Ιστορική αλλαγή ονομασίας για τη Mytilineos: Μετονομάζεται σε “Metlen”

Ο κύκλος με το όνομα της οικογένειας έχει κλείσει, δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς μιλώντας στη Γενική Συνέλευση στην οποία ανακοινώθηκε το νέο όνομα του ομίλου: Metlen Energy & Metals.

O επιχειρηματίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος για την αλλαγή ονόματος, καθώς η εταιρεία έχει πίσω της πάνω από 100 χρόνια ιστορίας με το οικογενειακό όνομα, ενώ στο τιμόνι της βρίσκεται η τρίτη γενιά, η οποία και την απογείωσε.

«Το όνομα της εταιρείας απέκτησε εμβληματικό χαρακτήρα σε δύσκολες εποχές για τη χώρα και την αγορά της, είμαστε περήφανοι για αυτό», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «οι δουλειές είναι δουλειές, αλλά και οι άνθρωποι είναι άνθρωποι.

Η εταιρεία αυτή είναι σαν τρίτο παιδί μου. Την έχω “χωνέψει” την αλλαγή ονομασίας, καταλαβαίνετε όμως από αυτό τη σημασία της απόφασής μας -και της προσήλωσης- να κατακτήσει η εταιρεία κορυφές απάτητες ως τώρα για ελληνική εταιρεία.

Αφού είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κι αυτή τη θυσία (σ.σ. για να διευκολυνθεί η περαιτέρω διεθνοποίηση), δεν θα μας σταματήσει τίποτα».

Με το βλέμμα στο Λονδίνο

Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στο dual listing επισημαίνοντας ότι «το χρηματιστήριο στο οποίο επιθυμούμε να ενταχθούμε είναι αυτό του Λονδίνου. Είναι μια διαδικασία επίπονη και επιβαρύνει τα στελέχη μας που είναι ήδη πολύ φορτωμένα για να τρέξουν την ανάπτυξη της εταιρείας.

  • Ότι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του. Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν αλλά μην βιάζεστε. Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού».

Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι το dual listing δεν θα είναι καλό για το ελληνικό χρηματιστήριο, «εγώ έχω ευθύνη απέναντι στους μετόχους. Αναγνωρίζω όμως την προοπτική της εγχώριας αγοράς και γι’ αυτό προχωράμε στο dual listing».

Το ενδιαφέρον για την Helleniq Energy

Εξάλλου, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στα σενάρια που τον θέλουν να αυξάνει τη συμμετοχή του στην Helleniq Energy.

«Η Helleniq Energy έχει δυο μεγάλους μετόχους εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement.

  • Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στην οποία εμείς έχουμε παρουσία καιρό» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για τα ΕΛΠΕ, δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Όταν και αν αυτό γίνει, θα το σκεφτούμε, με βάση τα δεδομένα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων ο κ.Μυτιληναίος τοποθετήθηκε για σειρά θεμάτων οικονομικής και ενεργειακής επικαιρότητας αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Για τις μηδενικές-αρνητικές τιμές της ενέργειας στο Χρηματιστήριο: Ένα από τα βασικά θέματα των ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη θα είναι οι αρνητικές τιμές της ενέργειας τις οποίες θα βλέπουμε περισσότερο και στην Ελλάδα.
  • Οι σωστές καθετοποιημένες εταιρείες βρίσκουν τις λύσεις και τις χρησιμοποιούν υπέρ των ιδίων και των πελατών τους.
  • Στο μέλλον οι αποδόσεις των ανανεώσιμων πηγών θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές παράλληλα με την συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγους ισχυρούς ομίλους που θα μπορούνε να χειριστούν τη νέα πραγματικότητα.
  • Για τις επιδόσεις της εταιρείας: Η λειτουργική κερδοφορία θα κινείται σταθερά μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ και η καθαρή πάνω από τα 600 εκατ. (το 2024 μπορεί να πάει προς τα 700) έως ότου αρχίσουν και ωριμάζουν οι επενδύσεις ή γίνει μια μεγάλη εξαγορά.
  • Η τιμή του αλουμινίου διεθνώς ανεβαίνει επειδή διαφαίνεται πρόβλημα έλλειψης βωξίτη. Γι αυτό η Mytilineos επένδυσε σε ορυχείο στην Γκάνα.
  • Για τις εκλογές στον ΣΕΒ, εξέφρασε την υποστήριξή του στον κ. Θεοδωρόπουλο και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.
  • Το 2025-2026 η ΜΕΤΚΑ θα είναι έτοιμη να επανέλθει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ευρωεκλογές

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα από τις ευρωεκλογές να προκύψει μια καλύτερη Επιτροπή και ένα καλύτερης ποιότητας Κοινοβούλιο, αλλά εξέφρασε επίσης τον φόβο να γίνουν πολύ μεγάλα λάθη στον ενεργειακό τομέα. Αν διακοπεί όπως είπε η τροφοδοσία της Αυστρίας από τη Ρωσία με φυσικό αέριο η τιμή του αερίου θα πάει στα 120 ευρώ και τη ηλεκτρικής ενέργειας στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μέρισμα

Ως προς το μέρισμα η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αυξηθεί σε περίπου 1,55 ευρώ ανά μετοχή εάν προσμετρηθεί το ποσό που αναλογεί στις ίδιες μετοχής. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 26 Ιουνίου, ο προσδιορισμός των δικαιούχων στις 27 Ιουνίου και η καταβολή θα γίνει στις 2 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο