ΗΠΑ: Το υψηλο χρέος δημιουργεί ανησυχίες για στάση πληρωμών τον Ιούλιο

  Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα φορολογικά έσοδα και τα έκτακτα μέτρα μετά τις 15 Ιουνίου «θα επιτρέψουν πιθανώς στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλιο».

  «Αν το όριο του χρέους παραμείνει αμετάβλητο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κάποια στιγμή μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, η κυβέρνηση να μην είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της», αναφέρει η έκθεση του CBO.

  Το CBO προειδοποίησε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτά τα στοιχεία και ότι ένας από τους πιο σημαντικούς θα μπορούσε να είναι η αναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με το σχέδιο διαγραφής των φοιτητικών δανείων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

  Ωστόσο, νομικοί ειδικοί δήλωσαν στο CNBC ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είναι πιθανό να απορρίψει το σχέδιο διαγραφής χρέους ύψους 400 δισ. δολαρίων, δεδομένης της συντηρητικής πλειοψηφίας του δικαστηρίου.

  Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου δεν έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες, με τους δεύτερους να ζητούν μεγάλες περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τον πρόεδρο Μπάιντεν να διαμηνύει ότι δεν θα διαπραγματευτεί για το χρέος «με το πιστόλι στον κρόταφο».

  Με πληροφορίες από Reuters

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο