Η βρετανική λίρα δεν αφήνει το ευρώ να σηκώσει ανάστημα

Η έκπληξη της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 5% από το 4,5% με τους αναλυτές να ανέμεναν μια χλιαρή αύξηση 25 μονάδων βάσης δεν έχει επιτρέψει στην αναλογία του ευρώ με τη βρετανική λίρα (EURGBP) να σηκώσει ανάστημα και να πάρει εκ νέου το πρώην επίπεδο στήριξης των 0,8570 λιρών.

Όσο κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στο διεβδομαδιαίο chart τόσο το ευρώ θα χάνει πόντους κατεβαίνοντας σκαλοπάτια προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 0,844 λιρών.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από τη BOΕ είναι η  13η  στη σειρά ενώ παράλληλα στο τέλος της εβδομάδος είχαμε την 11η αύξηση επιτοκίων από τη Νορβηγία κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% και την 5η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από την Ελβετία στο 1,75%.

Το μεγάλο «μπαμ» όμως έγινε από τη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η οποία πραγματοποίησε ισχυρότατη αύξηση στο επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης φτάνοντας το 15%.

Το «απολωλός πρόβατο» είχε να αυξήσει τα επιτόκια από το Μάρτιο του 2021 μετά μάλιστα από 10 συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων.

Βέβαια υπάρχουν και πολύ πιο χειρότερες καταστάσεις όπως αυτό που λαμβάνει χώρα στην Αργεντινή όπου το επιτόκιο τρέχει με ένα 97%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο