Ικανοποίηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

μετοχές

χρηματιστήρια

Θετικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο ενέργειας να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη και τον κλάδο των βασικών καταναλωτικών αγαθών τις μεγαλύτερες απώλειες.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Θετικά αντέδρασαν σήμερα οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, στα οποία η ακροδεξιά ήρθε πρώτη, αλλά φάνηκε να αγωνίζεται για την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο. Οι αναλυτές λένε ότι θα ήταν το «λιγότερο κακό» αποτέλεσμα από την άποψη της αγοράς.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι αγωνίζεται για απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, κάτι που οι αναλυτές λένε ότι θα ήταν το «λιγότερο κακό» αποτέλεσμα από την άποψη της αγοράς. Η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήρθε στην τρίτη θέση την Κυριακή.

Η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη χειροτέρεψε τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές τους, σύμφωνα με έρευνα.

Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,8 τον Ιούνιο από το 47,3 του Μαΐου, λίγο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση του 45,6. Βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση εδώ και δύο χρόνια.


Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, βυθίστηκε από το 49,3 του Μαΐου στο χαμηλό έξι μηνών του 46,1, αν και λίγο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση 46,0. (περισσότερα εδώ)

Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε πέντε σημαντικά γερμανικά κρατίδια τον Ιούνιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία τη Δευτέρα, υποδηλώνοντας ότι ο εθνικός πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί αυτόν τον μήνα.


Στη Σαξονία, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούνιο στο 2,8% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα, στο Βρανδεμβούργο μειώθηκε στο 2,6% από 2,9%, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη μειώθηκε στο 1,9% από 2,1% και στην Έσση μειώθηκε στο 1,8% από 1,9%.


Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, μειώθηκε στο 2,2% τον Ιούνιο από 2,5% τον Μάιο.
(περισσότερα εδώ)

Η ανάπτυξη της βρετανικής μεταποιητικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα από το υψηλό 22 μηνών του Μαΐου, καθώς η συνεχιζόμενη διαταραχή στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης από πελάτες στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.


Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών Μεταποίησης της S&P Global στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 50,9 τον Ιούνιο από 51,2 τον Μάιο. Η τελική ένδειξη ήταν χαμηλότερη από 51,4 στα προσωρινά στοιχεία του Ιουνίου.


Η S&P δήλωσε ότι η γενική εικόνα ήταν θετική, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται, αλλά η απασχόληση μειώθηκε, οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνθηκαν και το κόστος εισροών των κατασκευαστών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2023.
(περισσότερα εδώ)

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην Βρετανία, ο δείκτης τιμών κατοικιών για τον μήνα Ιούνιο ενισχύθηκε 0,2% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων να μείνει αμετάβλητος και αύξησης 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 51,4 μονάδες και 51,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ισπανία, ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 53,1 μονάδες και 54,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ιταλία, ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 44,3 μονάδες και 45,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην Γαλλία, ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 45,4 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 45,3 μονάδες και 46,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην Γερμανία, ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 43,5 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 43,4 μονάδες και 45,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην ευρωζώνη, ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 45,8 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 45,6 μονάδες και 47,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο ενισχύθηκε 0,1% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,2% και αύξησης 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 2,2% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 2,3% και αύξησης 2,4% το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 513,64 μονάδες με άνοδο 0,43%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.299 μονάδες με άνοδο 0,36%, με το σήμα να μετατρέπεται από neutral σε buy, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.490 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.167,76 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%, με το σήμα να παραμένει σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.286 μονάδες και την στήριξη στις 8.048 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.570,53 μονάδες με άνοδο 1,22%, με το σήμα να διατηρείται σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 7.774 μονάδες και την στήριξη στις 7.423 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

SYMRISE: In his latest research note, analyst Charlie Bentley confirms his positive recommendation. The broker Jefferies is keeping its Buy rating. Previously set at EUR 127, the target price has been raised to EUR 134.

Scott Pharma: Victoria Lambert from Berenberg retains his Neutral opinion on the stock. The target price is lowered from EUR 38 to EUR 32.

Siemens: In a research note, JP Morgan analyst Andrew Wilson has maintained his recommendation on the stock with a Buy rating. Previously set at EUR 195, the target price has been raised to EUR 225.

Wacker Chemie: Initially Neutral on the company, JP Morgan’s analyst Chetan Udeshi maintained his recommendation. The target price continues to be set at EUR 120.

Air France-KLM: Air France-KLM was one of the SBF 120’s biggest decliners on Friday, penalized by a downgrade in Barclays’ outlook on the stock from ‘overweight’ to ‘in-line weighted’.


In a note, Barclays analysts expressed concern about the political context in France, which they felt could rekindle major labor unrest.


The research firm also mentions recent comments by Lufthansa, which said it had noted a bout of weakness in the economy category on transatlantic routes, as well as KLM, which pointed to certain difficulties in its long-haul network.


Barclays, which is reducing its target price from 15 to 9.5 euros, nevertheless says it appreciates the group’s strategic positioning, as well as the quality of its management team.

Εταιρικά νέα

Anglo American suspended productions at its Grosvenor steelmaking coal mine in Queensland, Australia, following an underground fire Saturday.

The miner said late Sunday that it expects production to remain suspended for several months given the likely damage.

Anglo’s steelmaking coal business expects to produce 8 million tons in the first half of this year, of which Grosvenor will contribute 2.3 million tons, it said.

For the year as a whole, the steelmaking coal business is expected to produce 15 million to 17 million tons, of which Grosvenor was expected to contribute 3.5 million tons.

The company said that it will update on steelmaking coal production guidance once further information is available.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο