Ιρλανδία: Μείωση εσόδων από εταιρικό φόρο

Γερμανία

Ιρλανδία οικονομία

Η Ιρλανδία πρόκειται να εισπράξει 0,6% λιγότερους φόρους από τους αναμενόμενους φέτος, μετά την πρόσφατη πτώση των εταιρικών εσόδων και να επιτύχει χαμηλότερο από το προβλεπόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο ο προϋπολογισμός της Τρίτης θα μειώσει περαιτέρω, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο.

Η Ιρλανδία έχει εισπράξει ρεκόρ φόρων τα τελευταία χρόνια, λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας και της ανόδου των εταιρικών φορολογικών επιστροφών. Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να αναμένει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6% φέτος, η οποία όμως είναι μειωμένη σε σχέση με την πρόβλεψη του 7% που είχε γίνει τον Απρίλιο.

Η μείωση ακολουθεί τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση των εσόδων από εταιρικούς φόρους τον Σεπτέμβριο, η οποία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Michael McGrath, δείχνει ότι η πρόσφατη έκρηξη των αποδόσεων από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ιρλανδία έχει τελειώσει.

Έχοντας υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια και αποτελώντας το 27% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, τα έσοδα από τους εταιρικούς φόρους – που καταβάλλονται κυρίως από μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιρειών – προβλέπεται επίσης να αυξηθούν κατά 7% φέτος.

Αντίθετα, τώρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% στα 23,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών μείωσε επίσης την πρόβλεψη για το 2024 στα 24,5 δισ. ευρώ από 25,1 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, μείωσε το προβλεπόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2023 στα 9,6 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από τα 10 δισ. ευρώ που προέβλεπε τον Ιούλιο. Η Ιρλανδία είναι μία από τις λίγες οικονομίες της ζώνης του ευρώ των οποίων τα δημόσια οικονομικά είναι πλεονασματικά.

Οι υπουργοί σκοπεύουν να συμπεριλάβουν μια σειρά προσωρινών οικονομικών ενισχύσεων στον προϋπολογισμό της επόμενης εβδομάδας ώστε να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ζωής, ορισμένα από τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται φέτος και θα μειώσουν περαιτέρω το προβλεπόμενο πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει το κόστος των μέτρων αυτών, αλλά μόνο ότι δεν θα είναι της κλίμακας της δέσμης έκτακτων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο