Ιωάννης Στουρνάρας: Πιθανότερες πλέον τρεις αντί για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2024

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τρεις φορές φέτος αντί για τέσσερις, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

  • Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέτασε τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και “θεωρούμε πλέον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 ως το πιο πιθανό σενάριο”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι συνεπή με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, ωστόσο τα στοιχεία για την παραγωγή του α’ τριμήνου ήταν μια θετική έκπληξη, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

  • “Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, τότε η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να είναι οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψή μας για τον Μάρτιο, αλλά χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του 2% στα μέσα του 2025”, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Στοιχεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα αποκάλυψαν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ “κόλλησε” στο 2,4% τον Απρίλιο, μολονότι η αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε. Ταυτόχρονα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ευρωζώνη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκε κατά 0,3% – στην ισχυρότερη καταγραφή εδώ και ενάμιση χρόνο.

  • Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεδριάσουν στις αρχές Ιουνίου, παραμένει ωστόσο ασαφές ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πιέζουν για επάλληλες μειώσεις επιτοκίων, ενώ τα “γεράκια” μεταξύ των αξιωματούχων είναι πιο επιφυλακτικά.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε να ανησυχεί κυρίως για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Εάν διαταραχθεί η βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ, “τότε θα δούμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε όλο τον πλανήτη”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο