Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας της Μόσχας σε υποβρύχια, αεροναυπηγική και πυραύλους
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία βοηθά την Κίνα να αναπτύξει υποβρύχιες, αεροναυπηγικές και πυραυλικές τεχνολογίες με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Πεκίνου στον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Henry Foy στις Βρυξέλλες, Polina Ivanova στο Βερολίνο και Kathrin Hille στην Ταϊπέι, Financial Times
Η βαθύτερη ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνογνωσίας από τη Ρωσία σε τομείς όπως το stealth και η επιτήρηση θα έχει «αρνητικό και ανησυχητικό αντίκτυπο» στην ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δήλωσε την Τρίτη ο Κουρτ Κάμπελ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
- «Αυτοί οι νέοι τομείς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι στους τομείς του σχεδιασμού και. . . εφαρμογή. Είναι σημαντικά», είπε ο Κάμπελ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Βελγίου.
Η συνεργασία θα μπορούσε να έχει «πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις κινεζικές δυνατότητες και αναπτύξεις στον δυτικό Ειρηνικό», πρόσθεσε.
- Η Ρωσία ήταν ιστορικά επιφυλακτική όσον αφορά τη συνεργασία με την Κίνα στη στρατιωτική τεχνολογία λόγω ανησυχίας για την παροχή υπερβολικής βοήθειας στην ανάπτυξη των μεγάλων και εξαιρετικά ικανών δυνάμεων στη γειτονική της χώρα και από την επιθυμία να προστατεύσει την πνευματική της ιδιοκτησία.
Ωστόσο, ο Κάμπελ είπε ότι η ρωσική υποστήριξη, που παρέχεται σε αντάλλαγμα για κινεζικές προμήθειες ειδών, όπως ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρωσικών όπλων, «ενορχηστρώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα» στη Μόσχα και το Πεκίνο.
- Η συνεργασία «δεν ήταν μια τακτική συμμαχία, αυτή είναι μια θεμελιώδης ευθυγράμμιση», είπε.
Η κινεζική πρεσβεία στην ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τα σχόλια του Κάμπελ. Το Πεκίνο είχε προηγουμένως καταγγείλει τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας ως «προκατειλημμένες, συκοφαντικές και προκλητικές», επιμένοντας ότι έχει αναλάβει «εποικοδομητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν έχει παράσχει φονικά όπλα σε καμία πλευρά.
- Ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, είπε ότι η Μόσχα είχε γίνει πιο πρόθυμη να συνεργαστεί με το Πεκίνο στη στρατιωτική τεχνολογία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και η διαδικασία είχε επιταχυνθεί από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
«Η Ρωσία συνειδητοποίησε ότι η Κίνα διοχετεύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντική έρευνα και παραγωγή ετησίως», είπε ο Γκαμπούεφ.
- «Η Ρωσία το συνειδητοποίησε. . . σε ορισμένους περιορισμένους τομείς, όπου η Ρωσία εξακολουθεί να έχει υπεροχή, έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτή τη στιγμή να αναπτυχθεί στην κινεζική αγορά, να κερδίσει χρήματα και, στην καλύτερη περίπτωση, να δημιουργήσει μια κοινή αλυσίδα αξίας».
Αρκετοί Ρώσοι επιστήμονες που εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη όπλων έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης την τελευταία δεκαετία για υποτιθέμενη μεταβίβαση κρατικών μυστικών στην Κίνα.
- Την περασμένη εβδομάδα, ο Alexander Shiplyuk, ένας φυσικός από ένα διάσημο ινστιτούτο της Σιβηρίας που εργάζεται στην επιστημονική έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων, καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη για προδοσία. Το Reuters ανέφερε ότι η σύλληψή του έγινε μετά από ένα ταξίδι σε συνέδριο στην Κίνα.
Ωστόσο, οι δυτικές κυρώσεις έχουν κάνει τη Μόσχα ολοένα και πιο εξαρτημένη από την Κίνα για πρόσβαση σε αγαθά διπλής χρήσης που απαιτούνται για την παραγωγή όπλων για ανάπτυξη στην Ουκρανία και για την ανακαίνιση των στρατιωτικών-βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής της.
- Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε το 2019 ότι η Μόσχα βοηθούσε το Πεκίνο να αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυραυλικής άμυνας.
Το νέο υποβρύχιο πυρηνικού βαλλιστικού πυραύλου Type 096 της Κίνας αναπτύχθηκε επίσης με την υποστήριξη της ρωσικής τεχνολογίας για να κάνει το σύστημα πρόωσής του πιο αθόρυβο, σύμφωνα με ερευνητές του ναυτικού των ΗΠΑ.
Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η Ρωσία αντιστεκόταν στο να μοιραστεί προηγμένη τεχνολογία υποβρυχίων με την Κίνα. Το 2021, το Rubin Central Design Bureau, ένα από τα βασικά ερευνητικά κέντρα υποβρυχίων της Ρωσίας, παραβιάστηκε σε μια εισβολή που οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας απέδωσαν σε Κινέζους παράγοντες.
- Η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία πραγματοποιώντας μεγάλες κοινές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις.
Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη μιας εβδομαδιαίας ναυτικής άσκησης στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 400 σκάφη και υποβρύχια στον Ειρηνικό και τον Αρκτικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο, την Κασπία και τη Βαλτική Θάλασσα. Τέσσερα κινεζικά πολεμικά πλοία θα συμμετάσχουν στην άσκηση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανέφερε.
- Ανακοινώνοντας την έναρξη των ασκήσεων, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία τους με κάθε κόστος».
«Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της υποτιθέμενης ρωσικής απειλής και του περιορισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στην Αρκτική και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», είπε.
Τ.Σ