Ισπανία: Υπό αναστολή τα πρόστιμα σε Amazon και Apple

Amazon

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε πρόστιμα ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ (209 εκατομμυρίων δολαρίων) που επιβλήθηκαν στην Amazon (NASDAQ:AMZN) και την Apple (NASDAQ:AAPL) από την τοπική αντιμονοπωλιακή αρχή τον Ιούλιο, εν αναμονή της έφεσης των τεχνολογικών κολοσσών, δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon την Πέμπτη.

Η CNMC, όπως είναι γνωστή η εποπτική αρχή, επέβαλε πρόστιμο στην Amazon και την Apple για συνεννόηση ώστε να εμποδίζουν άλλους εμπόρους εκτός της Amazon να πωλούν προϊόντα της Apple στις ιστοσελίδες της Amazon στην Ισπανία.

Στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο 143,6 εκατομμυρίων ευρώ και στην Amazon 50,5 εκατομμυρίων ευρώ και οι δύο εταιρείες δήλωσαν τότε ότι θα ασκήσουν έφεση.

Η δικαστική απόφαση για την αναστολή της πληρωμής αποτελεί μέρος της διαδικασίας προσφυγής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Amazon.

Η Amazon δήλωσε τον Ιούλιο ότι, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Apple, αυξήθηκε ο αριθμός των εκπτώσεων σε συσκευές Apple στους ιστότοπους της Amazon.

Η αναστολή του προστίμου δεν προβλέπει ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ ή κατά των τεχνολογικών κολοσσών.

Εκπρόσωπος της Apple δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η CNMC ανέφερε ότι η σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες τον Οκτώβριο του 2018, η οποία παραχωρούσε στην Amazon το καθεστώς του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου της Apple στους ιστότοπούς της στην Ισπανία, περιελάμβανε αντιανταγωνιστικές ρήτρες που εμπόδιζαν περισσότερο από το 90% των υφιστάμενων λιανοπωλητών να πωλούν προϊόντα της Apple στην αγορά της Amazon.

Μετά από αυτές τις συμβάσεις, η Amazon μείωσε επίσης την ικανότητα των εμπόρων λιανικής πώλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εδρεύουν εκτός Ισπανίας να έχουν πρόσβαση στους Ισπανούς πελάτες και περιόρισε τη διαφήμιση που επιτρεπόταν στους ανταγωνιστές της Apple να τοποθετούν στον ιστότοπο της όταν οι χρήστες έκαναν αναζήτηση για προϊόντα Apple, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

Παρόμοια υπόθεση κινήθηκε στην Ιταλία εναντίον των δύο εταιρειών, αλλά τελικά απορρίφθηκε.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο