ΗΠΑ: Οι νομοθέτες προωθούν ιδέες για να τερματιστούν για πάντα οι διακοπές λειτουργίας της κυβέρνησης

Η Ουάσινγκτον είναι διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε, ενώ απομένουν μόλις έξι ημέρες για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης. Όμως ένας αυξανόμενος αριθμός νομοθετών και στις δύο πλευρές του διαδρόμου συμφωνεί ότι ίσως αυτές οι τακτικές διακοπές είναι ένα μοτίβο που αξίζει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε.

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κλείσει τρεις φορές μόνο την τελευταία δεκαετία, ενώ μια τέταρτη περίπτωση φαίνεται αναπόφευκτη. Αυτές οι στάσεις εργασίας σπάνια προσέφεραν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική, αλλά συχνά άφησαν πίσω τους συγκεκριμένες οικονομικές ζημιές.

Η απογοήτευση έχει οδηγήσει σε ένα κύμα νέου ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες για σχέδια πολλά από τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και χρόνια που αποσκοπούν στο να τερματίσουν εντελώς τις διακοπές λειτουργίας ή τουλάχιστον να τις κάνουν πολύ πιο δύσκολες.

Τι θα μπορούσε να είναι πιο λογικό από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα αποτρέψει το κλείσιμο της επιχείρησης;” ρώτησε πρόσφατα τον γερουσιαστή Ρον Τζόνσον (R-Wis. ), ο οποίος πιέζει για ψηφοφορία επί του θέματος, προβλέποντας ότι θα περάσει από τη Γερουσία με 100-0.

Τα σχέδια, σίγουρα, παραμένουν μακρόπνοες προσπάθειες. Ωστόσο, ένα νομοσχέδιο μπορεί να λάβει εξέχουσα ακρόαση και ψηφοφορία στο βήμα της Γερουσίας τις επόμενες ημέρες, παρέχοντας τουλάχιστον μια αχτίδα ελπίδας ότι θα μπορούσε να υπάρξει δρόμος για κάποια ασημένια επένδυση μέσα στη δυσλειτουργία που έχει κατακλύσει την Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες.


Ακολουθούν οι διάφορες επιλογές στο τραπέζι:

Ένα νομοσχέδιο για να υποχρεώσει τους νομοθέτεςνα τελειώνετε τις εργασίες σας κατά τη διάρκεια του μαθήματος

Το σχέδιο με τη μεγαλύτερη ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι μια διακομματική προσπάθεια υπό την ηγεσία των γερουσιαστών James Lankford (R-Okla) και Maggie Hassan (D-N. H. ), που ονομάζεται Prevent Government Shutdowns Act of 2023.

Η ιδέα πίσω από αυτό το νομοσχέδιο είναι να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης με την αυτόματη διατήρηση της κυβέρνησης ανοικτής σε κυλιόμενες περιόδους 14 ημερών, εάν τα ετήσια νομοσχέδια δαπανών δεν τεθούν σε ισχύ εγκαίρως.

Αλλά υπάρχει μια παγίδα.

Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι οι νομοθέτες και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του εκτελεστικού κλάδου πρέπει να παραμείνουν στην Ουάσιγκτον και να εργάζονται ασταμάτητα μέχρι να ολοκληρωθούν τα νομοσχέδια. Εάν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο θα απαιτήσει από το Κογκρέσο να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε μέρα και θα ανακαλέσει επίσης τους προϋπολογισμούς ταξιδιών που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους.

Όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι, το πρόσφατο 35ήμερο shutdown που σημειώθηκε από τις 22 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 25 Ιανουαρίου 2019 θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ διαφορετικά εάν οι διαπραγματευτές είχαν αναγκαστεί να παραμείνουν στην Ουάσινγκτον τα Χριστούγεννα.

Το μοναδικό σημείο πίεσης στο Κογκρέσο που είναι ο μεγάλος εξισορροπητής είναι ο χρόνος, δήλωσε ο Λάνκφορντ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με το Κέντρο Πολιτικής του Δικομματισμού για την προώθηση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε ότι το μήνυμα του νομοσχεδίου είναι σαν να λέμε στους ηγέτες της Αμερικήςαν δεν τελειώσετε τις εργασίες σας κατά τη διάρκεια του μαθήματος, πρέπει να μείνετε μετά και να τις τελειώσετε

Η ιδέα τους έχει αποκτήσει μια σχετική δυναμική την τελευταία εβδομάδα, όχι μόνο με μια σειρά από συνυποστηρικτές από κάθε κόμμα που την προωθούν, αλλά και με το νομοσχέδιο να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στη Γερουσία, καθώς ο ηγέτης της πλειοψηφίας Chuck Schumer (D-N. Y.) αναζητά διέξοδο από το μπλοκάρισμα στην αίθουσα του.

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 19: Senate Majority Leader Chuck Schumer (D-NY) walks back to the podium during a news conference following the weekly Senate Democratic policy luncheon meeting at the U.S. Capitol Building on September 19, 2023 in Washington, DC. Senate Democrats spoke to reporters about the House Republicans' negotiation on government funding legislation. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
Senate Majority Leader Chuck Schumer (D-N.Y.) after the weekly Senate Democratic policy luncheon at the US Capitol on Sept. 19. (Anna Moneymaker/Getty Images)
*

Ένας νομοθέτης που πιέζει για ψηφοφορία επί του θέματος, ο Τζόνσον, χρησιμοποιεί διαδικαστικούς ελιγμούς στη Γερουσία για να εμποδίσει την πρόοδο στη νομοθεσία για τις δαπάνες. Πρόσφατα προσφέρθηκε να άρει την κράτησή του, εάν το μέτρο που θα τερματίσει την παύση της λειτουργίας λάβει ψήφο.

Η προσφορά εξακολουθεί να ισχύει, καθώς οι νομοθέτες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες και η πορεία προς τα εμπρός είναι σε μεγάλο βαθμό στον αέρα, με τους αξιωματούχους να αναζητούν κάθε τρόπο για να αποφύγουν το κλείσιμο της λειτουργίας τις επόμενες ημέρες.

Τρεις άλλες προσεγγίσεις του θέματος
Ωστόσο, το σχέδιο Lankford-Hassan δεν τυγχάνει καθολικής υποστήριξης. Ένας από τους επικριτές είναι ο γερουσιαστής Jeff Merkley (D-Ore. ), ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance Live την Πέμπτη ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να δώσει πολύ μεγάλη επιρροή στους αντιπάλους των αυξημένων κυβερνητικών δαπανών για επείγουσες προτεραιότητες.

Δεν θα πήδαγα σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν νομίζω ότι είναι μια ισορροπημένη παρουσίαση, λέει.

Ο Merkley, φυσικά, έχει τις δικές του ιδέες για το πώς θα αποφευχθούν μελλοντικές διακοπές λειτουργίας. Ανταυτού, το βλέμμα του είναι στραμμένο σε μια αλλαγή των κανόνων της Γερουσίας που θα εγγυάται ότι τα νομοσχέδια δαπανών που εγκρίνονται σε επίπεδο επιτροπής θα λάβουν έγκαιρη ψηφοφορία στη Γερουσία.


Αυτή η προσέγγιση δεν θα τερμάτιζε απαραίτητα την αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά θα αφαιρούσε ένα βασικό εμπόδιοπου εκμεταλλεύεται σήμερα ο γερουσιαστής Τζόνσονπου έχει αφήσει τη Γερουσία σε αδιέξοδο. Η άνω βουλή έχει περάσει και τα 12 νομοσχέδια πιστώσεων από τις επιτροπές, αλλά έχει επίσης δει ψηφοφορίες που καθυστερούν λόγω διαδικαστικών τακτικών.
Ο Μέρκλεϊ ελπίζει ότι η αυξανόμενη απογοήτευση για τη διαδικασία των πιστώσεων που όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι είναι σπασμένη, θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στην ιδέα του τα επόμενα χρόνια. Σημειώνει επίσης ότι ιστορικάέτσι λειτουργούσαν τα πράγματαστη Γερουσία με βάση το αίσθημα της ευγένειας, πριν υιοθετηθούν οι διαδικαστικές τακτικές.
Ένα άλλο σχέδιο προέρχεται από δύο νομοθέτες οι οποίοι εκπροσωπούν ένα τεράστιο μέρος των ομοσπονδιακών υπαλλήλων που θα επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά αν υπάρξει νέο shutdown.

Ο γερουσιαστής Tim Kaine (D-Va. ) και ο βουλευτής Don Beyer (D-Va. ) έχουν ένα σχέδιο που ονομάζεται End Shutdowns Act. Η ιδέα τους έχει κάποιες ομοιότητες με το νομοσχέδιο των Lankford/Hassan στο ότι θα δρομολογούσε αυτόματη προσωρινή χρηματοδότηση στην αρχή του νέου οικονομικού έτους, εάν επίκειται η λήξη του, και θα περιόριζε επίσης ποια άλλα θέματα θα μπορούσε να εξετάσει η Γερουσία μέχρι να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τις δαπάνες.Το σχέδιό τους δεν ήταν τόσο εμφανές στο ραντάρ αυτή την εβδομάδα, αλλά οι υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι ο Κέιν ήταν αυτός που προώθησε την ιδέα κατά τη διάρκεια του shutdown του 2018. Αν και δεν μπόρεσε να αποτρέψει την εν λόγω στάση εργασίας, διαφώνησε με το να μην συνεδριάσει η Γερουσία εκείνη τη χρονιά και, κατά συνέπεια, βοήθησε να εξασφαλιστεί η ψήφιση ενός νόμου που εξακολουθεί να ισχύει και ο οποίος εγγυάται την επιστροφή των αποδοχών στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε αργία.
Ακόμη ένα άλλο σχέδιο θα στόχευε στις τσέπες των νομοθέτων. Ο νόμοςΝόμος περί μη αμοιβής του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της αθέτησης ή της διακοπής λειτουργίαςκάνει ακριβώς αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος. Οι μισθοί των νομοθετών κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε αθέτησης του ανώτατου ορίου χρέους ή της αναστολής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα παρακρατούνται, αλλά στη συνέχεια σύμφωνα με την 27η τροπολογία θα αποδεσμεύονται στο τέλος της συνεδρίας του Κογκρέσου.

Τα ποικίλα σχέδια αντιμετωπίζουν βέβαια μεγάλες πιθανότητες με τους νομοθέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων να μην μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και σε ευρέως δημοφιλή μέτρα όπως η χρηματοδότηση του Πενταγώνου.

Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι η ίδια η δυσλειτουργία θα αυξήσει την πίεση για δράση.

Όπως το έθεσε ο Λάνκφορντ αυτή την εβδομάδα, “μια από τις στιγμές πίεσης όπως αυτή είναι όταν έχουμε όλη τη χώρα να μιλάει, οπότε ας προχωρήσουμε και ας το ψηφίσουμε

·Washington Correspondent
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο