Η Xiaomi μεταξύ των κινεζικών τεχνολογικών ομίλων αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την απαγόρευση λογισμικού τσιπ στις ΗΠΑ

Οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην παραγωγή πυριτίου στην Ταϊβάν, καθώς οι εξαγωγικοί έλεγχοι εμποδίζουν την ενημέρωση των εργαλείων σχεδιασμού

Οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες που σχεδιάζουν τα δικά τους προηγμένα τσιπ για παραγωγή στην Ταϊβάν θα πληγούν περισσότερο από τους νέους περιορισμούς των ΗΠΑ στα εργαλεία λογισμικού.

Η κατασκευάστρια εταιρεία smartphone Xiaomi είναι η πρώτη που θα επηρεαστεί, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, μετά από οδηγία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα που διέταξε τις εταιρείες ηλεκτρονικού σχεδιασμού αυτοματισμού (EDA) να σταματήσουν την προμήθεια της τεχνολογίας τους στην Κίνα.

Η Xiaomi παρουσίασε τον Μάιο έναν πρωτοποριακό επεξεργαστή για κινητά που σχεδίασε η ίδια.

Ο τσιπ της είναι κατασκευασμένος με τεχνολογία μικροσκοπικής κατασκευής 3 νανομέτρων και παράγεται στην Ταϊβάν με συνδυασμό αδειών και εργαλείων από εταιρείες EDA των ΗΠΑ που υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς.

Ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο έχει αφιερώσει χρόνια στην ανάπτυξη του δικού του πυριτίου, το οποίο παράγεται από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Ο πρόεδρος της Xiaomi, Lei Jun, δήλωσε σε εκδήλωση παρουσίασης ότι ο νέος τσιπ XRING O1 θα χρησιμοποιηθεί στα τελευταία smartphone του ομίλου.

Αν και τα τσιπ αυτά θα αντιπροσωπεύουν αρχικά μόνο ένα μικρό μέρος των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων, ο Lei Jun προβλέπει ότι θα τα χρησιμοποιήσει σε όλα τα μελλοντικά smartphone και tablet υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τα σχέδια της εταιρείας.

Άλλες κινεζικές εταιρείες που χρησιμοποιούν εργαλεία EDA των ΗΠΑ και την TSMC για την κατασκευή των τσιπ που έχουν σχεδιάσει οι ίδιες περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπολογιστών στον κόσμο Lenovo και την εταιρεία εξόρυξης bitcoin Bitmain, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Η Xiaomi, η Lenovo και η Bitmain δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλια.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της απαγόρευσης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ανάκληση των υφιστάμενων αδειών. Αντ’ αυτού, οι κινεζικές εταιρείες θα αποκλειστούν από μελλοντικές ενημερώσεις και την τεχνική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της κατασκευής των τσιπ τους σε εργοστάσια της Ταϊβάν που χρησιμοποιούν τα τελευταία συστήματα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η TSMC έχει, στην ουσία, απαγορευτεί από τις αμερικανικές περιοριστικές διατάξεις να κατασκευάζει προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για κινεζικές εταιρείες, αλλά οι κατηγορίες των smartphone και των tablet, καθώς και άλλοι λιγότερο προηγμένοι επεξεργαστές, έχουν γενικά εξαιτηθεί.

Μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι στην Κίνα, όπως η Alibaba και η Baidu, έχουν επίσης σχεδιάσει τα δικά τους τσιπ, αλλά η επίδραση της απαγόρευσης της EDA σε αυτά είναι προς το παρόν ασαφής.

Η τελευταία κίνηση του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας, του τμήματος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που εποπτεύει τους ελέγχους των εξαγωγών, επεκτείνει τους περιορισμούς στη βιομηχανία τσιπ στο λογισμικό σχεδιασμού και αποτελεί μια περαιτέρω σύσφιξη των περιορισμών στην ικανότητα της Κίνας να αναπτύξει προηγμένες τεχνολογίες.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να έχουν έρθει πολύ αργά, καθώς οι κινεζικοί κατασκευαστές EDA, με επικεφαλής την Empyrean Technology, έχουν ήδη αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα λογισμικού που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους κινεζικούς κατασκευαστές τσιπ.

Η Huawei, ο κινεζικός τεχνολογικός όμιλος που βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019, έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη των δικών της εργαλείων EDA στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της στον τομέα της ανάπτυξης τσιπ, καθώς και στην υποστήριξη τοπικών προμηθευτών, όπως η Empyrean, για την κατασκευή εναλλακτικών λύσεων.

Αν και αυτά δεν είναι ακόμη τόσο ώριμα όσο τα προϊόντα των προμηθευτών EDA Synopsys ή Cadence των ΗΠΑ, είναι «χρησιμοποιήσιμα», ειδικά για την παραγωγή τσιπ 7nm και άνω, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

Η νέα απαγόρευση σημαίνει ότι η Empyrean μπορεί να αναμένει αυξημένη ζήτηση για εργαλεία λογισμικού που καλύπτουν ολόκληρη τη διαδικασία σχεδιασμού κυκλωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας, της προσομοίωσης και της βελτιστοποίησης. Η Primarius Technologies είναι ένας άλλος κινεζικός πάροχος EDA, ενώ η Semitronix ειδικεύεται σε ηλεκτρικές δοκιμές για τη βελτίωση της απόδοσης της παραγωγής. Οι τιμές των μετοχών και των τριών εταιρειών σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των νέων περιορισμών από την Financial Times.

Εν τω μεταξύ, κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τοπικές εκδόσεις παραβιασμένου λογισμικού EDA των ΗΠΑ.

«Είναι πολύ εύκολο να παραβιάσεις το σύστημα για να αποκτήσεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι και τον υποκείμενο αλγόριθμο για να δημιουργήσεις καινοτομίες πάνω σε αυτό», δήλωσε ένας αναλυτής ημιαγωγών, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Synopsys και η Cadence έχουν δει την ζήτηση στην Κίνα να είναι χαμηλότερη από την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Πολλοί πελάτες το χρησιμοποιούν χωρίς να πληρώνουν», πρόσθεσε.

Οι τελευταίοι περιορισμοί των ΗΠΑ αναμένεται να ωθήσουν περισσότερες κινεζικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν παραβιασμένο λογισμικό, καθώς και να στραφούν σε τοπικούς προμηθευτές τόσο για EDA όσο και για την κατασκευή τσιπ.

Xiaomi

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο