπωλητές έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών, δήλωσε την Τρίτη η Ρυθμιστική Αρχή Συστημάτων Πληρωμών της Βρετανίας, επισημαίνοντας τις ανησυχίες ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί.

Η Visa και η Mastercard κυριαρχούν εδώ και καιρό στην αγορά καρτών πληρωμής, ωθώντας τους νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσουν στενότερο έλεγχο από το PSR, δεδομένου ότι οι καταναλωτές καταλήγουν να πληρώνουν τα τέλη μέσω υψηλότερων τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες που αγοράζονται.

Οι προσπάθειες στην Ευρώπη να δημιουργήσουν εγχώριους ανταγωνιστές έχουν αποτύχει, καθώς οι τράπεζες διστάζουν να αντιμετωπίσουν το κόστος επένδυσης. Μια έκθεση που ανατέθηκε από την κυβέρνηση της Βρετανίας πέρυσι ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια «ψηφιακή εναλλακτική λύση» στα δύο δίκτυα επεξεργασίας πληρωμών των ΗΠΑ.

Η PSR διαπίστωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια και αφού έλαβαν υπόψη τις αλλαγές όγκου, η Mastercard και η Visa αύξησαν το σύστημα και τα τέλη επεξεργασίας κατά περισσότερο από 30% σε πραγματικούς όρους. Υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η ποιότητα των υπηρεσιών έχει βελτιωθεί με τον ίδιο ρυθμό», ανέφερε η PSR σε δήλωση που περιγράφει λεπτομερώς τα προσωρινά ευρήματά της.

Οι κάρτες είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής στη Βρετανία, με 27,1 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2022 αξίας 954 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η ενδιάμεση έκθεση 158 σελίδων της PSR εκτιμά ότι οι αυξήσεις των τελών έχουν προσθέσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια λίρες (317,78 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως στο κόστος για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν αυτά τα αυξημένα κόστη, καθώς οι κάρτες Mastercard και Visa αντιπροσωπεύουν το 95% των συναλλαγών χρησιμοποιώντας κάρτες που έχουν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η PSR.

“Επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματικός ανταγωνισμός που να εμποδίζει τα δύο μεγαλύτερα συστήματα να αυξήσουν τις τιμές”, ανέφερε η PSR.

Υψηλά επίπεδα ασφάλειας

Η Visa δήλωσε ότι τα τέλη της αντικατοπτρίζουν την «τεράστια αξία που παρέχουμε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους εμπόρους και τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά υψηλών επιπέδων ασφάλειας, σχεδόν τέλειας επιχειρησιακής ανθεκτικότητας».

Η Mastercard ανέφερε σε δήλωσή της ότι διαφωνεί με τα ευρήματα της PSR.

«Ο κλάδος των πληρωμών δεν ήταν ποτέ πιο ανταγωνιστικός, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην ευρεία επιλογή επιλογών πληρωμής που διατίθενται στους Βρετανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», ανέφερε.

Η PSR δήλωσε ότι έχει προτείνει «διορθωτικά μέτρα» για δημόσια διαβούλευση που περιλαμβάνουν βελτιωμένη διαφάνεια για τους χρήστες και υποχρεώσεις για τη Mastercard και τη Visa να εξηγούν, να συμβουλεύονται ή να τεκμηριώνουν τους λόγους για τις αλλαγές των τιμών.

Πρότεινε επίσης μεγαλύτερη υποβολή χρηματοοικονομικών πληροφοριών στον PSR σε συνεχή βάση, ώστε να βελτιωθεί ο έλεγχος των δραστηριοτήτων της Mastercard και της Visa στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 30 Ιουλίου και η τελική έκθεση σχετικά με τα συστήματα καρτών και τα τέλη επεξεργασίας αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

“Εάν η τελική έκθεση επικυρώσει το προσωρινό πόρισμα ότι η αγορά δεν λειτουργεί καλά, η PSR θα διαβουλευθεί σχετικά με την εφαρμογή οποιωνδήποτε διορθωτικών μέτρων”, ανέφερε η εποπτική αρχή.

πηγή:www.investing.com

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο