Ηρθε η ώρα να αγοράσετε μακροπρόθεσμα ομόλογα καθώς πλησιάζει η κορύφωση των επιτοκίων

ομόλογα
Man pushing an elevator buttons where it is written long term. Investment Concept. Composite image between a hand photography and a 3D background.

Εδώ και δεκαετίες, τα ομόλογα του Δημοσίου που λήγουν σε 10 ή περισσότερα έτη έχουν σταθερά καλύτερες επιδόσεις από τους τομείς με μικρότερη διάρκεια αμέσως μετά την τελευταία από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο, επέστρεψαν 10% σε διάστημα έξι μηνών μετά την κορύφωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Φυσικά, μόνο εκ των υστέρων είναι γνωστό αν μια αύξηση του επιτοκίου είναι η τελευταία. Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν ενστερνιστεί την άποψη ότι η αναμενόμενη αύξηση κατά μία τέταρτη μονάδα του εύρους-στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στις 26 Ιουλίου θα ολοκληρώσει την επική σειρά που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Και έρευνες της Bank of America Corp. και της JPMorgan Chase & Co. διαπίστωσαν ότι οι επενδυτές που αφομοιώνουν τη δράση των τιμών έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε ομόλογα μακράς διάρκειας.


Μας αρέσει η ιδέα της επέκτασης και της προσθήκης διάρκειας σε αυτό το σημείο του κύκλου, δήλωσε η Nisha Patel, διευθύνουσα σύμβουλος διαχείρισης χαρτοφυλακίου SMA στην Parametric Portfolio Associates LLC. “Ιστορικά, σε προηγούμενους κύκλους σύσφιξης, οι αποδόσεις τείνουν να μειώνονταικατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ της τελευταίας αύξησης και της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, είπε.

Parametric on Twitter: "Managing director Nisha Patel recently joined @KellyCNBC on @CNBCTheExchange to discuss where she's seeing opportunities in #MunicipalBonds. Watch here: https://t.co/fCZf6Csy7e https://t.co/2DXaXNlojP" / Twitter
Τα ομόλογα σημείωσαν αυτή την εβδομάδα τα μεγαλύτερα κέρδη τους από τον Μάρτιο όταν η χρεοκοπία πολλών περιφερειακών τραπεζών απελευθέρωσε τη ζήτηση για καταφύγιο μετά την έκθεση που έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Τα συμβόλαια ανταλλαγής που μόλις την περασμένη εβδομάδα απέδιδαν περισσότερες από 50% πιθανότητες για νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed μετά από αυτόν τον μήνα, αναπροσαρμόστηκαν σε περίπου 20% και προστέθηκαν στα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Η μεταβολή του κλίματος υποχρέωσε το δολάριο, το οποίο υπέστη τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες σημαντικές νομισματικές αρχές αναμένεται να παραμείνουν σε καθεστώς σύσφιξης, το δολάριο θα έχει πιθανώς περισσότερες απώλειες, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της ING Bank N. V.

Στα ομόλογα, οι μεγαλύτερες κινήσεις των αποδόσεων σημειώθηκαν στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες διάρκειες, όπου εκφράζονται οι προσδοκίες για την πολιτική της Fed. Το πενταετές επιτόκιο έπεσε σχεδόν 35 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με μόλις 13 μονάδες βάσης για το 30ετές.

Αλλά η μεγαλύτερη ευαισθησία των τιμών των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε μια δεδομένη μεταβολή της απόδοσης σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη. Κατά μέσο όρο, τα κρατικά ομόλογα που λήγουν σε 10 ή περισσότερα έτη έχουν κερδίσει 10% κατά τους έξι μήνες μετά την κορύφωση του επιτοκίου πολιτικής της Fed, σε σύγκριση με 6,5% για τα ομόλογα που λήγουν μεταξύ πέντε και επτά ετών και 3,7% για εκείνα που λήγουν εντός τριών ετών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Μέσα σε 12 μήνες, τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη διάρκεια απέδωσαν 13%, ξεπερνώντας τους άλλους τομείς.

Υπάρχει επιτέλους εισόδημα που μπορεί να κερδηθεί στην αγορά σταθερού εισοδήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της BlackRock Rob Kapito στους αναλυτές την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας τις υψηλότερες αποδόσειςαξιοσημείωτη αλλαγήκαιευκαιρία που δίνεται μία φορά στη γενιά

An Interview With BlackRock President Rob Kapito: Big Trends in Money Management | Barron's
Ως θέμα για το τέλος του κύκλου, έχει αποδειχθεί πιο αξιόπιστο από το στοίχημα σε σχετικές μεταβολές στις αποδόσεις, όπως αυτή που συνέβη αυτή την εβδομάδα, καθώς τα επιτόκια των δύο έως πέντε ετών μειώθηκαν περισσότερο από τα επιτόκια των μεγαλύτερων χρονικών περιόδων, δημιουργώντας μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων δύο και δέκα ετών αυξήθηκε τους έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιξης της Fed τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά μειώθηκε μετά το τέλος του κύκλου το 2006.

Η μεγάλη διάρκεια στο τέλος του κύκλου των αυξήσεων είναι μια πιο συνεπής συναλλαγή από ό, τι η απότομη αύξηση, η οποία εξαρτάται περισσότερο από ένα πιο σκληρό αποτέλεσμα προσγείωσης από τη Fed, έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America, συμπεριλαμβανομένων των Mark Cabana και Meghan Swiber.

Bank of America Business Insights on Twitter: "Mark Cabana will discuss the #Fed on @BloombergTV #BloombergGO today at 8:30am ET https://t.co/bQf8AEZi9a" / Twitter

Watch Bank of America's Swiber on Buying Opportunity for Treasuries - Bloomberg
Μια έρευνα της Bank of America για τους επενδυτές που διεξάγεται κάθε μήνα από το 2004 διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες είχαν συγκεντρώσει ένα ποσό ρεκόρ επιτοκιακού κινδύνου σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς τους τον Ιούνιο, πριν μειώσουν λίγο τον τρέχοντα μήνα.

Λατρεύω τη διάρκεια εδώ, δήλωσε ο Eddy Vataru, διαχειριστής σταθερού εισοδήματος στην Osterweis Capital Management. Ο πληθωρισμός, ο οποίος υποχώρησε στο 3% τον περασμένο μήνα, τη 12η συνεχόμενη πτώση του από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% πέρυσι, έχει να πέσει κάτω από το 2%, είπε.

Eddy Vataru - Osterweis Capital Management
Σίγουρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed παραμένουν σε επιφυλακή. Οι τριμηνιαίες προβλέψεις τους για το επιτόκιο πολιτικής που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο είχαν μέση προσδοκία για δύο επιπλέον αυξήσεις φέτος. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Πέμπτη ότι συμφωνεί με αυτό ακόμη και μετά την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει πολύ ισχυρή.

Γουόλερ (Fed): Μακρά η μάχη για τον πληθωρισμό

Ακόμα και αν η δύναμη της απασχόλησης ωθήσει τη Fed να συνεχίσει τη σύσφιξη και μετά τον Ιούλιο, οι επενδυτές μπορεί να συσσωρεύονται στα κρατικά ομόλογα επειδή οι αποδόσεις είναι αρκετά υψηλές ώστε να αποτελούν ένα συναρπαστικό αντιστάθμισμα έναντι μιας πιθανής ύφεσης, δήλωσε ο Michael Franzese, επικεφαλής των συναλλαγών σταθερού εισοδήματος για την εταιρεία MCAP LLC με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Πολλοί επενδυτές ψάχνουν τώρα να βάλουν ένα στοίχημα και να αγοράσουναν οι αποδόσεις κινηθούν ξανά προς τα πάνω, είπε. “Μπορεί να δούμε ένα κύμα νέων αγορών να έρχεται, καθώς τα κρατικά ομόλογα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να αρχίσει να συσσωρεύεται πραγματικά καλά για τους επενδυτές όταν η Fed αρχίσει τελικά να μειώνει

ΠΗΓΗ:bloomberg

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ στο https://finance.yahoo.com/ 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο