ΗΠΑ: Στα 1,69 τρισ. δολάρια το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Χιλή

έλλειμμα

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 1,69 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2023, ένα άλμα 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν και οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, τη Medicare και το κόστος των τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκαν σημαντικά.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το έλλειμμα ήταν το μεγαλύτερο από το 2021, όταν ο COVID είχε προκαλέσει ένα κενό ύψους 2,78 τρισ. δολαρίων, και σηματοδοτεί μια σημαντική επιστροφή σε διογκούμενα ελλείμματα μετά από διαδοχικές μειώσεις κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το έλλειμμα έρχεται την ώρα που ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 100 δισ. δολάρια σε νέες δαπάνες για την εξωτερική βοήθεια και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και 14 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, μαζί με χρηματοδότηση για την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Το μεγάλο έλλειμμα, το οποίο ξεπέρασε όλα τα ελλείμματα πριν από τον COVID, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκλήθηκαν από τις φορολογικές περικοπές των Ρεπουμπλικανών που ψηφίστηκαν υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι πιθανό να φουντώσει τις δημοσιονομικές μάχες του Μπάιντεν με τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι απαιτήσεις των οποίων για περικοπές δαπανών ώθησαν τις ΗΠΑ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στις αρχές Ιουνίου για το ανώτατο όριο του χρέους.

Η συμφωνία για την αποφυγή της αναστολής λειτουργίας της κυβέρνησης λόγω των απαιτήσεων των Ρεπουμπλικανών σκληροπυρηνικών για μεγαλύτερη μείωση των δαπανών οδήγησε στην απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι και το κόμμα εξακολουθεί να είναι διχασμένο ως προς το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις ενόψει της νέας δημοσιονομικής προθεσμίας στα μέσα Νοεμβρίου.

Πηγή: nasdaq.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο