Ήπιες διακυμάνσεις για την τιμή του χρυσού-Σε υψηλό δύο ετών η τιμή του χαλκού

χρυσός

χρυσού

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ελάχιστα στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα, βλέποντας μικρή ανακούφιση από τις πρόσφατες απώλειες, καθώς οι έμποροι συνέχισαν να υπολογίζουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αμερικανικά επιτόκια πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το κίτρινο μέταλλο υποχώρησε από τα υψηλά ρεκόρ που είχε σημειώσει νωρίτερα τον Απρίλιο, καθώς η ζήτηση ασφαλών καταφυγίων μειώθηκε ελλείψει οποιασδήποτε κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Αυτό άφησε τον χρυσό ευάλωτο σε εκροές λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο επιτόπιος χρυσός σταθεροποιήθηκε στα 2.334,66 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο ήταν σταθερά γύρω στα 2.345,60 δολάρια ανά ουγγιά στις 01:10 ώρα Ελλάδας (05:10 ώρα Ελλάδας).

Αναμένεται η συνεδρίαση της Fed μετά το σοκ των στοιχείων PCE

Ένα σχετικά ισχυρό δολάριο επιβάρυνε επίσης τον χρυσό, ιδίως μετά την υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του δείκτη τιμών PCE – ο οποίος είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed.

Οι αυξανόμενες ενδείξεις για κολλώδη πληθωρισμό στις ΗΠΑ είδαν τους εμπόρους να διαγράφουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται πλέον να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόνο τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και το τέταρτο τρίμηνο.

Αυτό έθεσε μια επικείμενη συνεδρίαση της Fed στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

Τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια είναι κακός οιωνός για τον χρυσό, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο. Αλλά ενώ οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις, εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται θετικά για το έτος, εν μέσω των επίμονων φόβων ότι τα υψηλά επιτόκια θα επιβαρύνουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τα άλλα πολύτιμα μέταλλα ήταν ελαφρώς θετικά μετά τις απότομες απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα αυξήθηκαν κατά 0,6% στα 930,05 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 27,613 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι τιμές του χαλκού προχωρούν, πίσω σε υψηλά 2 ετών με ελπίδες για την Κίνα

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού έφτασαν σε υψηλά δύο ετών τη Δευτέρα, καθώς οι ελπίδες για ισχυρή κινεζική ζήτηση ενισχύθηκαν από την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλλει το Πεκίνο στην αγορά κατοικιών στις μεγάλες πόλεις, για να στηρίξει την αγορά ακινήτων.

Η αγορά ακινήτων της Κίνας αποτελεί βασική πτυχή της οικονομίας και είναι επίσης σημαντικός μοχλός της ζήτησης χαλκού στον μεγαλύτερο εισαγωγέα του κίτρινου μετάλλου στον κόσμο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 10. 015,0 δολάρια τον τόνο- το υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Μαΐου 2022. Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού ενός μηνός αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 4,5962 δολάρια ανά λίβρα.

Οι προσδοκίες για αυστηρότερες προμήθειες είχαν δώσει σημαντική ώθηση στις τιμές του χαλκού τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως καθώς η Δύση αυστηροποίησε τις κυρώσεις της στις ρωσικές εξαγωγές μετάλλων.

Η προσοχή επικεντρώθηκε τώρα στα βασικά στοιχεία του κινεζικού δείκτη διευθυντών αγορών που αναμένεται αυτή την εβδομάδα για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο