Ήπια ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street

χρηματιστήριο

Με τον S&P 500 να βρίσκεται στο χείλος, αλλά να μην ξεπερνά τελικά το ορόσημο των 5.000 μονάδων, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 48,97 μονάδες ή 0,13%, στις 38.726,33 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 3,70 μονάδες ή 0,07%, στις 4.998,76 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 37,07 μονάδων ή 0,24%, στις 15.793,72 μονάδες.

Ο S&P συνέχισε τον χορό του γύρω από τις 5.000 μονάδες, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά τις 4.999,89 μονάδες, πριν υποχωρήσει ελαφρά.

“Θα είναι ένας καλός τίτλος για τα ΜΜΕ, αλλά από άποψη προοπτικής, θα είναι απλώς ακόμη ένας σταθμός σε αυτό το γελοίο ράλι που έχουμε δει”, ανέφερε ο Jay Woods, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Freedom Capital Markets. “Νομίζω ότι η αγορά είναι κουραστική, αυτό το ράλι είναι κουραστικό”.

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και η συνεχιζόμενη άνοδος των μετοχών τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης (megacap) ενίσχυσαν την αγορά στις πρόσφατες συνεδριάσεις, ωστόσο η στενότητα των μετοχών που ηγήθηκαν το 2023 αποτελεί ζήτημα ανησυχίας για ορισμένους επενδυτές που φοβούνται ότι θα μπορούσε να εμποδίσει ένα βιώσιμο ράλι.

Ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην State Street Global Advisors, απέδωσε αυτό το στενό εύρος στην ανανεωμένη αβεβαιότητα γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων, αφού ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell και άλλοι αξιωματούχοι σχεδόν εξαέρωσαν τις ελπίδες για μεταβολή επιτοκίων τον Μάρτιο.

Τα εταιρικά αποτελέσματα παρέμειναν στο επίκεντρο των επενδυτών, με τη Disney να σημειώνει άνοδο 11,49% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις περί των τριμηνιαίων κερδών της και αναβάθμισε το guidance της. Η εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής τσιπ Arm σημείωσε άλμα 47,89% αφού κατέγραψε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και παρείχε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τη μελλοντική της κερδοφορία.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν την Πέμπτη, με το 10ετές ομόλογο του αμερικανικού Δημοσίου να κινείται με απόδοση 4,16%. Το γεγονός άσκησε κάποια πίεση στις μετοχές, παρά τις πολλές ισχυρές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι μια ισχυρή οικονομία μπορεί να συνεχίσει να κινεί ανοδικά τα εταιρικά κέρδη και την ανάπτυξη.

“Τα κέρδη συνεχίζουν να εμφανίζονται καλύτερα από το αναμενόμενο και συμβάλλουν σε ορισμένες αρκετά θετικές κινήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές”, δήλωσε ο Arone. “Συνολικά, όσον αφορά το κλίμα, αυτό επέτρεψε στην αγορά να συνεχίσει να αγγίζει νέα υψηλά”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 10 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walt Disney, McDonald’s και IBM, ενώ των απωλειών εκείνες των Verizon, Boeing, Walgreens Boots Alliance.

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την πρόσφατη αύξηση των απολύσεων από μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 218.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 220.000.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ατόμων που συνέχισε να λαμβάνει επίδομα μετά την αρχική εβδομάδα υποχώρησε κατά 23.000 στα 1,871 εκατ. άτομα για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιανουαρίου.

Τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η πολύ ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας οδήγησε του επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, βλέποντας πλέον πιο πιθανό τον Μάιο για μια τέτοια κίνηση, από τον Μάρτιο προηγουμένως.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δείξει εξάλλου ότι δεν θα βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια τους μέχρι να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός οδεύει για τον στόχο του 2%. Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο 5,25% με 5,50% που είναι σήμερα.

Τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ ανέκαμψαν τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, ενισχυμένα από την άνοδο των αποθεμάτων μηχανοκίνητων οχημάτων.

Το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα. Τα αποθέματα σε χονδρεμπόρους μειώθηκαν κατά 0,4% τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ύψος των αποθεμάτων δεν θα είχαν αναθεωρηθεί.

Τα αποθέματα αποτελούν βασικό μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Υποχώρησαν 2,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Οι επενδύσεις σε ιδιωτικά αποθέματα πρόσθεσαν 0,1 ποσοστιαία μονάδα στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 3,3% το δ’ τρίμηνο, αφού παρείχαν μεγάλη ώθηση το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Τα χονδρικά αποθέματα μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν 2,9% τον Δεκέμβριο μετά από πτώση 2% τον Νοέμβριο. Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στα αποθέματα χονδρικής σε επαγγελματικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και σε μηχανήματα, χαρτί και φάρμακα. Όμως τα αποθέματα επίπλων, ένδυσης και πετρελαίου μειώθηκαν.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα χονδρικής σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Δεκέμβριο. Αυτό το στοιχείο επηρεάζει στον υπολογισμό του ΑΕΠ.

Οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων αυξήθηκαν 0,7% μετά από πτώση 0,1% τον Νοέμβριο. Με τον ρυθμό πωλήσεων του Δεκεμβρίου, οι χονδρέμποροι θα χρειάζονταν 1,34 μήνες για να εκκαθαρίσουν τα ράφια τους, όσο ακριβώς χρειάζονταν και τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο